DIŞ TİCARETTE ÜLKE REKABET GÜCÜNE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLERİN ETKİSİ: OECD ÜLKELERİNDE UYGULAMA
Öz
İktisat literatüründe genel olarak dış ticaretin ülke ve dolaylı olarak dünya refahına olumlu etkisi olduğu kabul edilmektedir. Çok Uluslu Şirketler en uygun üretim faktörlerini içinde barındıran ülkeleri keşfetmek için uğraşırken, ülkeler de uluslararası sermayeyi kendilerine çekmek için çaba sarf etmektedirler. Ülkelerin dış ticarette rekabet gücünü etkileyen çeşitli unsurların yanı sıra iş yapma kolaylığını temsilen ekonomik özgürlükler de önemli bir değişken olarak görülmektedir. Teorik çalışmalar ışığında ekonomik özgürlüğün yüksek olduğu ülkelerin uluslararası ticarette daha rekabetçi olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada konuyla ilgili teorik tartışmalar açıklanmış ve ampirik olarak geçerliliği test edilmiştir. Bu amaçla OECD bünyesindeki ülkelerin 1995-2015 dönemine ait ekonomik verileri kullanılmıştır. OECD’yi oluşturan ülkelerin farklı ekonomik özgürlük ve gelişmişlik seviyesine sahip olmasından kaynaklı OECD ülkeleri yüksek ve düşük puanlı ülke grupları adı altında iki sınıfa ayrılmıştır. Çalışmada Heritage Vakfının hazırladığı Ekonomik Özgürlükler Endeksi ile WDI, OECDSTAT ve UNCTAD’ın yayınladığı Cari Denge/GSYİH, Dış Ticaret Hacmi/GSYİH ve ülkeye giren Doğrudan Yabancı Yatırımlar/GSYİH verileri arasında ikinci kuşak panel birim kök ve eşbütünleşme testleri uygulanmıştır. Yüksek ekonomik özgürlük puanına sahip ülkelerde ekonomik özgürlüklerin Cari Denge/GSYİH ve Dış Ticaret Hacmi/GSYİH oranları ile arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğu tespit edilmişken, Doğrudan Yabancı Yatırımlar/GSYİH oranı ile eşbütünleşme ilişkisi ortaya konulamamıştır. Ancak düşük puanlı ülkeler için ekonomik özgürlüklerin her üç değişkenle eşbütünleşik bir ilişki gösterdiği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ak, Gökhan (2015). John Staurt Mill Düşününde Bireyin Özgürlüğü, EUL Journal Of Social Sciences (VI-I) LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Haziran, S. 37-61.
- Ajide, Kazeem B. & Eregha, Perekunah. Economic Freedom and FDI in ECOWAS Countries: A Panel Data Analysis, Applied Econometrics and International Development, 14(2), 163-173.
- Appleyard, Denis R.& Field, Alfred. (1998). International Economics, New York: Mc Graw Hill.
- Azman – Saini, Ahmad Z. Baharumshah & Siong H. Law (2010). FDI, Economic Freedom And Economic Growth: International Evidence. Economic Modelling, Vol. 27 Issue 5, 1079-1089.
- Badri, Arash Ketabforoush&Aidin Poorabdollahi Sheshgelani, (2017). Economic Freedom And FDI In Selected Developing Countries. Noble International Journal Of Economics And Financial Research Vol. 2, No. 5, Pp: 82-87.
- Baltagi, Badi H. (2013). Econometric Analysis of Panel Data (5. Edition). U.K.: John Wiley & Sons Ltd.
- Baltagi, Badi H. & Pesaran, M. Hashem, “Heterogeneity and Cross Section Dependence in Panel Data Models: Theory and Applications”, Journal of Applied Econometrics, 22, 2007, pp. 232-232.
- Barro, Robert J. (1998). Determinants Of Economic Growth: A Cross-Country Empirical Study, London: MIT Press Books.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Adnan Özdemir
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi
27 Haziran 2018
Kabul Tarihi
29 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2