Güncel Sayı

Cilt: 4 Sayı: 1, 27.03.2025

Yıl: 2025

Araştırma Makaleleri

Olgu Sunumları

Derlemeler

IKUJHS, kavramsal yeniliği ve bilimsel kalitesine bağlı olarak tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimlerine ait alanlarla ilgili  orijinal araştırma makaleleri, derleme makaleleri ve vaka raporları yayımlar. Dergi, sağlık bilimleriyle ilgili konulara odaklanarak bu çok disiplinli alandaki makaleleri memnuniyetle karşılamaktadır.

IKUJHS, Tıp Fakülteleri, Diş Hekimliği Fakülteleri, Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarında eğitim verilen tüm alanlarda yayın yapan bir dergidir.
Geniş kapsamı ve sağlıkla ilgili tüm alanlarda yayın yapması nedeniyle geniş bir okuyucu kitlesine hitap etmektedir.

IKUJHS MAKALE YAZIM KURALLARI

1. Dergi Türkçe ve İngilizce yazılmış makaleleri kabul etmektedir.

2. Tıp , Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarında eğitim verilen tüm alanlarda yayın yapan bir dergidir.

3. Makale biçimi olarak Olgu Sunumu, Derleme, Orijinal Araştırma makaleleri kabul edilmektedir.

4. Prensip olarak Derlemelerin derginin daveti üzerine yazılması beklenmektedir. Davet edilmeden gönderilen derleme yazıları uygun bulunursa değerlendirmeye alınacaktır.


5. Birleştirilmiş Telif Hakkı Devir Formu ( https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/27099 ) bütün yazarlar tarafından imzalandıktan sonra sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenecektir. Birleştirilmiş Telif Hakkı Devir Formu eksik olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.


6. Yazım özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:

* Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 2 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır.

*Başlıklar 12 punto kullanılarak, bold karakterlerle ve sola dayandırılarak yazılmalıdır.

*Her makale için makalenin Türkçe ve İngilizce tam ismi, yazar isimleri, kurumları, ORCID ID leri, iletişim kurulacak yazar ve iletişim bilgilerini içeren bir kapak sayfası hazırlanmalıdır. Kapak sayfası sisteme yazı metinden ayrı olarak yüklenmelidir.

*Kapaktan sonraki ilk sayfadan itibaren sayfalar numaralandırılmalıdır.

*Kapaktan sonraki ilk sayfanın (özet ile başlayan sayfanın) en üstüne yazının tam ismi ve yazar isimleri üst karakter numara konularak yazılmalıdır. Yazarların kurumları, iletişim kurulacak yazar ve bilgileri sayfa altında dipnot olarak belirtilmelidir.


*Makalenin ana metni, tam metin olarak isimlendirilerek Word dosyası şeklinde sisteme yüklenmelidir.

*Tüm makaleler için yapılandırılmamış bir Türkçe özet ve anahtar kelimeler ile yapılandırılmamış İngilizce abstract ve keywords yazılmalıdır. Özet kelime sayısı olgu sunumları için 200 kelime, Araştırma Makaleleri için 300 kelimeyi aşmamalıdır. En az 3 Anahtar kelime belirtilmelidir. Anahtar kelimeler birbirinden noktalı virgül ile ayrılmalı ve kısaltma içermemelidir.

*Kelime sayıları; olgu sunumları için 3000 kelime, derlemeler için 3500 kelime, orijinal araştırma makaleleri için 7000 kelimeyi aşmamalıdır.

*İnsan ya da hayvan deneklerin dahil olduğu tüm orijinal araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı ve metin içinde Sonuç kısmından önce ayrı bir başlık ile (Etik) ile etik kurul onayı alındığı belirtilmelidir. Bu konuda mesuliyet tamamen yazarlara aittir. Dergi; yazarın bu konudaki beyanını esas kabul eder.


