Yazım Kuralları

Yayın Sıklığı

Uluslararası bazı dizinlerde taranan hakemli bir dergi olan Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi,  Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez elektronik (eISSN: 2146-6297) olarak yayımlanır.


Yayın Dili

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe tam metin yayımlanan makalelerde İngilizce başlık, öz, anahtar sözcükler ve geniş özet de yer alır. İngilizce makale veren yazarların anadili Türkçe ise, makalede Türkçe başlık, öz, anahtar sözcükler ve geniş özet de yer alır.

Makalelerin yazımı ve dil bilgisi kurallarına uygun olması, Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editörleri Kurulunun önem verdiği bir politikadır. Makalelerin dil bilgisi, yazım kuralları ve alanyazına uygun, anlaşılır, açık ve yalın bir dil ile yabancı sözcüklerden arındırılmış olarak, yabancı sözcük kullanmak zorunlu olduğunda yanında parantez içinde Türkçesi’nin de yazılması beklenir.

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi herhangi bir çeviri hizmeti vermemektedir. Editörler Kurulu’nca yayına kabul edilen makaleler, dil (Türkçe, İngilizce) editörlerince okunur. Yazar(lar)a, makalelerin değerlendirme sürecinde editörler kurulu, hakemler ya da dil editörlerince makalenin yazımına ilişkin düzeltmeler önerilebilir. Bu düzeltmelerin yapılması, yazarların sorumluluğundadır.


Dil Düzenlemesi

USBED'e gönderilen çalışmalar tam metin dilinin (Türkçe ve İngilizce) dil bilgisi kurallarına ve bilimsel alanyazınına uygun, sade ve açık bir dil kalitesine sahip olmalıdır. Çalışmalar yabancı kelimelerden arındırılmış temiz ve akıcı bir dille yazılmalıdır. Bu kapsamda çalışmaların değerlendirme için gönderilmeden önce redakte edilmiş olması yayın süreçlerinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktadır

Yayın kurulu gönderilen çalışmaların değerlendirme süreçlerinde veya kabul aşamasından sonra dil redaksiyon hizmeti alınmasını talep edilebilir. Dil redaksiyon hizmeti alınması talep edilen çalışmanın yazar(lar)ı aşağıda önerilen firmalardan birinden hizmet alarak, redaksiyona ilişkin belgeyi yayın kuruluna sunabilir.

Elsevier Dil Servisi, http://webshop.elsevier.com/languageservices/

Editage, http://www.editage.com/

Enago, http://www.enago.com/


Derginin Bölümleri

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'nde ağırlıklı olarak özgün araştırma makaleleri (% 50 - % 100) ile her sayıda en fazla % 50 derleme makalesi yayımlabilir.


Açık Erişim Politikası

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi, yayıncılıkta saydamlık, açık erişim sağlama ve bilginin paylaşılması politikasıyla yayımlanmaktadır. Dergimiz, Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni desteklemektedir. Bu amaçla http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation web adresinde bulunan açık erişim politikaları, Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editörler Kurulu’nca benimsenmektedir. Ayrıca, açık erişim sağlama politikaları kapsamında Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'nde yayımlanan makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License" ile lisanslanmıştır (http://dergipark.org.tr/tr/pub/issej/archive). 

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'nin yayıncısı olan Dr. Abdulkadir UZUNÖZ açık erişim sağlama politikası kapsamında, makalesini yayımlamak için yazarlardan ücret istememekte, yayımlanan elektronik ve basılı dergisine erişim, yararlanma ve abonelik için ücret almamakta, elektronik dergisinin de kütüphane kayıtlarında ücretsiz yer almasını önermektedir. Hakemlere, Editörler Kurulu üyelerine de herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Derginin tüm işlemleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu nedenle Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin geliri yoktur; bu bilimsel hizmeti kamu kaynaklarıyla sürdürmektedir. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'ne başvurusu yapılan makalelerin maddi yükümlülükleri, yazarlarının sorumluluğundadır.


Sponsorluk ve Reklam Kabul Etmeme Politikası

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin yayıncısı, Dr. Abdulkadir UZUNÖZ’dür. Abdulkadir UZUNÖZ, bir kamu üniversitesinde öğretim üyesidir ve kâr amacı yoktur. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin yayın politikalarından birisi, sponsorluk ve reklam kabul edilmemesidir.

