Cilt: 11 Sayı: 4, 3.11.2024

Yıl: 2024

Makaleler

International Journal of Secondary Metabolite (IJSM) dergisi, bitki ve ilişkili organizmaların (algler, mantarlar ve likenler) sekonder metabolitleri ile ilgili çalışmaların yayımlanmasını amaçlamaktadır. IJSM, üç ayda bir ve elektronik olarak yayınlanan açık erişimli, uluslararası hakemli akademik bir dergidir. Derginin temel amacı araştırma kültürünü geliştirmek ve dergi kapsamında ortak bir akademik platform sağlayarak akademik dünyada bilginin hızla yayılmasına yardımcı olmaktır.

IJSM yılda 4 sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) İngilizce olarak yayınlanan bitki ve ilişkili organizmaların (algler, mantarlar ve likenler) sekonder metabolitleri kapsamındaki makaleleri kabul etmektedir. IJSM ayrıca proteinler, enzimler, karbonhidratlar ve yağlar gibi birincil metabolitler üzerine yapılan çalışmaları da kabul etmektedir. Derginin kapsadığı araştırma alanları fitokimya, biyokimya, biyoteknoloji, etnofarmakoloji, biyolojik ve farmakolojik aktiviteler (Antimikrobiyal aktivite, Antioksidan aktivite, Antiülser aktivitesi, Anti-konvülsan aktivite, Anti-anksiyete aktivitesi, Antidiyabetik aktivite, Anti-gut aktivitesi, Antiprotozoal aktivite, Anti-inflamatuar aktivite, Antispazmodik aktivite, Antiparazitik aktivite, Anti-mutajenik aktivite, Antikolinesteraz aktivite, Antidepresan aktivite, Hepatoprotektif aktivite, Anti-anksiyete aktivitesi, Anti-konvülsan aktivite, Anti-spazmolitik aktivite, Antikanser aktivite) 'dir. IJSM genel önem ve bilimsel mükemmellik kriterlerini karşılayan çalışmaların gönderilmesini memnuniyetle karşılamaktadır. Yazarların araştırma sorularını çerçevelemeleri ve sonuçlarını bitki biyolojisindeki temel sorular açısından tartışmaları gerekmektedir.


IJSM aşağıdaki çalışmaları dikkate almaktadır:


1. Araştırma makaleleri: Bitki ve ilişkili organizmaların (algler, mantarlar ve likenler) çeşitli alanlarında yapılan özgün araştırmalar,


2. Araştırma notları: Bunlar, bir çalışmanın ön notları veya proteinler, enzimler, karbonhidratlar ve yağlar gibi ikincil metabolitler ve birincil metabolitler üzerine yeni kayıtlar gibi çalışmalar,


3. İncelemeler: Bitki ve ilişkili organizmaların (algler, mantarlar ve likenler) çeşitli alanlarındaki son gelişmeler, iyileştirmeler, keşifler ve fikirlerin gözden geçirilmesini içeren çalışmalar,


4. Editöre mektuplar: Uluslararası Sekonder Metabolit Dergisi'nin yayın politikası ile ilgili görüş, yorum, haber, mektup ve öneriler. Mektuplar bir dergi sayfasını geçmemelidir.


DergiPark Kılavuzu

DergiPark Süreç Rehberi

International Journal of Secondary Metabolite (IJSM) dergisi tamamen çevrimiçi bir makale gönderme ve çevrimiçi değerlendirme sistemine sahiptir. Bu sistem, yazarlara makalelerinin çevrimiçi tabanlı inceleme sürecini takip etme seçeneği sunar. Tüm makaleler kayıt yaptırılarak sistemden online olarak gönderilmelidir. Gönderim sırasında, çeşitli dosyaların oluşturulması ve yüklenmesi sırasında adım adım yönlendirileceksiniz. Aşağıdaki bilgiler, makalenize eklemeniz gereken bölüm başlıklarını ve her bölümde hangi bilgilerin olması gerektiğini detaylandırmaktadır.

MAKALENIN BENZERLIK ORANININ BELIRLENMESI
IJSM makale yükleme adımında makalenin benzerlik oranını kontrol etmektedir. Makalenizin benzerlik oranı, makalae yükleme esnasında DergiPark tarafından sağlanan intihal.net aracılığı ile otomatik yapılmaktadır. 3. adımda tam metin dosyası yüklendiğinde intihal.net'e iletilecektir. Raporun hazırlanması zaman alabilir. Bu nedenle işlem tamamlandığında tarafınıza e-posta gönderilecektir. Son adımda sonuç raporuna göre makale gönderimini tamamlayabilir ya da 3. adıma geri dönerek işlemi tekrarlayabilirsiniz. Birden fazla dosya yükleyip benzerlik raporu aldığınızda tüm raporlar editöre iletilecektir. intihal.net hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.

DEĞERLENDİRME
Teknik Kontrol
İlk kontrol sırasında dergi yöneticileri aşağıdaki nedenlerden dolayı makaleleri iade edebilir:
- Makalenin derginin web sitesinde verilen formatta hazırlanmamış olması,
- Makale dosyası, derginin web sitesinde verilen makale şablon dosyası ile aynı olmaması,
- Makaledeki yazar isimlerinin sırası ve biçimi, dergi sistemindekilerle tutarlı olmaması,
- Referans veya sayfa sayısı belirtilen sınırları aşıyor olması,
- Yazarlar, talep edilen düzeltmeleri yapmamış veya gerekli belgeleri talep edilen süre içinde sağlamamış olması,
- Benzerlik oranının (iThenticate sonucu) izin verilen eşikten yüksek olması. Her rapor detaylı olarak incelendiğinden benzerlik yüzdesi için tek bir rakam yoktur ancak %20 puanı aşan gönderiler genellikle yazarlara iade edilir. Benzerlik puanı düşürülmeden aynı başlığın yeniden gönderilmesi yazarların dergiden menedilmesine neden olabilir. Benzerlik puanı %50'nin üzerinde olan raporlar için yazarların gelecekteki başvurularına her zaman şüpheyle bakılır ve yayın için değerlendirmeye alınmayabilir.

Bilimsel Değerlendirme
Makale değerlendirme süreci çift kör hakem uygulamasına tabi olur. Yani hem yazarlar hem de hakemler anonim tutulur. Yazılar, yazarlar için talimatlara uymuyorsa veya derginin kapsamı dışındaysa, editör tarafından hakem değerlendirmesi olmaksızın reddedilebilir.
Bir çalışmanın yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin onayı gerekmektedir. Hakemler çalışmada bazı değişiklikler istediğinde ve yazar(lar) buna katılmadığında makaleyi geri çekebilir. Hakemlerle iletişim doğrudan elektronik ortamda gerçekleştirilecek ve koordinasyon Editör ve/veya konu editörü tarafından yürütülecektir.
Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, yani hakem tarafından önerilen revizyonlar tamamlandıktan sonra, yazarın editör tarafından kabul edilen makaleden sapma teşkil eden değişiklikler yapmasına izin verilmeyecektir. Yayımlanmadan önce, düzeltmelerin yapılması için galley proofs her zaman yazarlara gönderilir. Son baskı sırasında tarafımızdan kaynaklanan bazı ihmaller nedeniyle ortaya çıkan hatalar veya eksiklikler, daha sonraki bir sayıda bir hata bölümünde düzeltilecektir. Bu, yazar tarafından galley proof'ta düzeltilmeden bırakılan hataları içermez.

İntihal
Bir başkasının fikirlerinin veya kelimelerinin orijinal haliyle veya uygun bir alıntı yapılmadan biraz değiştirilerek kullanılması intihal olarak kabul edilir ve hoş görülmeyecektir. Alıntı yapılsa bile, diğer yazarların çalışmalarından doğrudan alınan kelimelerin etrafına tırnak işareti konulmamışsa, yazar yine de intihal suçu işlemiş olur. Yazarların daha önce yayınlanmış kendi kelimelerini alıntı yaparak veya yapmayarak tekrar kullanması kendi kendine intihal olarak kabul edilir. Alınan tüm makaleler, makalenin içeriğini web sayfaları ve akademik yayınlardan oluşan geniş bir veri tabanıyla karşılaştıran sofistike bir intihal kontrol sistemi olan iThenticate®'e gönderilir. iThenticate® raporuna veya başka herhangi bir bilgi kaynağına dayanarak intihal veya kendi kendine intihal olduğuna karar verilen makaleler yayın için değerlendirilmeyecektir. Açık erişimli tezler yayınlanmış çalışma olarak kabul edilir ve benzerlik kontrollerine dahil edilir.