Yazarlar, insan deneklerden açık izin almalı ve mahremiyetlerine saygı göstermelidir. Yazarlar, hastadan (veya varsa yakın akrabasından) yazılı izin almadıkça, makalenin herhangi bir bölümünde ve herhangi bir ek materyalde (tüm çizimler ve görsel öğeler dahil) yer alan herhangi bir hastanın kişisel bilgileri, gönderimden önce kaldırılmalıdır.
İnsan denekleri üzerinde yapılan deneyleri bildirirken, yazarlar yöntemler bölümünde, uygulanan prosedürlerin insan deneyleri konusunda sorumlu komitenin (kurumsal ve ulusal) etik standartlarına ve 2008 Helsinki Bildirgesi'ne uygun olup olmadığını belirtmelidir, http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/17c.pdf. İnsan denekleri üzerinde yapılan deneysel araştırmaların sonuçlarını bildiren yazılarda, prosedür(ler) tam olarak açıklandıktan sonra bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifade bulunmalıdır. Çocuklar söz konusu olduğunda, yazarlardan yasal velinin onayına ek olarak çocuğun onayının alınıp alınmadığı hakkında bilgi eklemeleri istenir.


Hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri bildirirken, yazarlar laboratuvar hayvanlarının bakımı ve kullanımı için kurumsal ve ulusal kılavuzların "Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu"nda (www.nap.edu/catalog/5140.html) olduğu gibi takip edilip edilmediğini belirtmelidir. Yazarlar, makalenin yöntemler bölümünde çalışmayı yukarıda belirtilen kurallara uygun olarak gerçekleştirdiklerini belirtmeli ve insanlar söz konusu olduğunda katılımcılardan bilgilendirilmiş onam aldıklarını vurgulamalıdır.

*Tablolar ve şekiller metin içinde konu akışına göre yerleştirilmeli ve numaralandırılmalıdır. Şekiller ise  Kaynakça’nın ardından metne eklenmeli ve her biri ayrı bir sayfada bulunacak şekilde gönderilmelidir.

*Atıf verilecek eserlerin seçilirken son yıllarda yayımlanmış eserlere öncelik verilmelidir. Referanslar Harvard Sistemi’ne uygun olarak metnin içinde parantez içerisinde ve ilgili bölümün olabilecek en yakın yerinde yazar soyadı ve makale/kitap yılı olarak aşağıdaki örneklere uygun şekilde yazılmalıdır:
Konu.……….. çerçevesinde değerlendirilebilir (Keyder, 1989).……….………….…………
Bir yazarın birden fazla eseri kullanıldığında (Göle, 2002; 2010);
Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri kullanıldığında (Tarrow, 1997a; 1997b);
Bir yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri sayfa numarası verilerek kullanıldığında: (Smith, 2002a:195; Smith, 2002b:80)
Birden fazla yazarın çalışması referans olarak verildiğinde yıla göre sıralanılır: (Tarrow, 1998; della Porta; 2002; Smith, 2010) (not: aynı yılda yayınlanmış, ikiden fazla çalışma kullanıldığında alfabetik sıralanır)
Birden fazla yazarlı çalışmalarda ilk 6 yazarın adı yazılacak, 6 yazardan sonrası için et. al. İbaresi konulacaktır.

*Kaynakça
Kullanılan kaynakların künyeleri, metnin sonunda yazarların soyadına göre alfabetik olarak düzenlenen kaynakça bölümünde sıralanmalıdır, kaynaklara numara verilmemelidir.
Aynı yazarın birden fazla eseri kullanıldığında, yazarın (yazarların) çalışmaları kronolojik olarak eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır.
Kaynakçada yer verilen çalışmaların birden fazla yazarı var ise, her birinin soyadı ve ad bilgisine yer verilmelidir. Kaynak gösterirken sırasıyla aşağıdaki örneklerle uyumlu Harvard referans modeli kullanılmalıdır.


*Tam metin haricinde yalnızca kaynakları içeren numaralandırılmamış birer satır aralıklı liste kaynaklar dosyası olarak isimlendirilerek sisteme ayrıca yüklenmelidir.