Ancak, makale başvurusundan makalelerin elektronik dergide yayımlanmasına kadar tüm sürecin elektronik sunucuda ücretsiz yapılması ve bunun için teknik destek vermesi, yayımlanan makalelerin Dijital Nesne Kimlik Numaralarının (DOI) numaralarının ücretini ödemesi nedeniyle bir kamu kuruluşu olan TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK (http://dergipark.org.tr), Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin kamusal sponsorudur.


Makale ve Dergi Yayınlama Politikaları

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’ne, daha önce yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş, özgün, güncel, alana katkı yapacak makaleler gönderilmelidir.

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nde aynı anda bir yazarın birden fazla makale başvurusu değerlendirmeye alınmaz.


Makale Gönderme

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'ne makale başvurusu yapacak yazar(lar) https://dergipark.org.tr/tr/journal/1436/submission/step/manuscript/new adresindeki dergi yönetim sistemine üye olarak makalelerini sisteme yükleyebilirler. Dergiye gönderilen tüm makaleler APA 7’ye uygun olmalıdır.


Yazım Kuralları

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’ne gönderilecek makalelerin aşağıdaki Yeni Makale Şablonu üzerinde hazırlanması gerekir.


Telif Hakkı Devri

Yazarlar makalelerinin telif haklarını, makale başvurusu sırasında Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’ne devretmek zorundadır. Bunun için"Telif Hakkı Devir Formu" doldurarak tüm yazarlar imzalar, tarayıcıda tarar ve elektronik olarak makaleyle birlikte TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK sistemine (https://dergipark.org.tr/tr/pub/issej) yükler. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editörler Kurulu, makalenin yayımlanmasında yetkilidir.

Ayrıca yazarların telif hakkı dışında kalan patent hakları, dersleri, sunumları ve kitap çalışmalarında makaleyi ücret ödemeksizin kullanabilme hakkı, satmamak koşuluyla kendi amaçları için makaleyi çoğaltma hakkı, postayla veya elektronik yolla dağıtma hakkı saklıdır. Ayrıca makalenin herhangi bir bölümünün başka bir yayında kullanılmasına Dergiye yollamada (atıfta) bulunulması koşuluyla yazarına izin verilir. Telif Hakkı Devir Formunu makale başvurusu ile sisteme yüklemeyen yazarların makalelerine işlem yapılmaz. Telif hakkı devri yalnız Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nde yayımlanan makaleler için geçerlidir; yayımlanmayan makalelerin telif hakkı yazarlarınındır.


Değerlendirme Süreci

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'ne başvurusu yapılan makaleler, yazar ve hakem kimliklerinin gizlendiği, yazarların hakemlerin kim olduğunu hakemlerin yazarların kim olduğunu bilmediği iki yönlü kör hakemlik süreciyle şu aşamalarda değerlendirilmektedir.


Ön İnceleme ve Ön Değerlendirme Süreci

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'ne gönderilen makaleler ön incelemede editörlerce değerlendirilir. Bu adımda, Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nin amaçlarına, kapsamına ve yayın politikalarına uymayan, yazıldığı dil ve anlatım kurallarına uygun olmayan, yöntem açısından hata bulunan, özgün olmayan, benzerlik oranı yüksek olan makaleler reddedilir.


Benzerlik-Özgünlük Denetimi

Yazım kuralları ve biçim yönünden uygun olan makaleler intihal denetiminden geçirilir. Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’nde intihal denetimi iThenticate paket programı aracılığıyla gerçekleştirilir. Makalelerin iThenticate programında benzerlik oranının (dergi şablonu, kaynakça hariç olmak ve aynı kaynaktan yapılacak alıntılarda –kendi yayınları dahil- benzerlik oranı % 3’ten az olmak üzere) % 10’un altında olması gerekir.


Ön Değerlendirme

Uygun bulunan makalelerin ön değerlendirmesi için makalenin konusu ile ilgili olan alan editörüne iletilir.

Alan editörüne gönderilen makale, makalede yer alacak başlıklar; girişte alanyazın, yöntem, bulgular ve yorum, tartışma-sonuç ve öneriler bölümleri, derginin kapsamı ve yayın politikaları, özgünlük ve güncellik açısından incelenir. Alan editörü, inceleme sonucunu bir rapor ile editöre bildirir. Bu incelemede uygun bulunmayan makaleleri editör reddeder. Alan editörünün Dergiye uygun bulduğu makaleler için hakem önerilerini de inceleme raporuyla editöre iletmesi gerekir.