DESTEKLEYİCİ BİLGİLER
Yazar bilgileri
Makalenizdeki tüm ortak yazarların tam adları, ORCID numaraları ve e-posta adresleri verilmelidir.

Ön yazı
Aşağıdaki bilgilerin yanı sıra özel makale türünüz için talimatlarda istenen ek bilgileri içeren bir ön yazı olmalıdır. Yazıda:
- Makalenizin neden IJSM 'de yayınlanması gerektiğine dair bir açıklama olmalı,
- Dergi politikalarına ilişkin her türlü sorunun açıklaması olmalı,
- Herhangi bir potansiyel rekabet çıkarının beyanı olmalı,
- Tüm yazarların makaleyi gönderilmek üzere onayladığının teyidi olmalı,
- Makalenin içeriğinin başka bir yerde yayınlanmadığının veya yayınlanmak üzere gönderilmediğinin teyidi (Mükerrer yayın politikamıza bakınız) olmalı,
- Bir makaleyi belirli bir özel sayıya gönderiyorsanız, lütfen ön yazınızda özel sayının adını belirtin.

Hakemler
Makaleniz için potansiyel hakemler önerebilirsiniz. Bunu yapmak istiyorsanız, lütfen mümkünse kurumsal e-posta adreslerini veya Editörün hakemin kimliğini doğrulamasına yardımcı olacak bilgileri (örneğin bir ORCID veya Scopus ID) sağlayın. Kasıtlı olarak bilgi tahrifatı yapmak, örneğin sahte bir isim veya e-posta adresi ile hakem önermek, makalenizin reddedilmesine neden olur ve suistimal politikamız doğrultusunda daha fazla soruşturmaya yol açabilir.

Değerlendirme sürecinde hariç tutma
Başvuru sırasında, makalenizi incelememesini tercih ettiğiniz kişilerin bilgilerini girebilirsiniz.

MAKALENIN TÜRLERI
IJSM dergisinde özgün araştırma makaleleri, derleme makaleler ve editöre mektuplar kabul edilir. Editör, belirli ilgi alanlarındaki son gelişmelerle ilgili anket incelemelerini davet edebilir. Derginin artık hızlı iletişim ve kısa iletişim gönderilerini kabul etmediğini lütfen unutmayın. Baş editör, makale tesliminden sonra makale türünü değiştirebilir.

Araştırma Makaleleri
Bir araştırma makalesi, özgün bir araştırmanın sonuçlarını rapor eder ve ilgili veri ve bulgularla birlikte belirli bir alandaki bilgi birikimine katkısını düzenli ve mantıklı bir şekilde değerlendirmesi beklenir. Araştırma makaleleri 25 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 250 kelimelik bir özete sahip olmalı, en fazla 40 referans içermeli ve toplamda en fazla 8 şekil ve tablo içermelidir.

İnceleme Makaleleri
Bir derleme makalesi, çeşitli konulardaki son gelişmeleri, iyileştirmeleri, keşifleri ve fikirleri özetlemek için yazılır. Derleme makaleleri, konuyla ilgili mevcut anlayışın tarafsız bir özetini sunmalıdır. Derleme makaleleri, derginin kapsamına giren ve aktif, güncel ilgi alanına giren konuları kapsamalıdır. Derleme makaleleri 50 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 250 kelimelik bir özete sahip olmalı, 100 referansla sınırlandırılmalı ve toplamda 12'den fazla şekil ve tablo içermemelidir. Ana bölümler ardışık olarak numaralandırılmalı (1. Giriş, 2. Tarihsel arka plan, vb.) ve alt bölümler 1.1., 1.2., vb. şeklinde numaralandırılmalıdır. Tüm incelemeler, aralarında ilgili bölüm başlıklarının bulunduğu bir giriş bölümü ve bir sonuç bölümü içermelidir. Giriş bölümü konunun önemini açıklamalı, metin kapsamlı ve ayrıntılı olmalı ve referanslar kapsamlı olmalıdır. Derleme makaleleri, yazar(lar)ın yayınlanmış orijinal çalışmalarından destek alınarak yazılmalıdır.

Editöre Mektuplar
Editöre mektuplar, aynı derginin daha önce yayınlanmış sayılarındaki makaleler hakkında diğer araştırmacıların görüşlerini yansıtan makalelerdir. Mektuplar genellikle orijinal bir dergi makalesinin içeriğini şu nedenlerden bir veya daha fazlasıyla ele alır: hataları tespit etmek ve düzeltme yapmak, alternatif bir teori sunmak, ek bilgi sağlamak, ek kanıt sunmak veya karşı görüş sunmak. Mektup kısa ve öz olmalıdır. Editöre yazılan mektuplar tek bir basılı sayfayı geçmemelidir (yaklaşık 600 kelime ve 4-5 referans). Mektuplar her zaman editöre yazılır; asla söz konusu makalenin yazarlarına gönderilmez. Mektup yazarken kişisel ve önyargılı bir tutum takınmaktan veya saldırgan bir dil kullanmaktan kaçınılmalıdır. Tüm öneriler bilimsel verilerle desteklenmelidir. Mantıklı argümanlarla desteklenmeyen genel yorumlar kabul edilemez (örneğin, "Bunun çok önemli bir makale olduğunu düşünüyorum" veya "Bu makalenin değersiz olduğunu düşünüyorum"). Yazar, mektubunda orijinal makaleyi uzun uzadıya tekrar etmemelidir. Mektup yazarlarının isimleri ve bağlı oldukları kuruluşlar mektubun üst kısmında açıkça yazılmalı ve mektubun giriş kısmında hakkında mektup yazılan makalenin başlığı açıkça belirtilmelidir.

MAKALENİN IÇERIĞI
Tüm araştırma makaleleri uygun şekilde açıkça tanımlanmış ve numaralandırılmış bölümlere ayrılmalıdır. Ana bölümler ardışık olarak numaralandırılmalı (1. Giriş, 2. Materyal ve yöntemler, vb.) ve alt bölümler 1.1., 1.2., vb. şeklinde numaralandırılmalıdır.
Bu listeyi, gönderinizi dergiye incelemeye göndermeden önce son bir kontrolden geçirmek için kullanabilirsiniz (https://dergipark.org.tr/en/pub/ijsm/page/3708 adresinde yer alan gönderme taslağı şablonuna bakınız).

Başlık sayfası
Başlık sayfası şunları içermelidir:
- Uygunsa çalışma tasarımını da içeren bir başlık sunmalıdır
- Tüm yazarların tam adları ve kurumsal adresleri listelenmeli,
- Bir işbirliği grubunun yazar olarak listelenmesi gerekiyorsa, lütfen Grup adını yazar olarak listeleyin.
- Sorumlu yazar belirtilmelidir.
- Makalenin başlığı büyük harfle başlamalıdır; özel isimler dışında aşağıdaki kelimeler büyük harfle yazılmamalıdır.

Özet
Özet toplamda en fazla 250 kelime olmalıdır. Özet tek bir paragraftan oluşmalı ve yapılandırılmış özet tarzına uygun olmalı, ancak başlık içermemelidir: 1) Arka plan: Ele alınan soruyu geniş bir bağlama yerleştirin ve çalışmanın amacı vurgulanmalı; 2) Yöntemler: Uygulanan ana yöntemleri veya tedavileri kısaca açıklanmalı. 3) Sonuçlar: Makalenin ana bulguları özetlenmeli ve 4) Sonuç: Ana sonuçları veya yorumları belirtin. Özet, makalenin objektif bir temsili olmalıdır: ana metinde sunulmayan ve kanıtlanmayan sonuçlar içermemeli ve ana sonuçları abartmamalıdır.

Anahtar Kelimeler
Özetten hemen sonra, en fazla 5 anahtar kelime verilmeli ve genel ve çoğul terimlerden ve çoklu kavramlardan kaçınılmalıdır. Kısaltmalar konusunda hassas olunmalı: yalnızca alanda yerleşik kısaltmalar ise kullanılmalıdır. Kullanılan anahtar kelimeler indeksleme amacıyla kullanılacaktır.

