Since the industrial revolution, the harmful effects of increasing human activities on the environment have frequently has highlighted the concept of sustainability. In this context, various tools and methodologies have been developed to ensure sustainability. Life cycle assessment (LCA) is the most recognized and frequently used method is among the most widely recognized and applied worldwide. This methodology envisages the compilation and evaluation of the inputs, outputs and possible environmental effects of a product system throughout its life cycle. Almonds are the most consumed tree nut worldwide. Its production and consumption in Turkey are also increasing every year. Marzipan, an almond product, is produced by mixing almond flour, sugar and water in certain proportions. In this study, a life cycle assessment was conducted for marzipan production using the data obtained by examining the marzipan production line of an existing nut factory. While making the life cycle assessment, the relevant standard, ISO 14040, was taken into consideration. For this purpose, firstly, the goal and scope of the study, system boundaries and functional unit were determined. A flow chart was drawn and system boundaries were illustrated on it. The functional unit was determined as ‘’1 kg marzipan’’. All inputs and outputs were determined for the inventory analysis phase and an inventory table was created for 1 kg of marzipan production. Environmental impacts were determined using the EF (The Environmental Footprint) v3.1 impact assessment method and Ecoinvent v3.9.1 database in the Ecochain Mobius software with the data obtained during the impact assessment phase. In this context, global warming potential, acidification potential and fresh water eutrophication potential were calculated. The global warming potential was determined to be 1.08 kg CO₂ eq/kg, acidification potential as 2.95×10-2 mol H+ eq/kg and fresh water eutrophication potential as 1.55×10-4 kg P eq/kg. It was determined that environmental impacts in marzipan production were mostly affected by raw material use, followed by packaging use. Apart from its contribution to global warming potential, the impact of energy consumption and waste was found to be less than 1%.
Sanayi devriminden günümüze artan insan faaliyetlerinin çevreye olan zararlı etkileri sürdürülebilirlik kavramını sıkça gündeme getirmiştir. Bu bağlamda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için çeşitli araç ve metodolojiler geliştirilmiştir. Yaşam döngüsü değerlendirmesi (YDD), dünya genelinde bu yöntemler arasında en çok tanınan ve en sık kullanılan yöntemlerdendir. Bu metodoloji, bir ürün sisteminin yaşam döngüsü boyunca girdilerinin, çıktılarının ve olası çevresel etkilerinin derlenerek değerlendirilmesini öngörmektedir. Badem dünyada en çok tüketilen ağaç kuruyemişidir. Türkiye’de de üretim ve tüketimi her geçen yıl artmaktadır. Bir badem ürünü olan marzipan, badem unu, şeker ve suyun belirli oranlarda karıştırılmasıyla üretilir. Bu çalışmada bir kuruyemiş fabrikasının marzipan üretim hattı incelenerek elde edilen verilerle marzipan üretimi için yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılmıştır. Yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılırken ilgili standart olan ISO 14040 standardı dikkate alınmıştır. Bunun için öncelikle çalışmanın amaç ve kapsamı, sistem sınırları ve fonksiyonel birim belirlenmiştir. İş akış şeması çizilerek sistem sınırları bu şema üzerinde gösterilmiştir. Fonksiyonel birim ‘’1 kg marzipan ‘’ olarak belirlenmiştir. Envanter analizi aşaması için tüm girdi ve çıktılar belirlenmiş ve 1 kg marzipan üretimi için envanter tablosu oluşturulmuştur. Etki değerlendirme aşamasında elde edilen verilerle Ecochain Mobius yazılımında EF (The Environmental Footprint) v3.1 etki değerlendirme yöntemi ve Ecoinvent v3.9.1 veri tabanı kullanılarak çevresel etkiler belirlenmiştir. Bu kapsamda küresel ısınma potansiyeli, asidifikasyon potansiyeli ve temiz su ötrofikasyon potansiyeli hesaplanmıştır. Küresel ısınma potansiyeli 1,08 CO2 eş/ kg, asidifikaston potansiyeli 2,95×10-2 mol H+ eş/kg ve temiz su ötrofikasyon potansiyeli 1,55×10-4 kg P eş/kg olarak belirlenmiştir. Marzipan üretiminde çevresel etkilerin en çok ham madde kullanımından etkilendiği bunu ambalaj kullanımının takip ettiği saptanmıştır. Enerji tüketiminin küresel ısınma potansiyeline etkisi hariç olmak üzere enerji tüketimi ve atıkların etkisinin %1’den daha az olduğu tespit edilmiştir.
Bu çalışmada kullanılan marzipan üretimi verilerini paylaşan Aydın Gıda Pazarlama İmalat San. ve Tic. A.Ş. yetkili ve çalışanlarına teşekkür ederiz.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Gıda Mühendisliği, Gıda Sürdürülebilirliği |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 21 Temmuz 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 2 |