Dergi makaleleri için:
Robinson, J.C. (2023) ‘Pharmacy benefit management: The cost of drug price rebates’, Journal of Law, Medicine & Ethics, 51/S2: 52-54.
Buckingham, P., Amos, N., Hussainy, S.Y. & Mazza, D. (2021) ''Pharmacy-based initiatives to reduce unintended pregnancies: A scoping review'', Research in Social and Administrative Pharmacy, 17/10 : 1673-1684.


Derleme kitaplardaki ilgili bölümlere atıfta buunmak için:
Lemke, T.L., Zito, S.W., Roche, V.F. & Williams, D.A. (2016)'' Essentials of Foye's Principles of Medicinal Chemistry'', in D.A. Williams (ed.). Illustrated edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 165-180.

Kitap için:
Silverman, R.B., (2000), ''The Organic Chemistry of Drug Design and Drug Action'', fourth ed., Elsever, Burlington, MA, USA.

ISTANBUL KENT UNIVERSITY JOURNAL OF HEALTH SCIENCES (IKUJHS)
GENEL ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI

1. İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi (IKUJHS), sağlık bilimleri alanındaki bilimsel ve özgün çalışmaları yayımlar.

2. Dergi Mart, Temmuz, Kasım olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir dergidir.

3. İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nin yazım dili Türkçe ve İngilizce’dir. Dergide yayımlanan makalelerin gerek bilimsel olarak uygunluğu gerekse dil olarak doğruluğunun sorumluluğu yazarlara aittir. Yazarlar, gönderilen yazıdaki tüm çalışmaların özgün olduğunu teyit etmeli ve diğer kaynaklardan içerik kullandıklarında uygun şekilde alıntı yapmalıdır. Yazarlar, diğer kaynaklardan (dergiler, kitaplar) herhangi bir içeriği (resimler, şemalar, şekiller vb.) yeniden üretmek için telif hakkı sahibinin yazılı onayını almalı ve bu yazılı izin makale sisteme yüklendiği esnada sisteme yüklenmelidir. Metin özgünlüğü doğrulamak için makaleniz intihal tespit yazılımı iThenticate tarafından kontrol edilecektir.

4. EDİTÖRLERİN SORUMLULUKLARI: Baş editör, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanacağına karar vermekten sorumludur ve bu kararı verirken Yayın Kurulu üyelerine veya hakemlere danışabilir. Editör, bir makaleyi şu şartlar oluştuğunda ek görüş olmaksızın reddedebilir: (a) makale içeriği ve/veya biçimi dergiye uygun değilse (b) makalenin bilimsel kalitesi yeterli değilse veya (c) makalenin yayımlanması halihazırda varolan bilgiye ya da tekniğe bir katkı sunmuyorsa.


Editör, makalenin içeriğine uygun uzmanlığa sahip hakemleri seçmekle yükümlüdür. Tüm makaleler genellikle 2 ya da 3 hakeme gönderilir ve inceleme sürecini kolaylaştırmak için bazı ek materyaller eklenebilir. Editör hakemlerin gizlilik içinde tarafsız bir incelemenin zamanında yapılması da dahil olmak üzere sorumluluklarını anladıklarından emin olmalıdır. Hakemler arasında veya hakemlerle yazarlar arasında bir anlaşmazlık olduğunda veya editörler makalenin hakemler tarafından yeterli şekilde değerlendirilmediğini düşündüğünde duruma müdahale etmekle yükümlüdür.

Editör, hakemlerin makaleye ilişkin yorumlarının bir kopyasını sorumlu yazara ulaştırmakla yükümlüdür. Eğer hakemin raporunda uygunsuz ve sert bir dil kullanılmışsa ya da kişisel saldırı içeren bir ifade varsa Editör, hakemin yorumlarını bir yazara iletmeden önce bu ifadeleri metinden çıkarmakla yükümlüdür. Hakemin uygnsuz dil kullanımı editörün makaleyle ilgili kararını etkilemez ancak editörün ek bir hakemden daha görüş almasını gerektirebilir. Editör, bir yazıda yayımlanmadan önce hata tespit ederse bunları düzeltmekle, yayımlandıktan sonra hata tespit ederse de bu düzeltmeleri yayınlamakla yükümlüdür. Tüm düzeltme veya geri çekme bildirimleri, orijinal makalenin yayımlandığı dergide tüm yazarlar ve okurların görebileceği şekilde yayımlanmalı ve orijinal makaleye veya özete ait tam bibliyografik referansı içermelidir. Ayrıca bu düzeltme içerik sayfasında da listelenmeli ve belirgin bir ifade kullanılarak (örneğin, düzeltme, geri çekme veya savunma) etiketlenmelidir.