Metin İçi Atıf
Aynı cümleye birden fazla referans verilecekse, referanslar kronolojik bir sırayla (geçmişten günümüze) verilmelidir.

Giriş
Giriş, çalışmayı kısaca geniş bir bağlama yerleştirmeli ve neden önemli olduğunu vurgulamalıdır. Çalışmanın amacı ve önemi, test edilen belirli hipotezler de dahil olmak üzere tanımlanmalıdır. Araştırma alanının mevcut durumu dikkatlice gözden geçirilmeli ve önemli yayınlara atıfta bulunulmalıdır. Lütfen gerektiğinde tartışmalı ve farklı hipotezleri vurgulayın. Son olarak, çalışmanın ana amacından kısaca bahsedilmeli ve ana sonuçları vurgulanmalıdır. Giriş bölümünü, makalenin konusu dışında çalışan bilim insanları için anlaşılır tutulmalıdır.

Materyaller ve Yöntemler
Yöntemler bölümü şunları içermelidir:
- Çalışmanın amacı, tasarımı ve ortamı
- Kullanılan araçlar veya materyallerin tanımı
- Tüm süreçlerin, müdahalelerin ve karşılaştırmaların açık bir tanımı. Genellikle jenerik isimler kullanılmalıdır. Araştırmada tescilli markalar kullanıldığında, marka adlarını parantez içinde belirtilmelidir
- Kullanılan istatistiksel analiz türü belirtilmelidir.

Sonuçlar
Bu, çalışmanın bulgularını, uygunsa ya metne ya da tablo ve şekillere dahil edilmesi gereken istatistiksel analiz sonuçlarını içermelidir.

Tartışma
Araştırma makaleleri için bu bölüm, mevcut araştırmalar bağlamında bulguların sonuçlarını tartışmalı ve çalışmanın sınırlılıklarını vurgulamalıdır. Çalışma protokolleri ve metodoloji makaleleri için bu bölüm, çalışmanın gerçekleştirilmesinde yer alan pratik veya operasyonel konuların ve diğer bölümlerde ele alınmayan konuların tartışılmasını içermelidir.

Sonuçlar
Bu bölümde ana sonuçlar açıkça ifade edilmeli ve çalışmanın alanla ilgisi ve önemi açıklanmalıdır.

Teşekkür ve Bilgilendirme
Kişilere, hibelere, fonlara vb. ilişkin teşekkürlere Kaynakçadan önce ayrı bir bölümde yer verilmelidir. Çalışma bir konferansta veya bilimsel toplantıda sunulmuşsa, burada belirtilmelidir.

Çıkar Çatışması ve Etik Kuralların Beyanı
Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması beyan etmemektedir. Bu araştırma çalışması araştırma ve yayın etiğine uygunluğu verilmelidir. IJSM'de yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Etik Kurul Onayı ve numarası, etik onayı veren kurum adı belirtilerek verilmelidir.

Yazarların katkıları
Yazarların makaleye bireysel katkıları bu bölümde belirtilmelidir.

Orcid
Yazar(lar) ORCID numaralarını vermelidir.

Referanslar
Kaynaklar, metin içinde geçiş sırasına göre alfabetik olarak ve makalenin sonunda ayrı ayrı listelenmelidir. IJSM, APA7 Referans Stillerini kullanmaktadır. Ayrıntılar için lütfen APA7 Referans Stili dosyalarını okuyunuz. Ya da detaylı bilgi için IJSM'de yakın zamanda yayınlanan makalelere göz atınız.
Referanslar, APA stiline göre ve çalışmanın türüne bağlı olarak harf sırasına göre listelenerek aşağıdaki gibi tanımlanmalıdır:

Dergide Yayımlanan Makaleler için:
Author, A. A. (Date of Publication). Title of article: Capital letter to start subtitle. Journal title, Volume(issue), page range. https://doi.org/#######

Lütfen dergi adlarında kısaltma kullanmayın. Örneğin, Second Language Acquisition Journal; SLA Journal

Kitap Formatındakiler:
Author, A. A. (yayımlanma Yılı). Çalışmanın Başlığı: Capital letter to start subtitle. Yayıncı.

Edition number? If the edition is known, include it in the reference - but not the first edition. APA Style Blog: Citing an Edition of a Book in APA Style

Author, A. A. (Year of publication). Title of work: Capital letter to start subtitle (edition# ed.). Publisher.

Konferans Bildirileri:
Yazar-1 Soyadı, A. (İlk yazar isminin baş harfi), Yazar-2 soaydı, B. (Names’ first capital letter). (Year). Bildiri başlığı. In Title of the Collected Work (if available), Proceedings of the Name of the Conference, Location of Conference, Country, Date of Conference; Editor 1, Editor 2, Eds. (if available); Publisher: City, Country, Year (if available); Abstract Number (optional), Pagination (optional).

Tezler:
Başka bir yerde yayınlanmış bir teze atıfta bulunma:
Yazar soyadı, Adının baş harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Tez türü, Üniversite Adı]. Arşiv Adı. URL

Yayımlanmamış bir teze APA7 Stilinde atıfta bulunma:

Yazar soyadı, Adının baş harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Yayımlanmamış tez/tez türü]. Üniversite Adı.

Web siteleri:
Yayınlanmış eserlerin aksine, web siteleri zaman içinde değişebilir veya kaybolabilir, bu nedenle WebCite gibi bir hizmet kullanarak alıntı yapılan web sitesinin bir arşivini oluşturmanızı öneririz. Lütfen .net, .com gibi siteleri kullanmayın ve .edu, .org veya kurumlar tarafından kabul edilen web sitelerini kullanın.

Örnekler:


Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M.T. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi - Damarlı Bitkiler. Nezahat Gökyiğit Vakfı Yayınları, İstanbul.

Topal, Y. (2013). Investigation of Antioxidant and Antimicrobial Effects of Phenolic Compounds of Some Species of Alchemilla L. (Rosaceae) genus [Master Thesis]. Bingöl University.

Wong, C.C., Li, H.B., Cheng, K.W., Chen, F. (2006). A Systematic Survey of Antioxidant Activity of 30 Chinese Medicinal Plants Using the Ferric Reducing Antioxidant Power Assay. Food Chem., 97, 705-711. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.049


Tabloların Hazırlanması
Tabloları hazırlarken lütfen aşağıdaki biçimlendirme talimatlarını izleyin.
- Tablolar numaralandırılmalı ve metin içinde numaralandırma kullanılarak sırayla atıfta bulunulmalıdır (örn. Tablo 1, Tablo 2 vb.).
- Uzunluğu bir A4 veya Letter sayfasından az olan tablolar makale içinde uygun bir yere yerleştirilebilir.
- Bir A4 veya Letter sayfasından daha uzun tablolar, belge metin dosyasının sonuna yerleştirilebilir. Üretim sırasında tablonun doğru yere eklenebilmesi için lütfen tablonun metin dosyasındaki ilgili konumda nerede görünmesi gerektiğini belirtin ve atıfta bulunun.
- Daha büyük veri setleri veya A4 veya Letter yatay sayfaya sığmayacak kadar geniş tablolar ek dosya olarak yüklenebilir. Daha fazla bilgi için lütfen [aşağıya] bakınız.
- Ek dosya olarak sağlanan tablo verileri Excel elektronik tablosu (.xls) veya virgülle ayrılmış değerler (.csv) olarak yüklenebilir. Lütfen standart dosya uzantılarını kullanın.
- Tablo başlıkları (en fazla 15 kelime) tablonun üstünde ve açıklamalar (en fazla 300 kelime) tablonun altında yer almalıdır.
- Tablolar şekil veya elektronik tablo dosyası olarak gömülmemeli, kelime işlemci programınızdaki 'Tablo nesnesi' işlevi kullanılarak biçimlendirilmelidir.
- Renk ve gölgelendirme kullanılmayabilir. Tablonun bazı bölümleri üst simge, numaralandırma, harf, sembol veya kalın metin kullanılarak vurgulanabilir ve bunların anlamı bir tablo açıklamasında açıklanmalıdır.- Sayısal değerleri belirtmek için virgül kullanılmamalıdır.Herhangi bir sorunuz varsa veya tablolarla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, lütfen ijsm.info@gmail.com adresinden IJSM ekibiyle iletişime geçin.

