Araştırma Makalesi

Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir

Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler

Öz

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine 1960’lı yıllardan itibaren işçi göçleri yaşanmıştır. Türklerin işçi olarak göç etmiş olduğu Avrupa ülkelerinden biri de Fransa’dır. Fransa’ya giden bu bireyler, bir süre çalıştıktan sonra anavatanları olan Türkiye’ye geri dönmeyi planlasalar da aile birleşimi politikası ile ailelerini yanlarına almalarıyla birlikte Fransa’da kalıcı hale gelmişlerdir. Ailelerin genişlemesi ve işçi göçlerinin artması ile birlikte Fransa’daki Türklerin sayısı her geçen gün artmış ve günümüzde 800.000 civarına ulaşmıştır. Fransa’da kalıcı olmaları Türklerin kimliklerini korumaları gerekliliğini ortaya çıkarmış ve buna yönelik çalışmalar işçi göçlerinin hemen ardından başlatılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada da Fransa’daki Türk Diasporasının kimliğinin korunmasına yönelik faaliyetlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Fransa’da yaşayan Türklerin anadili olan Türkçe’nin eğitimine yönelik faaliyetler ve dini ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler incelenmiştir. Araştırma sonucunda; Fransa’da yaşayan Türklerin, kimliklerini koruma konusunda hassas oldukları ve buna yönelik çalışmalara önem verdikleri görülmüştür. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Fransa’daki Türklerin kimliklerinin korunmasına yönelik faaliyetler yürüttüğü ve tarihi süreçte bu faaliyetlerin arttırıldığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Türklerin anadili olan Türkçe’nin öğretiminde eğitim müşavirliğinin, bağlı eğitim ataşeliklerin ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından görevlendirilen Türkçe öğretmenlerinin önemli yere sahip olduğu görülmüştür. Son olarak da Fransa’daki Türklerin dini gereksinimlerinin karşılanmasında Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Fransa’ya görevlendirilen din görevlilerinin ve Fransa’da bulunan DİTİP derneklerinin aktif rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, Y. (2011), Almanya Türklerinde Dil, Din, Kimlik. İstanbul: Şehir Yayınları.
  2. Akıncı, M. A. (2007, Mayıs), Fransa’da Türkçe anadili eğitimi ve iki dilli Türk çocuklarının dil becerileri. II. Avrupa Türk Dili Bili Şöleni’nde Sunulan Sözlü Bildiri, Ankara.
  3. Arabacı, F. (1997), Fransa’da Müslüman Toplumun Örgütlenmesi ve Türk İslam Kimliğini Korumada Cami ve Derneklerin Fonksiyonu, Diyanet İlmi Dergisi, 33(3), 87-106.
  4. Aşkın, M. (2007), Kimlik ve Giydirilmiş Kimlikler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), 213-220.
  5. Cebeci, S. (1996), Din Eğitimi Bilimi ve Türkiye’de Din Eğitimi, Ankara: Akçağ Yayınları.
  6. Cengiz, S. (2010), Immigration, Identity and Literature, Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, 2(3), 185-193.
  7. Corbin, J. & Strauss, A. (2008), Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory, Sage: Thousand Oaks.
  8. Çakır, R. ve Bozan, Ġ. (2005), Sivil, Şeffaf ve Demokratik Bir Diyanet İşleri Mümkün mü?, İstanbul: TESEV Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2021

Kabul Tarihi

29 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kara, İ., & Yılmaz, A. (2021). Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler. International Journal of Field Education, 7(2), 77-91. https://doi.org/10.32570/ijofe.1017879
AMA
1.Kara İ, Yılmaz A. Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler. IJOFE. 2021;7(2):77-91. doi:10.32570/ijofe.1017879
Chicago
Kara, İlyas, ve Ali Yılmaz. 2021. “Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler”. International Journal of Field Education 7 (2): 77-91. https://doi.org/10.32570/ijofe.1017879.
EndNote
Kara İ, Yılmaz A (01 Aralık 2021) Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler. International Journal of Field Education 7 2 77–91.
IEEE
[1]İ. Kara ve A. Yılmaz, “Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler”, IJOFE, c. 7, sy 2, ss. 77–91, Ara. 2021, doi: 10.32570/ijofe.1017879.
ISNAD
Kara, İlyas - Yılmaz, Ali. “Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler”. International Journal of Field Education 7/2 (01 Aralık 2021): 77-91. https://doi.org/10.32570/ijofe.1017879.
JAMA
1.Kara İ, Yılmaz A. Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler. IJOFE. 2021;7:77–91.
MLA
Kara, İlyas, ve Ali Yılmaz. “Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler”. International Journal of Field Education, c. 7, sy 2, Aralık 2021, ss. 77-91, doi:10.32570/ijofe.1017879.
Vancouver
1.İlyas Kara, Ali Yılmaz. Fransa’daki Türk Diasporasının Kimliğinin Korunmasına Yönelik Faaliyetler. IJOFE. 01 Aralık 2021;7(2):77-91. doi:10.32570/ijofe.1017879

       

                         International Journal of Field Educatİon (IJOFE)

                                                      ISSN: 2149-3030