Bilim tarihi, öğrencilere bilimsel düşüncenin gelişimini ve bilim insanlarının keşiflerini aktaran bir alandır. Ancak, bu konuların bazıları soyut kavramları içerebilir ve bu da öğrenciler için anlaşılması zor olabilir. Teknolojinin kullanımıyla birlikte, bilim tarihi öğretimi daha etkili, ilgi çekici ve kolay erişilebilir hale gelmektedir. Bu çalışma ile astronomi, kimya, fizik gibi birçok farklı fen disiplininde büyük başarılara imza atmış Türk-İslam âlimlerinin hayatının TISAR-3D adlı Mobil Artırılmış Gerçeklik (MAG) tabanlı öğrenme ortamında öğretilmesinin, ortaokul öğrencilerinin bilimsel tutumlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Elazığ ilindeki bir devlet okulunda gerçekleştirilen bu çalışma, 7. sınıfta öğrenim gören toplam 90 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu öğrencilerin yarısı deney grubunda yer alırken diğer yarısı kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubu ve kontrol grubu üzerinde sekiz hafta süren bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda TISAR-3D uygulaması, kontrol grubunda ise okuma metinleri kullanılmıştır. Bilimsel Tutum Ölçeği kullanılarak elde edilen veriler, SPSS 22 paket programı kullanılarak nicel olarak analiz edilmiş ve ANCOVA uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, MAG uygulamasının kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin bilimsel tutum ortalama puanları, okuma metinlerinin kullanıldığı kontrol grubundaki öğrencilerin ortalama puanlarından daha yüksek olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ülkemizde her öğrencinin ulaşabileceği birincil kaynak ders kitapları olmasına rağmen, ders kitaplarında Türk-İslam âlimlerine yeterince yer verilmemesi ve öğrencilerin daha önce uygulamada/okuma metinlerinde yer alan âlimleri tanımaması, grupların bilimsel tutum ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamasının nedenlerinden olabilir. Bunun yanı sıra sekiz haftalık bir çalışma süresi, öğrencilerin bilimsel tutumlarını önemli ölçüde değiştirmek için yeterli olmayabilir. Daha uzun vadeli çalışmalar tasarlanarak, bilimsel tutumların zamanla nasıl geliştiği ve değiştiği daha iyi anlaşılabilir.
Bilim Tarihi Fen Eğitimi Mobil Artırılmış Gerçeklik Türk-İslam Alimleri Ortaokul Öğrencileri Bilimsel Tutum
Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
EF.21.08
EF.21.08 nolu proje kapsamında çalışmaya destek veren Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine teşekkürlerimi sunarım.
Science history showcases scientific thought's evolution and discoveries to students. Some topics include abstract concepts, making them challenging. Technology enhances teaching history of science, making it more effective and accessible. This study aims to examine the influence of teaching the lives of Turkish-Islamic scholars who have made significant contributions in various scientific disciplines such as astronomy, chemistry, and physics through TISAR-3D, a Mobile Augmented Reality (MAR) based learning environment, on secondary school students' scientific attitudes. A quasi-experimental method was employed in this study. This study was conducted in a public school in Elazığ, involving a total of 90 students in the 7th grade. Half of these students were assigned to the experimental group, while the other half formed the control group. The study was carried out for a duration of eight weeks on the experimental and control groups. The study lasted for eight weeks and consisted of an experiment group and a control group. The TISAR-3D application was used in the experiment group, while reading texts were used in the control group. The data obtained through the Scientific Attitude Scale were analyzed quantitatively using the SPSS 22 software package, and ANCOVA was applied. The study found that although the average scientific attitude scores of students in the experiment group, where the MAR application was used, were higher than the average scores of students in the control group, where reading texts were used, there was no statistically significant difference. Although primary textbooks are accessible to all students, insufficient coverage of Turkish-Islamic scholars and unfamiliarity with practical scholars may explain the lack of significant differences in scientific attitudes. Also, an eight-week study may not sufficiently alter students' scientific attitudes. By designing longer-term studies, a better understanding of how scientific attitudes develop and change over time can be achieved.
Science History Science Education Mobile Augmented Reality Turkish-Islamic Scholars Secondary School Students Scientific Attitude
EF.21.08
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bilim ve Teknoloji Sosyolojisi ve Sosyal Bilimler |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | EF.21.08 |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 5 |