Hakem Süreci

Alan editörünün hakem önerileri, editörlerce değerlendirilir ve gerektiğinde başka hakemler göz önünde bulundurularak makale, iki hakeme iletilir. Yazar(lar)ın görev yaptığı kuruluştan, yazar(lar)la çatışma ve çıkar birliği bulunanlardan, alanı makaleyle ilgili olmayanlardan, tez danışmanı ya da tezin jüri üyelerinden hakem atanmamasına özen gösterilir. Derginin bir sayısında aynı hakeme değerlendirmesi için bir makaleden fazla makale gönderilmez.

Hakem değerlendirmesi; makalenin alanyazın açısından incelenmesi, özgünlüğü, yöntemi, etik ilkelere uygunluğu, sonuçlarının tutarlı biçimde sunumuna, yollamaların (atıfların) ilkelere uygunluğu, kaynakça ile yollamaların tutarlığına dayanır.

Hakem değerlendirme süreci için hakemlere bir ay süre verilir, hakemin istemi doğrultusunda gerektiğinde süre uzatılabilir. Hakemler makaleyi değerlendirdikten sonra, makaleyle birlikte gönderilmiş olan, Makale Değerlendirme Formu”nu doldurmaları gerekir. Hakemler, ayrıca makale üzerinde düzeltme önerilerini belirtebilirler.

Hakemlerden ve/ya da editörlerden gelen düzeltme önerileri doğrultusunda yazarlarca üç hafta içinde "Hakem Düzeltme Formu" hazırlanması gerekir. Yazarlar bu raporda, yapılması önerilen düzeltmelerden yaptıklarını ve yapamadıklarını gerekçeleriyle belirtirler, sonra düzeltilmiş makaleyle birlikte elektronik başvuru sistemine yüklerler. Düzeltmeleri görmek isteyen hakemlere, düzeltilmiş makale gönderilir. Hakemler ya da editörlerce, yazarlardan birden fazla düzeltme istenebilir. Yazar(lar)ın bu düzeltmeleri yapmaları beklenir.


Değerlendirme Sonucu ve Editörler Kurulu Kararı

Hakemlerden gelen görüşler ile varsa yazarlardan gelen düzeltme raporu, editör tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda, editör,  makalelerle ilgili kararı oluşturmak üzere Editörler Kurulu’nu toplantıya çağırır. Editörler Kurulu, alan editörü ve hakemlerin görüşleri doğrultusunda makaleleri görüşerek son kararını verir.

Yayımlanmasına karar verilen makalelerin sayfa düzenlemesi (mizanpajı), Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi editörü tarafından yapılır. Böylece yayımlanacak makalelerin biçim açısından birörnek ve birbiriyle tutarlı olmaları sağlanır.

Sayfa düzenlemesi yapılan makaleler dil editörlerince (Türkçe, İngilizce) incelenir,  gerekliyse yazarlardan düzeltme istenir. Düzeltmeleri tamamlanarak yayım aşamasına gelen makalelerin son kez benzerlik- intihal denetimi yapılır, makale genel olarak bir kez daha gözden geçirilerek yazarlarından “Yayımlanabilir” onayı alınır.


Değerlendirmeye İtiraz Hakkı 

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editörler Kurul'nca bir makale ile ilgili verilen karara, yazar(lar)ın itiraz hakkı vardır. Yazar(lar), Editörler’e karara yönelik itiraz gerekçelerini kanıtlarıyla ve kaynak göstererek uzunozak@gmail.com adresine bir iletiyle bildirebilirler. Yazar(lar)ın itirazı, Editörler Kurul’unca incelenerek yazar(lar)a yanıt verilir. İtiraz haklı bulunursa, Editörler Kurulu yeni hakemlerle değerlendirmeyi yeniden başlatır.


Yollama (Atıf) ve Kaynakça Denetimi
Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi yayın etiğine göre,  makalelere yollamaların (atıfların) doğru ve eksiksiz verilmesi zorunludur. Bu denetim, önce değerlendirme sırasında hakemlerce, sonra benzerlik-intihal (iThenticate) programı sonucuna göre editörlerce yapılır.

