Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı

Yıl 2025, Cilt: 14 Sayı: 1, 58 - 74, 12.07.2025
https://izlik.org/JA44GH95ZP

Öz

Yabancı dil öğretiminde farklı dil becerilerinin geliştirilmesi için birçok farklı yöntem ve teknik kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında sözlü etkileşim becerisini geliştirmek için Millî Eğitim Bakanlığı Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi’ne ait “Yabancı Öğrenciler için Türkçe Alıştırma Kitabı-İlkokul” kitabında yer alan ünite konularını içeren etkinlikler, Rulman tekniğine uygun olarak yapılandırılmıştır. Geliştirilen bu etkinlikler sekiz hafta süresince uygulanmıştır. Çalışmanın odağında Rulman tekniğinin öğrencilerin konuşma özgüvenini, telaffuzunu, söz varlığını, dilbilgisi vb. becerilerini nasıl etkilediği sorusu yer almaktadır. Araştırma yabancı dil olarak Türkçe öğrenen A1 düzeyinde, 8-11 yaş aralığındaki 10 öğrenciyi kapsamaktadır. Bu çalışma bir durum çalışması deseninde tasarlanmış olup nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi deseni kullanılarak öğrenci-öğretmen etkileşimleri, öğrenci-öğrenci etkileşimleri ve kullanılan materyaller detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu sayede, rulman tekniğinin uygulanması sırasında ortaya çıkan güçlü ve zayıf yönler, öğrencilerin deneyimleri ve öğretmenlerin gözlemleri derinlemesine analiz edilecektir. Çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedeflemektedir.
Anahtar kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, sözlü etkileşim becerisi, Rulman tekniği

Etik Beyan

Çalışmanın tüm süreçlerinin araştırma ve yayın etiğine uygun olduğunu, etik kurallara ve bilimsel atıf gösterme ilkelerine uyduğumu beyan ederim.

Destekleyen Kurum

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  • Solak, E.M. (2019). Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenen uluslararası öğrencilerin konuşma kaygıları üzerine bir inceleme [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi.
  • Özden, M. (2020). Dil öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikler. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi.
  • PIKTES. (2021). Yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe. Ankara: Özgün Matbaacılık.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nuh Ali Baz 0009-0009-9082-8832

Talat Aytan 0000-0001-9778-8970

Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2025
Kabul Tarihi 3 Temmuz 2025
Erken Görünüm Tarihi 4 Temmuz 2025
Yayımlanma Tarihi 12 Temmuz 2025
IZ https://izlik.org/JA44GH95ZP
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Baz, N. A., & Aytan, T. (2025). Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı. International Journal of Social Science Research, 14(1), 58-74. https://izlik.org/JA44GH95ZP
AMA 1.Baz NA, Aytan T. Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı. IJSSR. 2025;14(1):58-74. https://izlik.org/JA44GH95ZP
Chicago Baz, Nuh Ali, ve Talat Aytan. 2025. “Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı”. International Journal of Social Science Research 14 (1): 58-74. https://izlik.org/JA44GH95ZP.
EndNote Baz NA, Aytan T (01 Temmuz 2025) Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı. International Journal of Social Science Research 14 1 58–74.
IEEE [1]N. A. Baz ve T. Aytan, “Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı”, IJSSR, c. 14, sy 1, ss. 58–74, Tem. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44GH95ZP
ISNAD Baz, Nuh Ali - Aytan, Talat. “Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı”. International Journal of Social Science Research 14/1 (01 Temmuz 2025): 58-74. https://izlik.org/JA44GH95ZP.
JAMA 1.Baz NA, Aytan T. Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı. IJSSR. 2025;14:58–74.
MLA Baz, Nuh Ali, ve Talat Aytan. “Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı”. International Journal of Social Science Research, c. 14, sy 1, Temmuz 2025, ss. 58-74, https://izlik.org/JA44GH95ZP.
Vancouver 1.Nuh Ali Baz, Talat Aytan. Ana Dili Arapça Olan Çocuklara Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Rulman Tekniğinin Sözlü Etkileşim Becerisine Yönelik Kullanımı. IJSSR [Internet]. 01 Temmuz 2025;14(1):58-74. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44GH95ZP

*