Şekillerin Hazırlanması
Şekilleri hazırlarken lütfen aşağıdaki biçimlendirme talimatlarını takip ediniz.
- Şekiller metinde ilk geçtikleri sıraya göre numaralandırılmalı ve bu sırayla yüklenmelidir. Çok panelli şekiller (a, b, c, d vb. bölümleri olanlar), şeklin tüm bölümlerini içeren tek bir bileşik dosya olarak gönderilmelidir.
- Şekiller doğru yönde yüklenmelidir.
- Şekil başlıkları (en fazla 15 kelime) ve açıklamaları (en fazla 300 kelime) grafik dosyasında değil, ana makalede verilmelidir.
- Şekil anahtarları, şeklin açıklamasına değil, grafiğe dahil edilmelidir.
- Her şekil, resmi çevreleyen beyaz alan miktarını en aza indirmek için yakından kırpılmalıdır. Şekilleri kırpmak, kabul edilen makale sitemizde yayınlanmak üzere hazırlandığında şekli diğer unsurlarla birlikte yerleştirirken doğruluğu artırır. Bireysel şekil dosyası formatları hakkında daha fazla bilgi için ayrıntılı talimatlarımıza bakın.
- Bireysel şekil dosyaları 10 MB'ı geçmemelidir. Uygun bir format seçilirse, bu dosya boyutu son derece yüksek kaliteli şekiller için yeterlidir.
- Daha önce başka bir yerde yayınlanmış şekillerin (veya tabloların) çoğaltılması için telif hakkı sahibinden izin almanın yazar(lar)ın sorumluluğunda olduğunu lütfen unutmayın. Tüm şekillerin açık erişimli olması için, yazarlar açık erişimli olmayan dergilerde başka bir yerde yayınlanmış görüntüleri dahil etmek istiyorlarsa, hak sahibinden izin almalıdırlar. İzin, şekil açıklamasında belirtilmeli ve orijinal kaynak referans listesine dahil edilmelidir.

İndirilecek Belgeler
Üst YazıMakale Şablonu

Dosya Formatları
Dosya formatı, ana makale belgesi için Microsoft word (DOC, DOCX) olmalıdır.
https://publicationethics.org/

YAYIN POLİTİKASI
International Journal of Secondary Metabolite (IJSM) dergisi elektronik ortamda ve üç ayda bir yayınlanan açık erişimli, hakemli akademik bir dergidir. Dergi, ortak bir akademik platform sağlayarak araştırma kültürünü geliştirmeyi ve bilginin akademik dünyada hızla yayılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Dergide yayımlanan bir makaledeki bilimsel içerik ve ifadelerin tüm sorumluluğu yazarlara aittir.

IJSM 'ye https://dergipark.org.tr/en/pub/ijsm adresinden ücretsiz olarak erişilebilir. Dergide yayınlanan tüm makaleler, "International Journal of Secondary Metabolite © 2014 by IJSM is licensed under CC BY 4.0" altında lisanslanmıştır.

IJSM, yüksek kaliteli bilimsel yayınlar ve araştırma bulgularına güven sağlamak için yayın konusunda katı etik standartları takip etmektedir. Yayın etiği politikamız temel olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors "a dayanmaktadır.

Aşağıda özetlenen etik standartlar, IJSM 'ye katkıda bulunan editörler, hakemler ve yazarlar için kılavuz niteliğindedir. Etik konular hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen COPE kılavuzuna bakınız.

- IJSM, uygunluk ve bilimsel mükemmeliyetin geniş gerekliliklerini yerine getiren makalelerin gönderilmesini davet eder. Yazarlar araştırma sorularını bilimsel temellere dayandırmalı ve bulgularını temel bitki biyolojisi konuları açısından sunmalıdır.
- IJSM her yıl dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) yayınlamaktadır.
- Makaleler İngilizce başlık, özet (en az 170 kelime), anahtar kelimeler (en az üç kavram) ve APA tarzı bir kaynakçaya sahip olmalıdır.
- IJSM 'nin amacı, bitkiler ve ilişkili organizmalarda sekonder metabolitler üzerine çalışan akademisyenler için açık erişimli bir akademik platform sunmaktır.
- IJSM 'de araştırma makaleleri, derleme makaleleri, teorik makaleler, editöre mektuplar, vaka çalışmaları ve kısa iletişimler yayınlanmaktadır.
- Yazarlar yayınladıkları makalelerin bilimsel, entelektüel ve formal içeriğinden sorumludur.
- IJSM, değişiklik yapma ve makaleleri yayınlama ya da reddetme hakkına sahiptir.

- IJSM çift taraflı kör hakemlik sistemi kullanmaktadır. Uygun görülen başvurular, ilgili alanlarda faaliyet gösteren iki veya üç hakeme iletilir. Hakemlerin isimleri gizli tutulur ve hakem raporları arşivlenir. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri eleştirel ise, makale daha ileri inceleme için üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu üç raporun niteliğine göre bir karara varabilir. Yazarlar, hakemlerin ve Yayın Kurulu'nun yorum ve önerileri ışığında makalelerini düzeltmekle yükümlüdürler. Herhangi bir noktadan rahatsızlık duymaları halinde, gerekçelerini uygun bir şekilde belirterek itirazda bulunabilirler.

- Derginin yayın dili İngilizcedir.
- Dergiye gönderilen yayınlardan başlangıçta veya sonunda benzerlik raporu istenir (%20 'yi geçemez),
- IJSM hakemli, açık erişimli bir dergidir.
- Makaledeki atıf stili APA 7 olmalıdır. Makalenin sonuna bir kaynakça eklenmelidir.

ETİK İLKELER

Tüm yazarlardan dergimize makale göndermeden önce yayın politikamızı okumalarını ve anlamalarını bekliyoruz. Bu, akademik ve profesyonel yayınlarda giderek büyüyen bir sorun olduğunu kabul ettiğimiz etik suiistimalin önlenmesine olan bağlılığımızla uyumludur. İntihal, gereksiz yayın, telif hakkı ihlali veya benzeri olayların çoğunun, hileli niyetten değil, anlayış eksikliğinden kaynaklandığını belirtmek önemlidir. Politikamız zulüm değil, önleme politikasıdır. Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen editörlük ofisi ile iletişime geçin.

Bir makalenin IJSM 'ye gönderilmesi, tüm yazarların makalenin içeriğini okuyup kabul ettiği ve makalenin dergi politikalarına uygun olduğu anlamına gelir.

Etik onayı

İnsan katılımcılar, insan materyali veya insan verileri Helsinki Bildirgesi'ne uygun olarak kullanılmış olmalı ve uygun bir etik kurul çalışmaya izin vermiş olmalıdır. Bu tür araştırmaları rapor eden tüm makaleler, makalenin sonunda etik komisyonun adı ve uygun olduğunda referans numarası da dahil olmak üzere bunu açıklayan bir ifade içermelidir. Eğer bir çalışma etik onay gerekliliğinden muaf tutulmuşsa, bu durum makalede belirtilmelidir (muafiyeti veren etik kurulun adı da dahil olmak üzere). Talep üzerine, ek materyal ve belgeler Editörün erişimine sunulmalıdır. Editör, araştırmanın uygun bir etik bağlam dışında yürütüldüğüne inanırsa, makale reddedilebilir. İstisnai durumlarda, Editör daha fazla bilgi için etik kurul ile iletişime geçebilir.

Retrospektif etik onayı

Bir çalışma başlamadan önce bir etik kurul tarafından onaylanmamışsa, geriye dönük etik onay almak genellikle mümkün değildir ve makale hakem değerlendirmesi için değerlendirmeye alınmayabilir. Bu gibi durumlarda, hakem değerlendirmesine devam edilip edilmeyeceği konusunda son söz Editöründür.

BİTKİLERİ İÇEREN ARAŞTIRMALAR

Bitkiler (kültür veya yabani) üzerinde yapılan deneysel araştırmalar ve saha çalışmaları ile bitki materyali toplama, ilgili kurumsal, ulusal ve uluslararası normlara ve mevzuata uygun olmalıdır. Bitki veya tohum örneklerinin çıkarılması için gerekli izin ve/veya lisansları belirten bir açıklama makalelere dahil edilmelidir. IUCN - Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türleri İçeren Araştırmalara İlişkin Politika Beyanı ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Ticaretine İlişkin Sözleşme yazarların takip etmesi için tavsiye edilmektedir.

