1970’te Muş’ta doğdu. İlköğrenimini Muş’ta, orta ve lise öğrenimini Batman İHL’de tamamladıktan sonra, 1993 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1996 yılında Uludağ Üniversitesi SBE’de Hz. Peygamber’in İstişâreleri adlı çalışmasıyla yüksek lisansını; 2007 yılında Ankara Üniversitesi SBE’de Suyûtî’nin Hadis İlmindeki Yeri adlı doktora çalışmasını tamamladı. 2009 yılında yardımcı doçent, 2015 yılında doçent, 2021 yılında da profesör oldu. 1995-2009 yılları arasında Kırşehir-Akpınar Lisesi, Bursa Yıldırım İmam Hatip Lisesi, Muş Anadolu Öğretmen Lisesi ve Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. 2009-2018 yılları arasında Muş Alparslan Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Yazarın İhvân-ı Safâ ve Hadis, Suyûtî’nin Hadis İlmindeki Yeri, Sünnet ve Sünnetin Günümüze Taşınması, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) İstişâreleri kitaplarının yanı sıra yayınlanmış çeşitli makaleleri ve tebliğleri bulunmaktadır.
1989 Kayseri doğumlu. Marmara Üniversitesi İİBF'den 2011 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tefsir ana bilim dalında tamamladı. Doktorasını 2023 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları ana bilim dalında tamamladı. Aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesinde 2015-2023 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Şu anda yine aynı fakültede Siyer-i Nebî ve İslâm Tarihi ana bilim dalında doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.
Emin Uz;
1983 yılında Kütahya’nın Domaniç ilçesinde doğdu. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra İzmir’de hafızlığını ikmal etti. 1996-2003 tarihleri arasında Tavşanlı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde ortaöğrenimini tamamladı. 2003-2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2012 yılında Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hadis Anabilim dalında yüksek lisansını; 2017 yılında da Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalında doktorasını tamamladı. Yaklaşık 10 yıl kadar Diyanet İşleri Başkanlığın’da imam-hatip, vaiz ve ilçe müftüsü olarak görev yaptı.
2013 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Bölümüne, 2017 yılında Dr. Öğr. Üyesi olarak atandı. Halen aynı üniversitede öğretim üyeliğine devam etmektedir. Evli ve 4 çocuk babasıdır
Eserleri:
Kitapları:
• Hadiste İsnadın Doğuşu
• Kur’ân-ı Kerîm Müdafaası: Te'vîlü Müşkili'l-Kur'ân
• Arap Kültüründe Bilginin İntikal Seyri
• Bir Mizah Antolojisi Örneği: Cevâmiu'l-Hikâyât
• Sufi Mizahı
• İslâm’da Aile
• 14. yy. Osmanlı Dönemi İlk Yazılı Edebî Metinlerinden TÂBİRNÂME
• Türk İslâm Kültüründe Rivâyet Geleneği
• Türk İslâm Edebiyatındaki İstiâre Sanatına Kur'ân Temelli Yaklaşım
• Kinâye ve Ta’rîz Yoluyla Edebî Dili Tahkîrden Kurtarma
Makale/Bildiri:
• Bir Kardeşlik ve Vefa Örneği Hz. Ebubekir
• Din Öğretimi Sürecinde Mizah Yönteminin Kullanımı
• Arap Nevâdir Eserleri Örnekliğinde Mizahın Toplumsal ve Siyasal İşlevi
• İsnâd Sisteminin Arap Edebiyatında Kullanımı
• Klasik Doğu ve Batı Edebiyatındaki Cimri Karakteri….
2001-2012- DİB Vaiz
2012- Temel İslam Bilimleri Kelam ABD Öğretim Üyesi
1990 yılında İstanbul’da dünyaya gelen yazar, ilk ve orta okulu İstanbul’da tamamladı. 2008 yılında Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesinden 2012 senesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi bilim dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 2015 yılında "Haşviyye Fırkası" isimli yüksek lisans ve 2021 yılında "Hanbelîlik-Eş‘arîlik İlişkisi" adlı doktora tezini hazırladı. İslam düşüncesinin teşekkülü, Hanbelîlik, Eş‘arîlik ve mezhepler arası
ilişki gibi konularda çalışmalar yürütmektedir. İngilizce ve Arapça bilen yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.