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’ne gönderilen makalelerde yollama (atıf) ve kaynakça denetimi şöyle yapılır:

  • Kaynakça, APA 7. Sürümünde yer alan biçime uygun olmalıdır.
  • Metinde yararlanılan kaynakların, kaynakçada eksiksiz ve doğru biçimde verilip verilmediği denetlenir. Kaynakçadaki her kaynağa ilişkin metin içindeki yollamalar (atıflar) uygun biçimde yapılmadıysa düzeltilir.
  • Metin içindeki yollamaların (atıfların), yollama ilkelerine uygun biçimde yapılıp yapılmadığı denetlenir, eksik ya da hatalı olanlar düzeltilir.
  • Türkçe makaleler için Türkçe, İngilizce makaleler için İngilizce kaynak gösterme ilkeleri temel alınır.


Makaleyi Geri Çekme

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editör’ü, bilimsel özgün araştırma makalelerini yayınlamaya büyük çaba gösterir; yayın politikaları kapsamında, başvurusu yapılan ya da elektronik dergide yayımlanan bir makalenin geri çekilmesi söz konusu olduğunda Editör’ün ve yazar(lar)ın aşağıdaki sorumlulukları yerine getirmesini öngörür.


Editörler

Değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış elektronik makalede telif hakkı ve etik ilkelere aykırılık ya da intihal kuşkusu oluştuğunda Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi Editörü, ivedi olarak inceleme başlatmakla yükümlüdür.

Editör yaptığı incelemede, değerlendirme aşamasındaki bir makalenin etik ilkelere aykırılık taşıdığı, intihal yapıldığı ya da telif haklarına uyulmadığını saptaması durumunda makaleyi geri çeker.

Editör, erken görünümdeki ya da elektronik dergide yayımlanmış bir makalede etik ilkelere aykırılık, intihal ve telif haklarına uyulmadığını saptaması durumunda, en kısa sürede kanıtlarıyla birlikte kararını yazar(lar)a, yazar(lar)ın kurumlarına, makalenin bir tez olması durumunda ilgili Enstitüye ve varsa diğer ilgili kuruluşlara yazılı olarak bildirir. 

Editör, değerlendirme sürecindeki bir makaleyi yazar(lar)ının geri çekme istemini aldığında, kısa sürede inceleyerek yazar(lar)a yazılı yanıt verir.


Yazar(lar)

Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünümdeki ya da elektronik dergide yayımlanmış makalesiyle ilgili bir hata fark ettiklerinde, makaleyi çekmek için editörle işbirliği yapmakla yükümlüdür.

Başvurusu yapılmış bir makalenin geri çekilme istemi Editörce onaylanmadıkça, yazar(lar) makalesini başka bir dergiye gönderemez.

Değerlendirme sürecindeki bir makalenin geri çekilme isteminde bulunmak isteyen yazar(lar), Makale Geri Çekme Formu"nu doldurur, imzalar, tarayarak uzunozak@gmail.com ileti adresiyle Editör’e iletir. Editör, makale çekme istemini kısa sürede inceleyerek kararını yazar(lar)a bildirir.


Gizlilik Bildirimi

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi’ne yapılan makale başvuruları ve yazışmalarda kullanılan kişisel bilgiler, Derginin bilimsel amaçları dışında başka bir amaç için kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

Hakemler, değerlendirdikleri makalelerle ilgili süreci ve hiçbir belgeyi paylaşmayacakları konusunda güvence vermek zorundadır.

Derginin bir sayısında yayımlanan makaleler ile yayım sürecinde kabul edilmeyen makalelerin hakemlerinin isimleri, makalelerin yayımlandığı dergide toplu olarak verilir.


Arşivleme 

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK (https://dergipark.org.tr/tr/pub/issej) adresine taşınmıştır.

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi'nde yayımlanan makalelere ilişkin veriler ve tam metinler pdf olarak TÜBİTAK ULAKBİM DERGİPARK sunucusunda yayımlanır, erişime kapalı bir şekilde saklanır ve arşivlenir (https://dergipark.org.tr/tr/pub/issej/archive , LOCKSS; https://dergipark.org.tr/tr/pub/issej/lockss-manifest).    

21910All papers published in the journal are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International

SOBIAD ETKİ DEĞERİ .458