Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kahve Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi: İstanbul

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 146 - 164, 15.07.2019

Öz

Bu çalışmada,
değişen kahve tüketim alışkanlıklarının incelenmesi ve seyrinin ortaya konması
amaçlanmıştır. Yeni nesil kahve dükkânlarının misafirlerinin ağırlıklı olarak
18-50 yaş grubundaki bireylerden meydana geldiği için hedef kitle olarak bu yaş
grubu dikkate alınmıştır. Çalışmanın ana kitlesini İstanbul’da yaşayan bireyler
oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, tesadüfi olmayan örnekleme
yöntemlerinden biri olan kolayda örnekleme ile oluşturmuştur. İnternet tabanlı
anket yöntemi ile toplanan veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı ile
analiz edilmiştir.



Analiz
neticesinde elde edilen sonuçlara göre,
çaydan
sonra en fazla tüketilen kahve çeşitleri sırasıyla Türk kahvesi, espresso,
filtre kahve, hazır kahve ve buzlu kahve olmuştur. Üçüncü nesil kahve
çeşitlerinin hayatımızda giderek artan önemi ortaya konmuştur.





Kaynakça

  • Akşit, A. (2017), “Değişen kahve tüketim alışkanlıkları ve Türk kahvesi üzerine bir araştırma’’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, Cilt.5, Sayı.4, ss. 310-325, Ankara.
  • T. C. Başbakanlık, (2009), 2007 Uluslararası Kahve Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, http://www2.tbmm.gov.tr/d23/1/1-0741.pdf , (Erişim Tarihi: 21.08.2018).
  • Cillov, H., (1984), İktisadi Olaylara Uygulanan İstatistik Metodlar, İ.Ü İktisat Fakültesi, Cilt. 3235, ss.150.İstanbul.
  • Erbaş, Hayriye, (2009), Küreselleşme, Kapitalizm ve Toplumsal Dönüşümler, Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Güngör, M. ve Bulut, Y., (2008), Ki-Kare Testi Üzerine, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Elazığ.
  • Gürsoy, Deniz, (2005), Sohbetin Bahanesi Kahvesi, Oğlak Yayınları, İstanbul.
  • Hidayetoğlu, Bahar, (2011), Herkes Merak Ediyor Nedir Bu 3. Nesil Kahve Dedikleri?, https://coffeemag.com.tr/3-nesil-kahve/, (Erişim Tarihi :12.08.2018).
  • Kafadar, Cemal (2018), A History of Coffee, https://sites.duke.edu/rethinkingglobalcities/files/2014/09/64Kafadar16-coffeehistory.pdf, (Erişim Tarihi: 18.3.2018).
  • Kayapınar, Fatma ve Özdemir İknur (2016), Öğrencilerin Enerji İçeceği Tüketim Bilincinin ve Alışkanlıklarının Araştırılmasında Bir Meslek Yüksekokulu Örneği, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt. 11, Sayı. 1, ss. 1-12. Ankara.
  • Nahcivan, Nursen Ö, (2006), Bir İlköğretim Okulundaki Öğrencilerde Süt Tüketim Durumu, Sted Dergisi, Cilt.15, Sayı.33, s. 38-44.
  • International Coffee Organization, (2018), http://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf, (Erişim tarihi: 24.7.2018).
  • International Coffee Organization, (2015), https://infogram.com/_/6O9yncsH6f1Mh6rm0X7U, (Erişim tarihi: 16.5.2018).
  • Özpak Karataş, Pınar ve Eğdirici Sönmez, Ayper, (2014), Kanada Hızlı Tüketim Malları Yerinde Pazar Araştırması. T.C. Ekonomi Bakanlığı, Ankara.
  • Şahbaz, Selin, (2007), Geçmişten Günümüze Kahvehaneler. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Şimşek, Bedia ve Açıkgöz, İnci, (2011), Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt.21 Sayı.1, ss.12-18, Van.
  • Tan, Ahmet ve Hocaoğlu, Ersan (2017), Türkiye’de Hazır Kahve Satın Alma ve Tüketim Alışkanlıkları, Gaziantep University Journal of Social Sciences, Cilt. 16, Sayı. 4,ss. 950-962, Gaziantep.
  • Ulusoy, Ahmet ve Şeker, Murat (2013), Türkiye'de Değişen Çay Tüketim Alışkanlıkları, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon.
  • Wild, Antony, (2007), Kahve: Bir Acı Tarih, MB Yayınevi, İstanbul.
  • Yaman, Melek ve Güllü, Mehmet, (2001), Üniversite Öğrencilerinin Kahve Çeşitlerini Tüketim Sıklıkları ve Kahve ile İlgili Görüşleri, http://www.dunyagida.com.tr/haber/universite-ogrencilerinin-kahve-cesitlerini-tuketim-sikliklari-ve-kahve/4144, (Erişim Tarihi: 23.8.2018).
  • Yazıcıoğlu, Yahşi ve Erdoğan, Samiye, (2004), SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, Emine. Vd., (2016), Türk Kahvesi Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Özelliklerinin Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, XII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, http://www.tarimarsiv.com/wp-content/uploads/2017/03/61-1.pdf (Erişim Tarihi: 22.7.2018)
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gizem Kaya Bu kişi benim 0000-0001-5016-153X

Seca Toker 0000-0002-0126-8848

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kaya, G., & Toker, S. (2019). Kahve Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi: İstanbul. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan Ve Toplum Bilimleri Dergisi, 2(3), 146-164.

International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.