1989 yılında Muş, Bulanık’ta doğdu. İlk ve ortaokulu Bulanık Yatılı Bölge Okulu’nda, Liseyi İzmir Bergama İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde aldı. Yüksek lisansını 2014 yılında İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde
tamamladı. 2015’te Muş Alparlsan Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi’nde Araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2017-2018 yılları arasında 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı ile Delaware Üniversitesi’nde altı ay ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. 2021 yılında "Teizm ve Ateizm: Delilci Kötülük Problemi" başlıklı teziyle doktorasını aldı. 2021 yılından itibaren Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Din Felsefesi Anabilim dalında Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.
Arapça, İngilizce
Muhammet Kasım ERDEN 1984 yılında Siirt’te doğdu. 2001 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans eğitimine başladı ve 2006 yılında buradan mezun oldu. 2007-2013 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip olarak görev yaptı. 2013 yılında Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde bütünleşik doktora programına başladı. 2023 yılında Lafız-Mâna Ekseninde Arap Anlambilim Kavramları doktora çalışması ile bu programdan mezun olarak Doktor unvanını aldı. Halen aynı fakültede Dr. Öğr. Üyesi olarak görevine devam etmektedir.
1975 yılında Giresun‐Dereli ilçesinde doğdu. 1996’da Giresun İmam Hatip Lisesi’nden, 2001’de Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2003 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Bursa İl Müftülüğü bünyesinde din görevlisi olarak memuriyete başladı. 2007’de Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelâm Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisansını tamamladı. 2008’de aynı üniversitede Kelâm Anabilim Dalı’nda doktoraya başladı. 2009’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Norveç/Oslo Büyükelçiliği bünyesinde beş yıllığına Drammen Merkez Camii’ne Din Görevlisi olarak görevlendirildi.
2013 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelâm Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı ve aynı yılda Balıkesir Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Kelâm ve İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. Sahasıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere dört ay (Ocak‐Nisan 2014) Ürdün/Amman’da bulundu. 17 Temmuz 2018 tarihinde doçent unvanını alan Önal, 07.08.2020 tarihinde Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 07.11.2023’te profesör kadrosuna atanan Önal, halen, Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
Önal’ın Ebû Mansur el‐Mâtürîdî’ye Göre İslâm Dışı Dinler (Emin Yayınları, Bursa 2013); Avrupa’da İslâm ve Müslüman Azınlıklıklar: Norveç Örneği (Emin Yayınları, Bursa 2016; Ebü’l‐Berekât en‐Nesefî ve Kelamî Polemikleri (Emin Yayınları, Bursa 2017); İmam Birgivî’de Bilgi ve İnanç Paradigması (Emin Yayınları, Bursa 2019); Mevlânâ Teolojisinden Psiko-Kelam İçerikli Semantik Analizler (Berikan Yayınları, Akara 2022) ve Matüridi Kitaplığı Aile ve Toplumsal İlişkiler (İlke Yayıncılık, İstanbul 2021) adlı kitapları ile ulusal ve uluslararası nitelikte yayımlanmış pek çok telif makale çalışmaları mevcuttur.
Kayseri’de doğan Biçer, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Öğretmen olarak atandığı İstanbul’da, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelam Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı ve ardından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde göreve başladı. Halen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Kelam Ana Bilim Dalı’nda görev yapan Biçer’in çalışma sahası, kelam temel alanı yanında Din-Bilim İlişkisi, Türk-İslam dünyası sosyolojisi, küreselleşme, dini istismar eden radikal örgütler, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’dır. İyi derecede İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen Biçer’in, çok sayıda uluslararası ve ulusal nitelikte kitap, makale ve bildiri çalışmaları bulunmaktadır.
İslam Hukuku alanında çalışmlar yapmaktadır
Mohammad Jaber Thalgi is an associate professor of Islamic Religious Education at Yarmouk University in Jordan since 2014. His research focuses on ethical education, particularly from a religious standpoint.
İlahiyat Akademi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.