Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi

Cilt: 3 Sayı: Special Issue 4 7 Eylül 2015
PDF İndir
EN TR

Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı; okul müdürlerinin sergiledikleri kültürel liderlik davranışlarının simetrik ve asimetrik kültür oluşumuna ne yönde katkıda bulunduğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını Gaziantep ilindeki ortaokullarda görev yapan 27 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. İçerik analizinde okul müdürlerinin her bir kültürel liderlik davranışının simetrik ve asimetrik kültür ile olan bağlantısı dikkate alınarak ilgili liderlik davranışının katkıda bulunduğu kültür tipi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; okullarda asimetrik bir kültür oluşumunu sağlayan kültürel liderlik davranışları arasında; öğretmenlerin kendilerini yenilemesini destekleme ve gelişme ve yenilikleri okula yansıtma yer almaktadır. Simetrik bir kültür oluşumuna neden olan kültürel liderlik davranışları arasında ise; okulun amaçlarını ve görevlerini yorumlamanın ve toplumsal değerlerin okulda yaşatılması için gerekli ortamı sağlamanın yer aldığı belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları genel olarak değerlendirildiğinde, okul müdürlerinin kültürel liderlik davranışlarının daha çok simetrik bir okul kültürü oluşumuna hizmet ettiği sonucuna varılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, okul müdürlerinin asimetrik bir okul kültürü oluşumunu sağlayabilmeleri için; eğitim alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek okul uygulamalarına transfer etmeleri ve öğretmenlerin yenilikçi davranışlarını desteklemeye daha fazla önem vermeleri önerilmektedir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksu A, Şahin-Fırat N, Şahin İ (2003). İlköğretim okulu müdürlerinin kültürel liderlik davranışları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Educational Administration in Theory & Practice, 36: 490-507.
  2. Azanza G, Moriano J A, Molero y F (2013). Authentic leadership and organizational culture as drivers of employees’ job satisfaction. Journal of Work and Organizational Psychology, 29: 45-50.
  3. Bellot J (2011). Defining and assessing organizational culture. Nursing Forum, 46(1): 29-37.
  4. Block L (2003). The leadership-culture connection: An exploratory investigation. Leadership & Organization Development Journal, 24(5-6): 318-334.
  5. Bosley C (2014). Two-way symmetrical communication in a non-profit organization. Master Thesis, San Diego State University.
  6. Daniels H (2006). Rethinking intervention: Changing the cultures of schooling. Emotional and Behavioural Difficulties, 11(2): 105-120.
  7. Dufrene Orgeron Lorraine R R (2011). A study of the relationship between teachers’ perception of principal’s leadership practices and school culture to student achievement. Doctoral Dissertation, Southeastern Louisiana University, Hammond, Louisiana.
  8. Engels N, Hotton G, Devos G, Bouckenooghe D, Aelterman A (2008). Principals in schools with a positive school culture. Educational Studies, 34(3): 159-174.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

7 Eylül 2015

Gönderilme Tarihi

7 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: Special Issue 4

Kaynak Göster

APA
Balkar, B. (2015). Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi. International Journal of Sport Culture and Science, 3(Special Issue 4), 274-287. https://doi.org/10.14486/IJSCS389
AMA
1.Balkar B. Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi. IntJSCS. 2015;3(Special Issue 4):274-287. doi:10.14486/IJSCS389
Chicago
Balkar, Betül. 2015. “Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi”. International Journal of Sport Culture and Science 3 (Special Issue 4): 274-87. https://doi.org/10.14486/IJSCS389.
EndNote
Balkar B (01 Eylül 2015) Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi. International Journal of Sport Culture and Science 3 Special Issue 4 274–287.
IEEE
[1]B. Balkar, “Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi”, IntJSCS, c. 3, sy Special Issue 4, ss. 274–287, Eyl. 2015, doi: 10.14486/IJSCS389.
ISNAD
Balkar, Betül. “Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi”. International Journal of Sport Culture and Science 3/Special Issue 4 (01 Eylül 2015): 274-287. https://doi.org/10.14486/IJSCS389.
JAMA
1.Balkar B. Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi. IntJSCS. 2015;3:274–287.
MLA
Balkar, Betül. “Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi”. International Journal of Sport Culture and Science, c. 3, sy Special Issue 4, Eylül 2015, ss. 274-87, doi:10.14486/IJSCS389.
Vancouver
1.Betül Balkar. Okul Müdürlerinin Kültürel Liderlik Davranışlarının Simetrik ve Asimetrik Okul Kültürü Bağlamında İncelenmesi. IntJSCS. 01 Eylül 2015;3(Special Issue 4):274-87. doi:10.14486/IJSCS389
IntJSCS is published by International Science Culture and Sport Association (ISCSA).