Bir makalede rapor edilen tüm yabani bitkiler için kupür örnekleri, tekrarlanabilirliği teşvik etmek için depolanan malzemeye erişime izin veren halka açık bir tohum bankasında veya başka bir halka açık depoda saklanmalıdır. Makale, kupür örneği ve onu kimin tanımladığı hakkında bilgi içermelidir.

HAYVANLAR İÇEREN ARAŞTIRMALAR

Omurgalılar veya diğer kontrollü omurgasızlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar kurumsal, ulusal veya uluslararası düzenlemelere uygun olmalı ve varsa ilgili bir etik konsey tarafından ruhsatlandırılmış olmalıdır. Basel Deklarasyonu, hayvan araştırmaları yürütülürken uyulması gereken temel ilkeleri ortaya koymaktadır ve Uluslararası Laboratuvar Hayvanları Bilimi Konseyi (ICLAS) de etik kılavuzlar yayınlamıştır.

Makale, uygunluk düzenlemelerini (örneğin, Birleşik Krallık'ta revize edilmiş Hayvanlar (Bilimsel Prosedürler) Yasası 1986 ve Avrupa'da Direktif 2010/63/EU) ve/veya etik onayı (etik kurulun adı ve varsa referans numarası ile birlikte) bildiren bir ifade içermelidir. Bir çalışma etik onay ihtiyacından muaf tutulmuşsa, bu durum makalede belirtilmelidir (muafiyeti veren etik kurulun adı ve muafiyetin nedenleri de dahil olmak üzere). Editör, hayvan refahı konularını dikkate alacak ve araştırmanın genel kabul görmüş hayvan araştırması standartlarına uygun olmayan teknikler içermesi halinde bir makaleyi geri çevirme hakkını saklı tutacaktır.

Saha çalışmaları ve diğer deneysel olmayan hayvan araştırmaları kurumsal, ulusal veya uluslararası kriterlere uygun olmalı ve mümkünse uygun bir etik kurul tarafından incelenmiş ve yetkilendirilmiş olmalıdır. Makale, ilgili düzenlemelere ve/veya uygun izinlere veya lisanslara uygunluğu detaylandıran bir beyan içermelidir. IUCN - Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türleri İçeren Araştırmalara İlişkin Politika Beyanı ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Ticaretine İlişkin Sözleşme yazarların takip etmesi için tavsiye edilmektedir.

ÇIKAR ÇATIŞMASI

Bir yazarın çalışmasıyla ilgili tüm çıkar çatışmaları IJSM 'ye beyan edilmelidir. Gönderilen tüm makaleler, makalenin sonunda tüm rakip çıkarları (mali ve mali olmayan) listeleyen bir çıkar çatışma bölümü içermelidir. Yazarların rekabet eden çıkarlarının olmadığı durumlarda, ifade "Yazar(lar) rekabet eden çıkarlarının olmadığını beyan eder" şeklinde olmalıdır. Editör, rekabet halindeki çıkarlarla ilgili daha fazla bilgi isteyebilir.


Editörler ve hakemler de rekabet halindeki çıkarlarını beyan etmekle yükümlüdür ve rekabet halindeki bir çıkar varsa hakem değerlendirme sürecinden çıkarılabilirler.

Çıkar çatışması nedir?

Finansal veya finansal olmayan rekabet eden çıkarlar mevcut olabilir. Yazarların bulguları tartışması veya bilgiyi yayması, diğer kişi veya kuruluşlarla olan kişisel veya finansal ilişkilerinden etkileniyorsa veya etkilendiğine inanılıyorsa, bir çıkar çatışması söz konusudur. Yazarlar sadece finansal çatışan çıkarları değil, aynı zamanda makale yayınlandıktan sonra bilinmesi halinde küçük düşmeye neden olabilecek finansal olmayan çıkar çatışmaları da beyan etmelidir.

Finansal çıkar çatışması

Yarışan mali çıkarlar arasında şunlar vardır (ancak bunlarla sınırlı değildir):
- Şimdi veya gelecekte makalenin yayınlanmasıyla kâr veya zarar edecek bir kuruluştan geri ödeme, ücret, fon veya maaş almak.
- Şu anda veya gelecekte makalenin yayınlanması sonucunda kâr veya zarar edecek bir kuruluşta hisse senedi veya hisse sahibi olmak.
- Makalenin içeriğiyle ilgili patentlere sahip olmak veya şu anda patent başvurusunda bulunmak.
- Makalenin içeriğiyle ilgili patentlere sahip olan veya patent başvurusunda bulunan bir şirketten geri ödeme, ücret, fon veya maaş almak.

Finansal olmayan çıkar çatışmaları

Siyasi, kişisel, dini, ideolojik, akademik ve entelektüel rekabet çıkarları, finansal olmayan rekabet çıkarlarına örnektir. Bu kriterleri okuduktan sonra, rekabet eden bir çıkarınız olup olmadığından emin değilseniz, lütfen ijsm.editor@gmail.com ile iletişime geçin.

MÜKERRER YAYIN

Makale ya da makalenin önemli bir kısmı IJSM 'ye gönderildiğinde başka bir dergi tarafından değerlendirilmiyor olmalıdır. Çakışma veya mükerrerlik ihtimalinin olduğu her senaryoda yazarların şeffaflığına ihtiyacımız var. Yazarlar, potansiyel olarak örtüşen yayınları başvuru sırasında beyan etmelidir. Çakışan yayınlara atıfta bulunulmalıdır. Editörün ve hakemlerin makaleyi değerlendirmesiyle ilgili olan veya atıfta bulunulan herhangi bir 'baskıda' veya yayınlanmamış makale, Editör tarafından talep edilmesi halinde sunulmalıdır. IJSM, potansiyel olarak örtüşen veya gereksiz yayınları duruma göre değerlendirme hakkını saklı tutar. Temel olarak, makale daha önce herhangi bir dergide veya atıf yapılabilecek başka bir biçimde yayınlanmamış olmalıdır.
Tüm yayın hataları IJSM tarafından ciddiye alınmaktadır. Şüpheli herhangi bir gizli kopya makale gönderimi vakası COPE kurallarına uygun olarak ele alınacaktır ve Editör yazarların kurumunu bilgilendirebilir (daha fazla bilgi için Suistimal politikasına bakınız). Çakışan yayınlara karşı Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) politikaları IJSM tarafından benimsenmiştir.

EDİTÖRLER SORUMLULUKLAR
Yayın kararları

Editör, gönderilen makalelerden hangilerinin dergide yayınlanacağını belirlemekten sorumludur. Editör, yazarların rengi, cinsiyeti, cinsel tercihi, dini inancı, etnik kökeni, milliyeti veya siyasi ideolojisine bakmaksızın yazıları değerlendirecektir. Karar verilirken makalenin önemi, yeniliği ve şeffaflığının yanı sıra çalışmanın geçerliliği ve derginin kapsamıyla ilgisi de göz önünde bulundurulacaktır. İftira, telif hakkı yasaları ve intihal ile ilgili mevcut anayasal standartlar da dikkate alınmalıdır.

Gizlilik

Sorumlu yazar, hakemler, olası hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve uygun olduğu şekilde yayıncı dışında, editör ve herhangi bir editoryal personel, gönderilen bir makaleyle ilgili ayrıntıları kimseye açıklamamalıdır.

Açıklama ve çıkar çatışmaları

Yazarın açık yazılı izni olmadan, editör veya yayın kurulu üyeleri yayınlanmamış materyalleri kullanmayacaktır

HAKEM DEĞERLENDİRMESİ

IJSM 'de yayınlanan tüm araştırma makaleleri ve diğer makale kategorilerinin çoğu titiz bir hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Bu genellikle iki bağımsız hakem tarafından yapılan incelemeyi içerir.

