Araştırma Makalesi

Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü

Sayı: 73 23 Temmuz 2026
PDF İndir
TR EN

Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü

Öz

Üniversite eğitiminin giderek daha fazla uluslararasılaşması öğrencilerin yükseköğrenimlerini hangi ülkede devam ettirmek istediklerine ilişkin karar verme sürecini beraberinde getirir. Dijital iletişimin sunmuş olduğu bu siber evren uluslararası öğrencilerin Türk yükseköğretim kurumlarını tercih etmelerinde de etkili olabilmektedir. Çalışma, dijital iletişim teknolojilerinin uluslararası öğrencilerin Türk yükseköğretim kurumlarını tercih etme süreçlerindeki motivasyonlarını incelerken aynı zamanda İstanbul'un kültürel bir fantazmagori olarak algılandığı yaklaşımından hareketle dijital iletişim araçlarının bu algının oluşturulmasındaki etkisini multidisipliner bir bakış açısıyla sunmayı amaçlamıştır. Türkiye'nin uluslararası eğitim pazarındaki konumu İstanbul özelinde bir kültürel fantazmagori olarak ele alınarak Bahçeşehir Üniversitesi örneklemi üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın teorik ve kavramsal evrenini Deleuze ve Guattari'nin arzu üretimi, Benjamin’in fantazmagori kavramı, Bourdieu’nun habitus’u ile Stuart Hall'un kodlama-kod açımı modeli oluşturmuştur. Bu araştırma, nicel analizi kullanmıştır. Nicel veriler, Microsoft Formlar üzerinden yapılandırılmış anketlerle elde edilmiştir. Anket çalışması Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, SPSS (v.25) üzerinden betimleyici istatistik yaklaşımını benimseyerek frekans analizi, çoklu tablo analizi ve bağımsız örneklemler t-test yapılarak ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonuçları, dijital iletişim araçlarının uluslararası öğrencilerin tercihlerini şekillendirmedeki itici gücünü ve Türkiye'nin kültürel dinamiklerinin oluşturduğu çekim gücünü ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Dijital iletişim, Kültür endüstrisi, Siber kamusal alan, Uluslararası yüksek öğretim, Eğitim hareketliliği.

Destekleyen Kurum

Bahçeşehir Üniversitesi

Proje Numarası

E-85646034-604.01-101395

Etik Beyan

Üniversitemiz İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İdil KARADEMİRLİDAĞ SUHER'in yürütücüsü, Dr. Öğr. Üyesi Ömer VATANARTIRAN ve Dr. Işıl KESKİN ŞAHAN'ın araştırmacısı olduğu "Dijital İletişimin Uluslararası Yükseköğretime Etkisi: Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü" başlıklı araştırması Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu'nun 27.02.2025 tarihli 2025/02 sayılı toplantısında incelenmiş olup, Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği'ne aykırılık içermediği anlaşılmıştır. Bilgilerinize rica ederim. Prof.Dr. Faik Tunç BOZBURA Rektör a. Rektör Yardımcısı

Kaynakça

  1. ltbach, P. G., & Knight, J. (2007). The internationalization of higher education: Motivations and realities. Journal of Studies in International Education, 11(3), 290-305. https://doi.org/10.1177/1028315307303542
  2. Althusser, L. (2014). On the reproduction of capitalism: Ideology and ideological state apparatuses. Verso Books.
  3. Aras, B., & Mohammed, Z. (2019). The Turkish government scholarship program as a soft power tool. Turkish Studies, 20(5), 724-743.
  4. Barthes, R. (1972). Mythologies. Hill and Wang.
  5. Baudrillard, J. (1994). Simulacra and simulation. University of Michigan Press.
  6. Benjamin, W. (2023). Pasajlar. 19. Baskı. Yapı Kredi Yayınları.
  7. Binark, M., & Bayraktutan, G. (2013). Ayın karanlık yüzü: Yeni medya ve etik. Kalkedon Yayınları. ISBN 978-0-520- 08924-2.
  8. Bourdieu, P. (1986). The forms of capital. In J. Richardson (Ed.), Handbook of theory and research for the sociology of education (pp. 241-258). Greenwood Press.
  9. Bourdieu, P. (1990). The logic of practice. Stanford University Press.
  10. Buck-Morss, S. (1989). The dialectics of seeing: Walter Benjamin and the Arcades Project. MIT Press.

Kaynak Göster

APA
Keskin Şahan, I., & Vatanartıran, O. (2026). Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 73, 170-196. https://doi.org/10.47998/ikad.1694627
AMA
1.Keskin Şahan I, Vatanartıran O. Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2026;(73):170-196. doi:10.47998/ikad.1694627
Chicago
Keskin Şahan, Işıl, ve Omer Vatanartıran. 2026. “Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 73: 170-96. https://doi.org/10.47998/ikad.1694627.
EndNote
Keskin Şahan I, Vatanartıran O (01 Temmuz 2026) Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 73 170–196.
IEEE
[1]I. Keskin Şahan ve O. Vatanartıran, “Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 73, ss. 170–196, Tem. 2026, doi: 10.47998/ikad.1694627.
ISNAD
Keskin Şahan, Işıl - Vatanartıran, Omer. “Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 73 (01 Temmuz 2026): 170-196. https://doi.org/10.47998/ikad.1694627.
JAMA
1.Keskin Şahan I, Vatanartıran O. Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2026;:170–196.
MLA
Keskin Şahan, Işıl, ve Omer Vatanartıran. “Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, sy 73, Temmuz 2026, ss. 170-96, doi:10.47998/ikad.1694627.
Vancouver
1.Işıl Keskin Şahan, Omer Vatanartıran. Dijital İletişimin Uluslararası Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Kurumlarını Tercih Etmelerindeki Rolü. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 01 Temmuz 2026;(73):170-96. doi:10.47998/ikad.1694627