Toprak işleme yönetimi bitkisel kalıntıların bozulmasını, kök büyümesini, topraktaki besin dinamiklerini, mikrobiyal topluluklarının çeşitliliğini ve toprak nem düzeyini etkileyerek bitkisel ürün verimlerini değiştirmektedir. İşlemesiz veya azaltılmış işlemeli tarım, üretim maliyetini düşürüp çevresel faydalar yaratma potansiyeli nedeniyle dünyada sürekli artış trendindedir. Akdeniz Bölgesi’ndeki yağışa dayalı alanlarda azaltılmış toprak işleme yöntemlerini de içeren farklı işleme uygulamalarının buğday verimine etkisinin tespiti önem arz etmektedir. Bu araştırma, Çukurova Bölgesi koşullarında farklı toprak işleme ve ekim yöntemlerinin buğday tarımına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, sırta ekim, doğrudan ekim ve azaltılmış toprak işlemeli ekim olmak üzere üç farklı ekim yöntemi incelenmiştir. Çalışmada buğday için en uygun toprak işleme ve ekim yöntemi olarak “azaltılmış toprak işlemeli ekim yöntemi” belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Manuscript Submission