Hakem değerlendirme politikası

Editör, IJSM dergisine yapılan tüm başvuruları değerlendirir ve hakem değerlendirmesi için kabul edilebilir olup olmadıklarını belirler. Editörün yazar listesinde yer aldığı veya bir başvuruda çıkar çatışması yaşadığı durumlarda, Yayın Kurulu'nun başka bir üyesi hakem değerlendirmesini denetlemek üzere atanacaktır. Sorumlu Editörün değerlendirmeye değer olduğuna inandığı başvurular, hakem değerlendirmesi için bağımsız bilim insanlarına gönderilir. Hakemlerin raporları, makaleleri hakkındaki editoryal kararla eş zamanlı olarak yazarlara iletilecektir. Yazarlar, bir hakemin değerlendirmesi iyi olsa bile, başka bir hakemin itirazlarının çalışmaya temelden zarar verebileceğinin ve makalenin reddedilmesine yol açabileceğinin farkında olmalıdır.

Editoryal kararlara katkı

Hakem değerlendirme süreci, editör ve yayın kurulunun editoryal kararlar vermesine yardımcı olur ve ayrıca yazarın makalesini geliştirmesine de yardımcı olabilir.

Zamanındalık

Bir makalede açıklanan araştırmayı incelemek için kendini yetersiz hisseden veya hızlı bir incelemenin mümkün olmayacağını anlayan her hakem, editörü bilgilendirmeli ve inceleme sürecinden çekilmelidir.

Gizlilik

IJSM 'ye gönderilen tüm makaleler editörler tarafından gizlilik içinde ele alınacaktır. COPE 'nin Hakemler için Etik Kuralları IJSM tarafından takip edilmektedir. Bu nedenle hakemler, hakem değerlendirme sürecinin gizliliğini korumalı ve hakem değerlendirme süreci sırasında ya da sonrasında bir makale ya da hakem değerlendirmesi hakkında derginin yayınladığı bilgiler dışında bilgi vermemelidir. Hakemler, bir meslektaşlarını hakemlik sürecine dahil etmeden önce dergiden izin almalıdır. Rapor iade edildiğinde, inceleme sürecine katkıda bulunan tüm kişiler Editöre bildirilmelidir.
Yanlış davranıştan şüphelenilen durumlar dışında, IJSM makaleleri üçüncü taraflarla paylaşmayacaktır.

Kaynaklara teşekkür

Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde belirtilmediği durumları aramalıdır. Diğer yayınlardan ödünç alınan içgörü veya bulguların orijinal kaynağa referansla birlikte verilip verilmediğini belirtmelidirler. İncelenmekte olan makale ile hakemlerin kişisel bilgi sahibi olduğu diğer yayınlanmış materyaller arasındaki herhangi bir önemli benzerlik veya örtüşme editöre bildirilecektir.

Açıklama ve çıkar çatışması

Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen gizli bilgiler veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel kazanç için istismar edilmemelidir. Hakemler, makalelerde yer alan yazarlardan, şirketlerden veya kurumlardan herhangi biriyle rekabet, işbirliği veya diğer ilişkilere veya bağlantılara sahip oldukları makaleleri incelememelidir.

YAZARLARIN GÖREVLER
Raporlama standartları

Özgün araştırma makalelerinin yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir genel görünümünü ve öneminin eleştirel bir analizini vermelidir. Makale, altta yatan verileri uygun bir şekilde tasvir etmelidir. Bir makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına olanak tanıyacak yeterli bilgi ve referansları içermelidir. Yanlış veya kasıtlı olarak doğru olmayan ifadeler etik değildir ve her ne pahasına olursa olsun bunlardan kaçınılmalıdır.

Veri erişimi ve saklama

Yazarlardan, çalışmalarının ham verilerini yayınlarıyla birlikte editoryal inceleme için sunmaları istenebilir ve mümkünse verileri kamuya açık hale getirmeye istekli olmalıdırlar. Her halükarda yazarlar, katılımcıların gizliliğinin korunabileceği ve özel verilere ilişkin anayasal hakların bunların yayınlanmasını engellemeyeceği varsayımıyla, bu verileri yayınlandıktan sonra en az on yıl boyunca (tercihen kurumsal veya konu bazlı bir veri havuzu veya diğer veri tabanı sunucuları aracılığıyla) diğer nitelikli profesyonellerin erişimine sunmalıdır.

Özgünlük, intihal ve kaynakların belirtilmesi

International Journal of Secondary Metabolite (IJSM) dergisine gönderilen tüm makaleler, makalenin özgünlüğüne ilişkin beklentileri karşılamalıdır. İntihal tespit edilirse, intihal ile ilgili COPE yönergeleri takip edilecektir. Dergimizde intihale (kendi kendine intihal dahil) karşı sıfır tolerans politikası uygulanmaktadır. Makaleler yayın öncesinde, sırasında ve sonrasında intihal açısından taranır ve tespit edilmesi halinde herhangi bir aşamada reddedilir. İnceleme süreci tamamlandıktan ve makale IJSM 'de olası bir yayın olarak kabul edildikten sonra, yazarlardan iThenticate/Academic Paradigms, LLC-Check for Plagiarism/Grammarly-Plagiarism Checker gibi benzerlik oranlarını belirleyen bir intihal yazılımı kullanarak PDF formatında bir benzerlik raporu sunmaları istenecektir. İntihal-Benzerlik raporu, tablolar, şekiller dahil tüm metin için PDF formatında olmalıdır (referanslar hariç). Kabul edilen makalenin intihal oranı %20 oranını geçmemelidir.

Çoklu ve eşzamanlı yayın

Büyük ölçüde aynı çalışmayı anlatan makaleler genel olarak birden fazla yayında yayınlanmamalıdır. Aynı çalışmanın birçok dergiye gönderilmesi etik olmayan ve uygunsuz bir yayın davranışıdır. Daha önce telif hakkı saklı içerik olarak yayınlanmış makaleler başvuru için kabul edilemez. Ayrıca, şu anda dergi tarafından incelenmekte olan makaleler telifli dergilere yeniden gönderilmemelidir. Bununla birlikte, bir makale göndererek, yazar(lar) yayınlanan materyalin mülkiyetini elinde tutar. Çalışmalarının, Lisanslı Materyalden özetlenen veya Lisanslı Materyale dayanan ve Lisanslı Materyalin Lisans Verenin Telif Hakkı ve Benzer Hakları kapsamında izin gerektirecek şekilde çevrildiği, değiştirildiği, düzenlendiği, dönüştürüldüğü veya başka bir şekilde revize edildiği Telif Hakkı ve Benzer Haklara bağlı materyali gösteren bir CC-BY izni [https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode] altında kullanılmasına izin verirler.

Makale yazarlığı

Yalnızca çalışmanın konseptine, organizasyonuna, uygulanmasına veya analizine önemli katkıda bulunan kişiler yazar olarak listelenmelidir. Ortak yazarlar, önemli bir katkıda bulunan herkes olabilir. Sorumlu yazar, yazar listesinde katkıda bulunan tüm ortak yazarların yer almasını ve çalışmaya dahil olmayan kişilerin bulunmamasını sağlar. Sorumlu yazar ayrıca tüm ortak yazarların çalışmanın son halini imzaladığından ve yayınlanmasını onayladığından emin olacaktır.

Açıklama ve çıkar çatışmaları

Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumlarını etkilediği düşünülebilecek mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını ortaya koyan bir beyanda bulunmalıdır. Proje için sağlanan her türlü finansman kamuya açıklanmalıdır.

Yayınlanmış eserlerdeki temel hatalar

Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında ciddi bir hata veya tutarsızlık tespit ettiğinde, dergi editörü veya yayıncı ile mümkün olan en kısa sürede iletişime geçmek ve makalenin geri çekilmesi veya bir erratum şeklinde güncellenmesi için editörle işbirliği yapmak yazarın sorumluluğundadır.


CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET POLİTİKASI

IJSM, verilerin rutin olarak cinsiyete göre ayrıştırılmasını ve uygun olduğunda cinsiyet analizinin dahil edilmesini teşvik etmektedir. Yazarların cinsiyet (biyolojik faktörlerin raporlanması için) ve toplumsal cinsiyet (kimlik, psikososyal veya kültürel faktörlerin raporlanması için) terimlerini doğru kullanmaları şiddetle tavsiye edilir. Mümkün olan her yerde, çalışma katılımcılarının cinsiyeti ve/veya toplumsal cinsiyeti bildirilmeli ve cinsiyeti ve/veya toplumsal cinsiyeti belirlemek için kullanılan yöntemler açıklanmalıdır. Sonucun olumlu olup olmadığına bakılmaksızın, rutin cinsiyet ve toplumsal cinsiyete göre ayrılmış veriler uygun durumlarda sunulmalıdır. Veri kısıtlamalarına ek olarak, cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin çalışma sonuçları/analizleri üzerindeki potansiyel etkileri de tartışılmalıdır.

