Bu çalışmada süt verim ve kompozisyonunu etkileyen en önemli faktörlerden olan besleme stratejileri konulu çalışmalar derlenerek kullanıcılara öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Süt sığırlarında doğumu takiben üretilen kolostrum buzağıların bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve buzağıların beslenmesinde tek başına yeterli bir besin kaynağıdır. İlk üç günden sonra süt kuru maddesinin normal seviyelere dönmesinden sonra ek yemlere ihtiyaç duyulur. Süt, buzağıların beslenmesi dışında insanlar için de beslenmenin vazgeçilmez unsurudur. Bu nedenle süt verimi yüksek ırklarla sürüler oluşturulmakta ve hem süt verimini hem de süt kompozisyonu etkileyen en önemli faktör olan besleme manipülasyonlarının sistematik olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Süt verimi ve kompozisyonunu rasyon kaba yem miktarı ve kalitesi, kaba/kesif yem oranı, toplam karışım rasyonun partikül büyüklüğü, rasyona ilave edilen yağların miktarı ve çeşidi, protein kaynağı, rasyonun karbonhidrat kaynağı gibi bir çok faktör tek başına veya ortak olarak etkilemektedir. Bu faktörlerden en çok etkilenen süt bileşenler ise süt yağ ve proteinidir. Sütün laktoz ve mineral madde içeriği ise besleme ile en zor değişebilen süt bileşenleridir. Süt bileşenleri ve sütün kuru maddesi arasında pozitif bir korelasyon söz konusudur. Sütün yağ içeriği rasyonda kullanılan kaba yem ve korunmuş yağ ilavesi ile arttığı görülmüştür. Sütün protein içeriği ise hayvanın fizyolojik durumu göz önüne alınarak, protein kaynağının rumende yıkıma dirençli veya rumende yıkılabilir olarak uygun şekilde rasyona ilavesi ile artış göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 19 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Manuscript Submission