Araştırma Makalesi

Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi

Sayı: 66 30 Nisan 2026
PDF İndir
TR EN

Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi

Öz

Bu çalışma erken dönemde ortaya çıkan ircâ ve i‘tizâl düşünceleri arasındaki ilişkiyi, kişi ve fırkalar bağlamında incelemektedir. İki düşünce sistemi imana dair konularda muhalif görünse de benzer saiklerle hareket etmiş ve Emevî sonrası h. 2. ve 3. asırlarda ortaya çıkan itikadî-siyasî sorunlar karşısında benzer bir tutum sergilemişlerdir. Çalışma erken dönemde henüz kurumsal bir yapıya kavuşmadan önce ircâ ve i‘tizâl akideleriyle irtibatlı olduğu düşünülen fırkaları kapsamakta olup, şahıs temelinde bir inceleme niteliği taşımamaktadır. Bu yönüyle Gaylâniyye, Fadliyye, Şebîbiyye, Şemriyye ve Sâlihiyye gibi Kaderî Mürciîlerin yanında Cehmiyye, Neccâriyye ve Vâkıfiyye gibi fırkların ircâ ve i‘tizâl bağlantılarını incelemektedir. Klasik fırak literatüründe farklı şekillerde tasnif edilen bu fırkaların katı tasnif anlayışına eleştiri getirerek erken dönem kelâmî gelişmelerdeki esnekliğin vurgulanması çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Mu‘tezile’nin kurumsallaşmadan önce daha geniş bir entelektüel çevreyle etkileşim içinde olduğu vurgulanmak suretiyle erken dönemde ircâ ve i‘tizâlin keskin çizgilerle ayrılmadığı, birçok düşünürün iki geleneğin etkisiyle özgün yaklaşımlar geliştirdiği değerlendirilmektedir. Sünni makâlât geleneğinde ircâ ve i‘tizâl arasındaki ilişkinin karşıtlık yönü ön plana çıkarken bu ikisi arasındaki etkileşim geri planda kalmıştır. Çalışmada Eş’arî fırak eserlerinin yanında Mutezile tabakât kitaplarından yararlanılmıştır. Bunun yanında van Ess ve Watt gibi Batılı araştırmacıların alternatif değerlendirmeleri ile kişi ve fırka temelli yerli çalışmalar da konuya zenginlik katmıştır. Bu münasebetle yöntem olarak klasik kaynaklar ile modern literatür karşılaştırmalı biçimde değerlendirilerek içerik analizi yapılmıştır Sonuç olarak ircâ ve i‘tizâl doktrinlerinin erken dönemde toplumsal birlik, adalet ve sorumluluk ilkeleri etrafında benzer saiklerle hareket ettikleri tespit edilmiştir. Bu münasebetle erken dönemde ircâ ve i‘tizâl arasındaki ilişkinin yalnızca karşıtlık değil, etkileşim ve geçişkenlik bağlamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed b. Hanbel. er-Reddu ‘Ale‘z-Zenâdıka ve’l-Cehmiyye. çev. Yunus Öztürk. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2020.
  2. ‘Akl, Nâsır b. Abdülkerîm. el-Cehmiyye ve’l-Mu‘tezile. Riyad: Dâru’l-Vatan, 2000.
  3. Alibekiroğlu, Fatmanur. “Kaderî-Mürciî Olarak Tanımlanan Şahıslar ve Mezhebî Aidiyet Problemleri”. e-Makalat Mezhep Araştırmaları Dergisi 11/2 (2018), 431-470.
  4. Bağdâdî, Abdulkâhir. Kitâbu'l-Milel ve’n-niḥal. thk. A. Nasrî Nâdir. Beyrut: Dâru’l-Maşrık, 1970.
  5. Bağdâdî, Abdulkâhir. Mezhepler Arasındakı Farklar (el-Fark Beyne’l-Fırak). çev. Ethem Ruhi Fığlalı. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1991.
  6. Belhî, Ebû’l-Kāsım Abdullah b. Ahmed b. Mahmûd el-Ka‘bî. Kitâbu’l-Makālât ve meahû Uyûnu’l-mesâil ve’l-cevâbât. thk. Hüseyin Hansu vd. İstanbul-Amman: Kuramer ve Dârû’l-Feth, 2018.
  7. Câbirî, Muhammed Âbid. İslam’da Siyasal Akıl. çev. Vecdi Akyüz. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 1997.
  8. Câhiz, Ebû Osmân Amr b. Bahr b. Mahbûb. el-Beyân ve’t-tebyîn. thk. Abdüsselâm Hârûn. Kahire: Mektebetü’l-Hâncî, 1998.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kelam

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2026

Gönderilme Tarihi

7 Eylül 2025

Kabul Tarihi

30 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA
Eraslan, Y. (2026). Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 66, 56-72. https://doi.org/10.29288/ilted.1779494
AMA
1.Eraslan Y. Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi. ilted. 2026;(66):56-72. doi:10.29288/ilted.1779494
Chicago
Eraslan, Yunus. 2026. “Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi”. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, sy 66: 56-72. https://doi.org/10.29288/ilted.1779494.
EndNote
Eraslan Y (01 Nisan 2026) Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi. İlahiyat Tetkikleri Dergisi 66 56–72.
IEEE
[1]Y. Eraslan, “Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi”, ilted, sy 66, ss. 56–72, Nis. 2026, doi: 10.29288/ilted.1779494.
ISNAD
Eraslan, Yunus. “Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi”. İlahiyat Tetkikleri Dergisi. 66 (01 Nisan 2026): 56-72. https://doi.org/10.29288/ilted.1779494.
JAMA
1.Eraslan Y. Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi. ilted. 2026;:56–72.
MLA
Eraslan, Yunus. “Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi”. İlahiyat Tetkikleri Dergisi, sy 66, Nisan 2026, ss. 56-72, doi:10.29288/ilted.1779494.
Vancouver
1.Yunus Eraslan. Erken Dönemde Fırkalar Bağlamında İrcâ ve İ‘tizâl İlişkisi. ilted. 01 Nisan 2026;(66):56-72. doi:10.29288/ilted.1779494

 

 

İlahiyat Tetkikleri Dergisi Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                    

30566download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiScyHbGFoaXlhdC5wbmciLCJwYXRoIjoiMTYzZC83NThjLzU5NjAvNmEzMjY2YjkwNTU5MjYuNDczMDcwMDcucG5nIiwiZXhwIjoxNzgxNjkxNTkzLCJub25jZSI6ImVlMTVjNjFiOTc1ZDJkZmFhMzJmZmMyYjk4YTk1MzQ5In0.tM6aagBalcT2RKpofMcYH90KnovJcHKO4QLSewUhSaQ