Bölüm Tavsiye

Başlık ve Özet Çalışmaya yalnızca bir cinsiyet dahil edilmişse veya çalışmanın sonuçları yalnızca bir cinsiyete ve toplumsal cinsiyete uygulanacaksa, başlığın yanı sıra özet de hayvanların veya bunlardan elde edilen hücrelerin, dokuların ve diğer materyallerin cinsiyetini ve insan katılımcıların cinsiyetini/toplumsal cinsiyetini belirtmelidir.

Giriş Yazarlar, ilgili olduğu durumlarda, cinsiyet ve/veya toplumsal cinsiyet farklılıklarının beklenip beklenemeyeceğini bildirmelidir.

Metot veya Yöntemler Yazarlar, çalışmanın tasarımında cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin nasıl dikkate alındığını, erkek ve kadınların yeterli temsilinin sağlanıp sağlanmadığını rapor etmeli ve erkeklerin veya kadınların hariç tutulmasının nedenlerini gerekçelendirmelidir.

Sonuçlar Uygun olduğu durumlarda, veriler rutin olarak cinsiyete göre ayrıştırılmış şekilde sunulmalı ve cinsiyete dayalı analizler olumlu veya olumsuz sonuçlara bakılmaksızın raporlanmalıdır. Klinik çalışmalarda, geri çekilmeler ve bırakmalarla ilgili veriler de cinsiyete göre ayrıştırılarak raporlanmalıdır.

Discussion The potential implications of sex and gender on the study results/analyses should be discussed. If a gender analysis was not conducted; the rationale should be explained. Authors should further discuss the implications of the lack of such analysis on the interpretation of the results.

*Heidari S. et al. Sex and Gender Equity in Research: rationale for the SAGER guidelines and recommended use. Res Integr Peer Rev. 2016;1:2. https://doi.org/10.1186/s41073-016-0007-6

YANLIŞ DAVRANIŞ

Tüm potansiyel yanlış davranış iddiaları IJSM tarafından ciddiye alınır. IJSM, suistimal iddialarının ele alınmasında COPE ilkelerini benimseyecektir.

Araştırma veya yayın suiistimalinden şüphelenilen durumlarda Editörün makaleleri yazar(lar)ın kurum(lar)ı ve etik kurul(lar) gibi üçüncü taraflarla paylaşması gerekebilir.

Hakem değerlendirme sisteminde iddia edilen etik standart ihlallerine ilişkin bir bildirim, yazarın ve makalenin bibliyografik kaydına konulabilir.

Araştırma suistimali

Tüm insan araştırmaları (insan verileri ve insan materyalleri dahil) ve hayvanlar bir dizi etik kurala uymuş olmalıdır. Araştırmanın yeterli etik çerçeve(ler) dışında yürütüldüğüne dair bir şüphe varsa, Editör bir makaleyi reddedebilir ve yazar(lar)ın kurum(lar)ı ve etik kurul gibi üçüncü tarafları bilgilendirebilir.

Yayımlanan makalelerle ilgili olarak araştırma suiistimalinin teyit edildiği veya makalenin bilimsel güvenilirliğinin ciddi şekilde zarar gördüğü durumlarda yayınlar geri çekilebilir.

Veri tahrifatı ve uydurma

Araştırma verilerinin yanlış bir izlenim yaratmak amacıyla manipüle edilmesi veri tahrifatı olarak adlandırılır. Görüntü manipülasyonu, anormalliklerin veya "rahatsız edici" sonuçların silinmesi, veri noktalarının değiştirilmesi, eklenmesi veya silinmesi vb. örnek olarak verilebilir. "Veri uydurma" terimi, çalışma bulgularının sahteliğini ifade eder.

Hakem değerlendirmesi sırasında veya sonrasında ortaya çıkan veri kalitesiyle ilgili her türlü soru Editöre yönlendirilecektir. Editör, inceleme veya teyit için yazar(lar)dan (anonimleştirilmiş) temel çalışma verilerini isteyebilir. Orijinal verilerin üretilememesi durumunda makale reddedilebilir veya yayınlanmış bir makale söz konusu olduğunda geri çekilebilir. Şüpheli herhangi bir yanlış davranış, yazar(lar)ın kurum(lar)ına bildirilecektir.

Yayın suistimali

IJSM, potansiyel yayın suiistimali vakalarının nasıl ele alınacağını özetleyen COPE yönergelerini takip edecektir.

DÜZELTMELER ve İADELER

IJSM 'de yayınlanan çalışmaların düzeltilmesi veya geri çekilmesi, akademik kayıtların bütünlüğünü korumak için nadir durumlarda gerekli olabilir.

Yayınlanan makalelerin düzeltmeleri veya geri çekmeleri, orijinal makaleye çift yönlü bağlantılı bir Düzeltme veya Geri Çekme notu yayınlanarak yapılacaktır. Bu notta orijinal makalede yapılan tüm değişiklikler ayrıntılı olarak belirtilecektir. Orijinal makale kamu malı olarak kalacak ve bunu takip eden Düzeltme veya Geri Çekme geniş çapta indekslenecektir. Herhangi bir şeyin fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği veya karalayıcı olduğu tespit edilirse, sitemizden ve arşiv sitelerimizden silmek zorunda kalabiliriz.

Yayınlanan bir makalede yanlışlıklar veya etik sorunlar olduğunu fark eden yazarlar, okuyucular veya kuruluşlar, derginin web sitesinde verilen iletişim bilgilerini kullanarak dergiyi doğrudan bilgilendirmelidir. Editörler tüm bildirimleri inceleyecek ve en iyi hareket tarzına karar vermeden önce daha fazla uzman görüşüne başvurulabilecektir.

Düzeltmeler

Yayınlanan makalelerde yapılan ve makalenin yorumunu ve sonucunu etkileyen ancak tamamen geçersiz kılmayan değişiklikler, Editörlerin takdirine bağlı olarak, orijinal makaleye çift yönlü olarak bağlanan ve indekslenen bir Düzeltme yayınlanarak düzeltilecektir.

Geri Çekmeler

Bazen, bir makalenin yorumu veya sonucu ciddi şekilde sorgulandığında, yayınlanan makalelerin geri çekilmesi gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda, IJSM, COPE yönergelerine bağlı kalacaktır. Geri çekme bildirimleri indekslenir ve orijinal makaleye çift yönlü olarak bağlanır. Başlık "Geri çekilen makale:" ön ekini içerecek şekilde değiştirilir ve orijinal makale geri çekilmiş olarak filigranlanır.

Yayınlanan içeriğin kaldırılması

IJSM, istisnai durumlarda bir makaleyi web platformlarından geri çekme yetkisini saklı tutar. Bu tür önlemler, (i) içeriğin yanlış ve yanıltıcı olduğu, üçüncü bir tarafın fikri mülkiyet hakkını, gizlilik haklarını veya diğer anayasal haklarını ihlal ettiği veya başka bir şekilde yasa dışı olduğu konusunda IJSM 'nin bilgilendirilmesi; (ii) söz konusu içeriğin kaldırılmasını zorunlu kılan bir mahkeme veya hükümet emrinin çıkarılmış olması veya çıkarılma ihtimalinin bulunması; veya (iii) içeriğin işletilmesi halinde sağlık için acil ve ciddi bir risk oluşturması durumunda alınabilir. Kaldırma işleminin geçici veya kalıcı olması mümkündür. Bibliyografik meta veriler (örneğin, başlık ve yazarlar), öğenin neden kaldırıldığını açıklayan bir beyanla birlikte saklanacaktır.