Editörün reddettiği bir makaleyi yeniden değerlendirme yükümlülüğü yoktur. Ancak, editör yazarlara eleştirilere yanıt verme ve/veya gözden geçirilmiş bir versiyon hazırlama fırsatı sunabilir. Bu durumda, editör yazarlara bunu yapmaları için makul ancak sınırlı bir süre tanımakla yükümlüdür.


Editör, uygun literatüre atıf verilmesi konusunda yazarları yüksek bir standarda tabi tutmakla yükümlüdür ve mümkün olduğunca yazarların hakemli dergilerden atıf vermesini vurgulamalıdır. Ancak, editör yazarları kendi dergisinin atıf sayısını artırmak için editörü olduğu dergiye atıf vermeye teşvik edemez.


Editör, ek veya özel sayılar için yapılan gönderileri de diğer gönderilerle aynı şekilde değerlendirmekle yükümlüdür.


Editör ve Editör Kurulu üyelerinin, gönderilen makaleye ilişkin hiçbir bilgiyi, makalenin yazarları, hakemleri, potansiyel hakemler ve yayıncı dışındaki üçüncü şahıslara iletme yetkisi yoktur.
Yazarlar arasında çıkar çatışması olması durumunda, editör; makalenin değerlendirilmesi veya yayımlanması için kabul edilmesinden önce yazarlardan bu yönde bir açıklama eklemelerini talep edebilir.


Gönderilen makalede kapsamındaki yayımlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan Editör veya Editör Kurulu üyelerinin kendi araştırmalarında kullanılamaz.


Etik Dışı Durumlarda Süreç;
Uygunsuz ve etik olmayan davranışlar herhangi bir zamanda, herhangi biri tarafından tespit edilebilir ve editör ve yayıncının dikkatine sunulabilir. Bu tür davranışları editöre veya yayıncıya bildiren kişi, soruşturma başlatılabilmesi için yeterli bilgi ve delili sunmak zorundadır. Adil bir karara veya doğru sonuca ulaşıncaya kadar bütün iddialar ciddiye alınmak ve aynı şekilde değerlendirilmek zorundadır. Editör, iddiaları bilmesi gerekenlerin dışındaki üçüncü kişilere bu iddiaları yaymaktan kaçınarak delilleri toplamakla yükümlüdür.
Küçük suistimaller daha geniş bir istişareye gerek kalmadan ele alınabilir ve yazara iddialara cevap verme fırsatı verilebilir. Editör, kabul edilebilir standartların yanlış anlaşılması veya yanlış uygulanması durumunda, gelecekteki davranışlarına yönelik bir uyarı olarak yazarı veya hakemi bilgilendirmelidir.


Bir makale yayımlandıktan sonra ciddi bir suistimal veya intihal vakası ortaya çıkarsa; bu gibi durumlarda editör suçlananların işverenlerine bildirimde bulunulmakla yükümlüdür. Editör, işverenleri sürece dahil edip etmeme kararını, ya mevcut kanıtları kendisi inceleyerek ya da sınırlı sayıda uzmana danışarak verir. Editör, yayının dergiden resmi olarak geri çekilmesini sağlamakla ve geri çekilmesiyle eş zamanlı olarak yazarı, yazar ve hakemin bölüm başkanını ve fon sağlayan kuruluşu, özetleme ve dizinleme hizmetlerini ve yayının okuyucularını bilgilendirmekle yükümlüdür.
Editör, belirli bir süre boyunca ciddi bir suistimal veya intihal vakasına adı karışan yazarların dergiye incelenmek üzere yayın teslim etmesini yasaklamakla yükümlüdür.

