Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

AN INVESTIGATION INTO THE POLICY SKILLS OF SCHOOL ADMINISTRATORS IN TERMS OF SOME VARIABLES

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 8, 382 - 397, 15.09.2020
https://doi.org/10.29064/ijma.792775

Öz

The purpose of this study was to examine the political skills of school administrators in terms of some variables. The relational screening method was used. Using stratified sampling method, a total of 235 school administrators working in different districts of Kayseri province of Turkey were recruited in this study. The data were obtained through the Political Skill Inventory (PSI), consisting of four subdimensions, such as “social astuteness”, “interpersonal influence”, “networking ability”, “apparent sincerity”. Based on the analysis, this study shows that school administrators’ political skills were found to be at high level. Further, the highest mean score was apparent sincerity whereas the lowest mean score was social astuteness. Another finding from this study was that those aged 50 and above had higher scores in the apparent sincerity subdimension than the ones aged 20-35. Further, the results indicated that the school principals had higher scores in networking ability and apparent sincerity subdimensions than the vice principals. The school administrators who have been serving at least 20 years or more had higher scores in social astuteness than the others. This work provides insights into the school administration, by suggesting that the school administrators can know the environment well, react more appropriately, adapt easily, and realize their social roles as their administrative status and their working experiences increase. What is more, it can be noted that the longer durations they serve, the better they can understand others, have good relationships, become more extroverted and social. Several recommendations are provided.

Kaynakça

  • Ahearn, K. K., Ferris, G. R., Hochwarter, W. A., Douglas, C. ve Ammeter, A. P. (2004). Leader political skill and team performance. Journal of Management, 30, 309-327.

OKUL YÖNETİCİLERİNİN POLİTİK BECERİ DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 8, 382 - 397, 15.09.2020
https://doi.org/10.29064/ijma.792775

Öz

Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin politik becerilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Bu araştırmada betimleyici araştırma desenlerinden ilişkisel tarama yöntemi benimsenmiştir. Bu araştırmanın katılımcıları tabakalı örneklem yöntemi ile belirlenen, Kayseri ilinde farklı ilçelerde ortaokul ve liselerde görev yapan 235 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Politik Beceri Envanteri (PBE) kullanılmıştır. PBE’nin “sosyal zekâ”, “kişilerarası etki”, “ilişki ağı kurma” ve “samimi görünme” olmak üzere dört alt boyutu bulunmaktadır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, okul müdürlerinin politik beceri düzeyleri yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, en yüksek puan samimi görünme alt boyutunda gerçekleşirken, en düşük puan ise sosyal zeka alt boyutunda hesaplanmıştır. Ayrıca araştırmada 50 yaş ve üzeri okul yöneticilerinin 20-35 yaş aralığındaki okul yöneticilerine göre samimi görünme boyutunda daha yüksek puanlar elde ettikleri tespit edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen diğer bir sonuç ise okul müdürleri ilişki ağı kurma ve samimi görünme boyutlarında müdür yardımcılarından daha yüksek skor elde etmişlerdir. 20 yıl ve üzeri mesleki kıdemi olan okul yöneticilerinin sosyal zeka puanları diğer gruplardan daha yüksek düzeyde hesaplanmıştır. Bu araştırmanın bulgularından hareketle, okul yöneticilerinin yöneticilik düzeylerinin arttıkça ve tecrübe düzeylerinin yükseldikçe, çevreyi tanıma, uygun tepkiler geliştirme, uyum sağlama, sosyal rolleri daha kolay benimsemeleri olasılıklarının da yüksek olacağı ileri sürülebilir. Ayrıca yöneticilerin yönetici kıdem süresinin yükselmesi, onların diğer kişileri daha kolay anlayabilme, etkili ilişki kurabilme, daha dışadönük ve sosyal olabilme özelliklerinin geliştiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Araştırma çeşitli önerilerle sonlanmaktadır.

Kaynakça

  • Ahearn, K. K., Ferris, G. R., Hochwarter, W. A., Douglas, C. ve Ammeter, A. P. (2004). Leader political skill and team performance. Journal of Management, 30, 309-327.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Venhar Kaplan 0000-0002-1987-8951

Necati Cemaloğlu 0000-0001-7753-2222

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2020
Kabul Tarihi 13 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Kaplan, V., & Cemaloğlu, N. (2020). OKUL YÖNETİCİLERİNİN POLİTİK BECERİ DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ. International Journal of Management and Administration, 4(8), 382-397. https://doi.org/10.29064/ijma.792775

Dergide aşağıdaki alanların kapsamına giren nitelikli çalışmalar yayımlanabilir;

İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi, Ekonometri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Eğitim Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Turizm Yönetimi, Havacılık Yönetimi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi, Enerji Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Çevre Yönetimi, Medya ve İletişim Yönetimi, Afet Yönetimi, Multidisipliner Yönetim ve Ekonomi Çalışmaları.

 IJMA is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License.