İTİRAZ ve ŞİKAYETLER
Redde karşı itiraz

Editör veya Yayın Kurulu'nun bir makale reddini gözden geçirmesini istiyorsanız, öncelikle derginin web sitesindeki yönergeler aracılığıyla Editör ile iletişime geçmelisiniz. Bunlar itiraz olarak adlandırılır ve politikaya göre normal iş yüküne kıyasla arka planda kalmalıdır. Aslında bu, itiraz kararlarının sıklıkla haftalarca ertelendiği anlamına gelir. Her makaleye yalnızca bir itiraz hakkı tanınmaktadır. İtirazlarla ilgili nihai kararı Editör veya makaleden sorumlu Yayın Kurulu Üyesi verecektir. Bir makalenin reddi kararına karşı yapılan itiraz genellikle aşağıdaki durumlarda kabul edilir

- Yazarlar, inceleme sırasında bir hakemin veya Editörlerin nihai kararı etkileyen bir hata yaptığını gösterebilirse
- veya önemli tamamlayıcı veriler verilebilirse
- veya süreçte taraflı davranıldığına dair ikna edici bir durum kanıtlanabilirse

Editoryal bir karara itiraz etmek isteyen yazarlar, dergi editörlüğü ile iletişime geçmeli ve e-posta konu satırında makale referans numarasını ve itiraz mektubunu içeren uygun bir itiraz mektubu göndermelidir. İtirazlarının kabul edilmesi halinde yazarlara nasıl ilerleyecekleri konusunda tavsiyeler verilecektir. Editör, bir itirazın daha fazla değerlendirilmeye değer olduğuna inanırsa, yazarların cevabını ve gözden geçirilmiş makaleyi hakem değerlendirmesi için gönderebilir.

Şikayetler

Prosedürlerimiz veya yayın etiği ile ilgili şikayetler öncelikle derginin editörüne iletilecektir. Editör hakkında bir şikayetiniz varsa, lütfen ikara@pau.edu.tr adresinden editörlük ve yayın yönetimi ekibiyle iletişime geçin. Bir incelemenin tamamlanma süresi gibi süreçlerle ilgili şikayetler söz konusu olduğunda, Editör şikayette bulunan kişinin endişelerini araştıracak ve bunlara yanıt verecektir. Bu bilgiler, süreç ve prosedürlerin iyileştirilmesini teşvik etmek amacıyla kilit paydaşlarla paylaşılacaktır.

Editör, yayıncılık etiği veya bilimsel içerikle ilgili şikayetler için COPE kılavuzlarını takip edecektir. Zor veya karmaşık konularda Editör, Yayın Kurulundan tavsiye isteyebilir. Editör daha sonra bir eylem planına karar verir ve şikayet sahibini kararından haberdar eder.

Şikâyet sahibi, şikâyetinin ele alınış biçiminden hâlâ memnun değilse, şikâyeti daha fazla araştırma yapılması için derginin editoryal ve yayın yönetimi personeline bildirilecektir. Herhangi bir yayın irtibat kişisi belirtilmemişse, sorunuzu ikara@pau.edu.tr adresine gönderin

AÇIK ERIŞIM BEYANI

IJSM, Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi'ne bağlıdır ve Açık Erişim politikasını orijinal BOAI 'de geliştirilen tanıma göre tanımlar:

Hakemli araştırma literatürüne] "açık erişim" ile, herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı vermesine, indeksleme için taramasına, yazılıma veri olarak aktarmasına veya başka herhangi bir yasal amaç için kullanmasına, internetin kendisine erişim kazanmanın ayrılmaz olanları dışında finansal, yasal veya teknik engeller olmaksızın izin veren kamuya açık internette ücretsiz olarak bulunmasını kastediyoruz. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve telif hakkının bu alandaki tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol sağlamak ve uygun şekilde onaylanma ve atıfta bulunulma hakkı vermek olmalıdır. [Bkz. http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations]

IJSM, akademik yayınlara ve araştırmalara açık erişimi akademik çabanın değişmez bir parçası olarak görmektedir. Yayıncı, derginin sağladığı kamu yararının özünü kabul eder ve bu nedenle akademik ve entelektüel iyileştirmeye yönelik bir kamu hizmeti olarak sorumluluğunu kabul eder.

Yayıncı, tüm akademik çabalara açık erişimi taahhüt eder ve bu nedenle, yayınlanan içeriği dünya çapındaki akademik topluluğun tüm kesimleri tarafından kalıcı olarak kullanılabilir ve ücretsiz olarak erişilebilir hale getirme görevini kabul eder. Yayıncı, makalelerin işlenmesi, gönderilmesi ve yayınlanması için herhangi bir maddi ücret talep etmez. Yayıncı, yayınladığı içeriğe sonsuza kadar ücretsiz ve evrensel erişim sağlamayı taahhüt eder.

Yayıncı, ev sahibi kurum Dergipark aracılığıyla çevrimiçi içeriğinin arşivlenmesi ve korunması için Lockss kullanır. Yazarlar fikri mülkiyet haklarını korurlar: IJSM 'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Attribution 4.0 lisansı ile lisanslanmıştır ve dergi telif hakkı devri gerektirmez.

TELİF HAKKI

IJSM 'de mevcut olmanın yanı sıra, yazarlar, yayın öncesi ve sonrası sürecin herhangi bir aşamasında makalelerinin herhangi bir versiyonunu kurumsal depolarında veya kişisel web sitelerinde yayınlamaya teşvik edilir. Açık erişimli bir dergi olarak, dergide yayın yapmak için yazarlardan telif haklarını IJSM 'ye devretmelerini istemiyoruz. Dergide yayınlanan tüm çalışmalar için Creative Commons Attribution 4.0 lisansını kullanırız. Bu, herkesin bu materyali herhangi bir ortamda veya formatta paylaşmakta özgür olduğu ve içerik oluşturucuya atıfta bulundukları sürece herkesin içeriği yeniden karıştırabileceği, dönüştürebileceği ve üzerine inşa edebileceği anlamına gelir.

ARŞİVLEME POLİTİKASI

IJSM 'ye, katılımcı kütüphaneler arasında dağıtık bir arşivleme sistemi oluşturmak için LOCKSS sistemini kullanan ve bu kütüphanelerin koruma ve restorasyon amacıyla derginin kalıcı arşivlerini oluşturmasına izin veren Dergipark platformu üzerinden erişilmektedir.

REFERANSLAR

Yayın etiği ve yayın suistimali beyanımız temel olarak Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Kılavuzuna dayanmaktadır (Committee on Publication Ethics, 2011). http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf adresinden alınmıştır.

YAYIN DILI

International Journal of Secondary Metabolite sadece İngilizce dilinde yazılmış makaleler yayımlamaktadır.

YAYIN SIKLIĞI

International Journal of Secondary Metabolite dergisi Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez (üç ayda bir) "online" olarak yayınlanır. Yayın Kurulu'nun uygun bulması halinde Özel Sayı da yayınlanabilir.

Makale ya da makalenin önemli bir kısmı IJSM 'ye gönderildiğinde başka bir dergi tarafından değerlendirilmiyor olmalıdır. Çakışma veya mükerrerlik olasılığı olan her senaryoda yazarların şeffaflığına ihtiyacımız var. Yazarlar, potansiyel olarak örtüşen yayınları başvuru sırasında beyan etmelidir. Çakışan yayınlara atıfta bulunulmalıdır. Editörün ve hakemlerin makaleyi değerlendirmesiyle ilgili olan veya atıfta bulunulan herhangi bir 'baskıda' veya yayınlanmamış makale, Editör tarafından talep edilmesi halinde sunulmalıdır. IJSM, potansiyel olarak örtüşen veya gereksiz yayınları duruma göre değerlendirme hakkını saklı tutar. Temel olarak, makale daha önce herhangi bir dergide veya atıf yapılabilecek başka bir biçimde yayınlanmamış olmalıdır.

Tüm yayın hataları IJSM tarafından ciddiye alınmaktadır. Şüpheli herhangi bir gizli kopya makale gönderimi vakası COPE kurallarına uygun olarak ele alınacaktır ve Editör yazarların kurumunu bilgilendirebilir (daha fazla bilgi için Suistimal politikasına bakınız). Çakışan yayınlara karşı Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) politikaları IJSM tarafından benimsenmiştir.

International Journal of Secondary Metabolite, makale göndermek veya yayınlamak için herhangi bir prosedür kapsamında ücret talep etmemektedir.

International Journal of Secondary Metabolite
e-ISSN: 2148-6905