Nesnellik Standartları;
Editörler, yazarların cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini veya siyasi inançları, etnik veya coğrafi kökeni nedeniyle ayrımcılık yapmadan, beklenen görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmekle yükümlüdür.

Editör, etik veya çatışma niteliğindeki şikayetler durumunda, yazarlara herhangi bir şikayete yanıt vermeleri için makul bir fırsat vermek amacıyla derginin ve yayıncının politikaları ve prosedürlerine uygun olarak makul prosedürleri benimsemeli ve takip etmelidir. Orijinal yayın ne zaman onaylanmış olursa olsun tüm şikayetler araştırılmalıdır. Bu tür şikayetlerle ilişkili belgeler saklanmalıdır.

5. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: Yazarlar, gönderilen yazının başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini veya kabul edilmediğini teyit/beyan etmeli ve kabul edilmesi halinde telif hakkı sahibinin yazılı izni olmadan aynı biçimde İngilizce veya başka bir dilde, elektronik olarak da dahil olmak üzere başka bir yerde yayınlanmayacağını beyan etmelidir. İçeriğin bazı kısımları yayınlanmış veya değerlendirlmek üzere başka bir dergiye gönderilmiş içerikle örtüşüyorsa, yazarlar; bu kaynakları belirtmek ve alıntılamakla yükümlüdür. Ayrıca, yazarlar, editöre örtüşen veya yakından ilişkili ,çeriğe sahip olan herhangi bir eser varsa bu eserin bir kopyasını sağlamakla da yükümlüdür.

Yazarlar, gönderilen makaledeki tüm verinin özgün olduğunu teyit etmek ve varsa başka kaynaklardan alınan içeriğe atıfta bulunmakla yükümlüdür. Yazarlar, diğer kaynaklardan (dergi, kitap vb.) herhangi bir görsel içeriği (resim, şema, şekil vb.) kullanabilmek için telif hakkı sahibinin yazılı onayını almakla ve bu izni editöre bildirmekle yükümlüdür.

Yazarlar, eserlerinin özgünlüğünün doğrulanması amacıyla makalenin intihal tespit yazılımı iThenticate tarafından kontrol edilmesini kabul etmekle yükümlüdür.

Yazarlar, gönderdikleri makale ile ilişkili verilerin kayıtlarını doğru ve eksiksiz tutmakla ve makul talep üzerine bu verileri veya bu verilere erişimi sağlamakla yükümlüdür.


Tehlike Arz Eden Deneyler ve/veya İnsan veya Hayvan Denekleri İçeren Makaleler
Yazarlar, insan veya hayvan denekleri içeren tüm çalışmaların ulusal, yerel ve kurumsal yasalara ve gerekliliklere uygun olmasını sağlamakla ve uygun durumlarda onay alındığını teyit etmekle yükümlüdür.
Yazarlar insan deneklerden açık izin almak ve mahremiyetlerine saygı göstermekle yükümlüdür. Yazarlar hastadan (veya varsa yakın akrabasından) yazılı izin almadıkları sürece, makalenin herhangi bir bölümünde ve/veya herhangi bir ek materyalde (tüm çizimler ve görsel öğeler dahil) yer alan herhangi bir hastanın kişisel bilgileri gönderimden önce kaldırılmakla yükümlüdür.
Yazarlar, insanlar üzerinde yapılan deneyleri raporlarken, uygulanan prosedürlerin insan deneyleri konusunda sorumlu komitenin (kurumsal ve ulusal) etik standartlarına ve 2008 Helsinki Deklarasyonu'na uygun olup olmadığını yöntemler bölümünde belirtmekle yükümlüdür; http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/17c.pdf.


İnsanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların sonuçlarını bildiren yazılarda, işlem(ler) tam olarak açıklandıktan sonra bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifade yer almalıdır. Çocuklar söz konusu olduğunda, yazarlardan, yasal velinin onayının yanı sıra çocuğun onayının da alınıp alınmadığına ilişkin bilgi eklemeleri istenmektedir.


Yazarlar, hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri bildirirken, "Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu"nda (www.nap.edu/catalog/5140.html) olduğu gibi, laboratuvar hayvanlarının bakımı ve kullanımı için kurumsal ve ulusal kılavuzların izlenip izlenmediğini belirtmekle yükümlüdür.

Yazarlar, makalenin yöntemler bölümünde çalışmayı yukarıda belirtilen kurallara uygun olarak gerçekleştirdiklerini ve insanlar söz konusu olduğunda katılımcılardan bilgilendirilmiş onam aldıklarını belirtmekle yükümlüdür.

6. YAZAR SORUMLULUKLARI: Makalelerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir; makalelerde ifade edilen görüşler yazar(lar)ın kendi görüşleridir ve dergiyle ilgili değildir. Tüm yazarlar, KENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ (IKUJHS) ve İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ'nin makalelerin içeriklerinden sorumlu olmadığını kabul eder.


Sorumlu yazar, dergiyle iletişim kurmaktan ve ortak yazarlar arasındaki iletişimi yönetmekten tek başına sorumludur. Gönderimden önce, sorumlu yazar tüm yazarların yazar listesine dahil edildiğinden, yazar sırasının tüm yazarlar tarafından kabul edildiğinden ve tüm yazarların makalenin gönderildiğinden haberdar olduğundan emin olur. Makale hazırlamanın tüm yönlerinin sorumluluğu yazarlara aittir. Makalede kapsamlı değişiklikler veya makalenin yeniden yazılması Editörlerin sorumluluğunda değildir.


Makaledeki yazar adlarına herhangi bir şekilde bir ya da birçok adın eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi yalnızca makale kabul edilmeden önce ve yalnızca dergi Editörü tarafından isteğin onaylanması durumunda yapılmalıdır. Böyle bir değişiklik talep etmek için Editör, sorumlu yazardan belirtien belgeleri talep eder: (a) yazar listesindeki değişikliğin nedeni ve (b) tüm yazarlardan ekleme, çıkarma veya yeniden düzenlemeyi kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta, mektup). Yazarların eklenmesi veya çıkarılması durumunda, buna eklenen veya çıkarılan yazardan onay da dahildir.


7. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: Yazarlar, kabul edilen makalenin telif hakkının KENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ'ne devredildiğini kabul etmekle yükümlüdür.. Bu nedenle tek yazarlı makalelerde, yazarın kendisinin onayını gösteren telif hakkı sözleşmesi ve çok yazarlı makalelerde, her yazarın onayını gösteren telif hakkı sözleşmesi makalenin gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir.


Yazarlar aşağıdaki haklara sahiptir - Aşağıdaki tüm durumlarda, makalenin KENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ tarafından yayımlandığını belirtmek için tam referans verilmelidir:
Telif hakkı kapsamı dışında kalan tüm haklar askıya alınmıştır; örneğin patent.
Yazarın, makalenin tamamını veya bir kısmını ileride yazacağı kitap ve yapacağı akademik sunumlarda (bilimsel dergilerde yayımlanması hariç) kullanma hakkı.
Ön baskı veya kabul edilen makalenin kişisel kullanım, dahili kurumsal kullanım ve akademik gönderim için kullanma hakkı; ve yayımlanmış dergi makalesi'nin kişisel kullanım ve dahili kurumsal kullanım için kullanma hakkı.
Makalenin hiçbir sürümü ticari amaçlar için kullanılamaz.


KENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ tarafından yazarlara telif hakkı ödenmez.

8. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: Dergimizde çift kör hakemlik sistemi uygulandığı için yazar bilgileri makale dosyasında yer almamalıdır. Bu nedenle her makale için makalenin Türkçe ve İngilizce tam başlığını, yazar adlarını, kurumlarını, ORCID ID'lerini ve sorumlu yazarın iletişim bilgilerini içeren bir kapak sayfası hazırlanmalıdır. Kapak sayfası makalenin sisteme yüklenmesi esnasında kapak sayfası olarak adlandırılarak ayrıca yüklenmelidir.

9. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: Gönderilen bir çalışmanın benzerlik oranının üst sınırı %20'dir. Lütfen benzerlik tespit programının filtreleme seçeneklerini şu şekilde ayarlayınız: Kaynakça hariç, Alıntılar hariç, Eşleşme boyutunu 5 kelimeyle sınırlayınız. Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçeneklerini dahil etmeyiniz.

10. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: IKUJHS yalnızca kurumsal veya yerel bir etik komitesinin onayı altında yürütülen deneyleri tanımlayan makaleleri dikkate alır. Sonuç bölümünden önce, ayrı bir başlık (Etik) altında yazarlar etik komite onayının alındığını belirtmelidir. Etik komite onayı sağlamak tamamen yazarın sorumluluğundadır. Dergi yazarın ifadesini temel olarak kabul eder. Etik komite onay formu makalenin sisteme yüklenmesi esnasında ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir.

11.YAZARLARIN SORUMLULUKLARI: Birleştirilmiş Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu (https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/27099) tüm yazarlar tarafından imzalanacak ve sorumlu yazar tarafından sisteme yüklenecektir. Birleştirilmiş Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu eksik olan makaleler değerlendirilmeyecektir.

12. HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI: Hakem, karar alma sürecine katkıda bulunmalı ve makaleyi nesnel bir şekilde inceleyerek yayınlanacak olan makalenin kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olmalıdır.

Hakem, koşulların derhal dikkate almasını engellediği bir zamanda bir makale inceleme daveti alırsa, daveti zamanında reddetmelidir. Hakem, makale hakkındaki değerlendirmesini zamanında sunmakla yükümlüdür.

Hakem, raporunu hazırlaması esnasında deneysel ve teorik çalışmanın kalitesini ve önemini, yöntem ve materyallerin açıklamasının eksiksizliğini, sonuçların yorumlanmasının mantıksal temelini ve yüksek iletişim standartlarının sürdürülmesine gereken özeni göstermekle yükümlüdür. İncelemesi esnasında, bazı ifadelerin yayınlanmış literatüre ek atıf gerektirebileceğini belirtilmesi de dahil olmak üzere, revizyon için yapıcı öneriler sunmakla yükümlüdür.


Hakemler yorumlarını incelikle yapmalıdır. Sert dil ve yazarlara yönelik kişisel saldırılar kabul edilemez; ayrıca hakemin yorumlarının geçerliliğini sorgulatabilir.


Bir makaleyi incelemesi istenen ve bu yazıyı değerlendirmek için yeterli niteliklere sahip olmadığını düşünen bir hakem, yazıyı incelemeden derhal geri göndermeli ve editöre durumu bildirmelidir.


Hakem, editör veya yazar tarafından sağlanan herhangi bir bilginin gizliliğini korumalıdır. Hakem,hakemlik süreci tamamlanan makaleyi saklamamalı veya kopyalamamalıdır.


Hakem, değerlendirme aşamasındaki bir makalede yer alan hiçbir bilgiyi veya yorumu; bir özet veya bir toplantıda yapılan sunum, bir proje teklifi veya yeni bir makale gibi başka bir kaynak aracılığıyla kamuya açıklanmamışsa, kendi araştırmaları için kullanmamalıdır.


Hakem, değerlendirme aşamasındaki bir makale hakkında yazarlarla iletişim kurmamalıdır. Aynı şekilde, yazarlar da hakemle bir iletişim başlatmamalı, bunun yerine yalnızca editörle iletişim kurmalıdır. Bir yazar bir hakemle iletişim kurarsa hakem editörü bilgilendirmelidir.


Hakem, olası çıkar çatışmaları (mali, kurumsal, hakem ve/veya yazar ile arasındaki diğer ilişkiler) konusunda editörü uyarmalı, gerekirse söz konusu makale için hakemlik yapmamalıdır.

Ücretsiz