Cilt: 2 Sayı: 2 , 27.09.2024

Yıl: 2024

İnceleme Makalesi

Derleme

Araştırma Makalesi

Tamamen açık erişimli bir bilim dergisi olan ITU Journal of Food Science and Technology Dergisi için aşağıda sıralanan maddeler derginin temel amaçlarını oluşturmaktadır:

1. Gıda işleme ve mühendisliği, gıda bilimi, gıda güvenliği ve muhafazası, gıda biyoteknolojisi ve gıdaların fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri alanında elde edilen bilimsel çıktıların ilgili paydaşlar ile paylaşılmasını sağlamak
2. Tüm toplumun bilimsel ve teknolojik ilerlemesine katkı vermek
3. Gıda ile ilgili konularda bilinci artırmak

ITU Journal of Food Science and Technology Dergisinin kapsamını aşağıdaki maddelerde sıralanan konular oluşturmaktadır:

• Gıda Kimyası
• Gıda Teknolojisi
• Gıda Mikrobiyolojisi
• Gıda Mühendisliği
• Biyoteknoloji
• Beslenme
• Duyusal Analiz
• Gıda Güvenliği
• Su Ürünleri
• Gıda Pazarlama
• Gıda Ambalajlama
• Gıda Yönetmeliği
• Sürdürülebilirlik ve Atık Değerlendirme

Dergiye makale göndermek için;

- Site içerisinde yayınlanan şablon dosyası indirilerek üzerinde çalışılması ve dergiye Microsoft Word uzantılı (.doc veya .docx) dosya şeklinde gönderilmesi,

-Hakem öneri formunun doldurulması,

-Yazarlar telif hakkını dergiye transfer etmektedir.

- Şablon dosyasındaki yönergeler takip edilerek çalışma dosyasının hazırlanması,
- Kaynakçanın APA stilinde oluşturulması gerekmektedir. Zotero, Endnote veya Mendeley gibi bir kaynak yönetim programı kullanılabilir ancak makalenin dergiye yüklenmesinden önce ilgili programdan çıkış yapılmalıdır.
- Makalenin iThenticate veya diğer benzerlik programları ile analizi sonucunda toplam benzerlik düzeyi %25 altında olmalıdır.

Etik Kurallar ve Yayın Politikası

1. Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki;

Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar, için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
İzinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin “Yöntem” bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Makale yükleme esnasında, makale dosyasına ilave olarak Etik Kurul Onay dosyası da sisteme yüklenmelidir.
Ayrıca, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

2. Makalede yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer, çalışma bir kurumda yapılan uygulamayı kapsıyor ise, ilgili kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile izin alındığı açıkça belirtilmelidir.

3. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bunun makalede (kaynak gösterilerek) belirtilmesi gerekmektedir.

4. Makalenin iThenticate veya diğer benzerlik programları ile analizi sonucunda toplam benzerlik düzeyi %25 altında olmalıdır.

5. Yazar, Hakem ve Editörün etik kurallara uyması şarttır. ITU Journal of Food Science and Technology herhangi bir sayfa ücreti veya makale işleme ücreti vb. talep etmez. Dergi, makaleleri değerlendirmek için çift-kör hakemlik politikasını kullanır.

Yazarlar : Sadece ilgili çalışmaya katkı sağlayan kişiler yazar olarak dikkate alınmalıdır. Makale sonunda çıkar çatışması beyan edilmelidir.

Hakemler : Hakemler, çıkar çatışması ile ilgili olarak herhangi bir şüpheye düşmeleri durumunda değerlendirme süreci ile ilgili olarak Editöre danışmalıdır.

Editörler : Editör, Yardımcı Editör veya Alan Editörü, makaleyi değerlendirmek üzere en az 2 kişiyi hakem olarak atar. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez. Editör, Yardımcı Editör veya Alan Editörü, makalelerin hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olup herhangi bir çıkar çatışması tespit edilmesi halinde ilgili makaleyi ret etme hakkına sahiptirler.

6.
Gönderilen makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna kabul ve beyan etmiş sayılırlar.

7. Dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.

8. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

9. ITU Journal of Food Science and Technology açık erişimli bir dergi olup Dergipark'ın açık erişim bildirimlerini kullanmaktadır. Yazı yayımlandığı andan itibaren açık erişime açılır ve herhangi bir ücret ödemeden herkes yazıya erişebilir.

10. Makalenin sonunda; “Destek” veya “Teşekkür” ve “Çıkar Çatışması” beyanı verilmelidir.

“Destek” veya “Teşekkür” başlığında, eğer çalışma bir kurum veya BAP tarafından desteklenmiş ise destek proje numarasıyla birlikte belirtilmelidir.
Ayrıca, makalede yazar olarak yer almayıp, araştırmanın veri toplama vb. aşamasında destek olanlar var ise teşekkür edilebilir.
Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar, makalenin sonunda herhangi bir “Çıkar Çatışması” olup olmadığı beyan edilmelidir.

No publication fee is charged for the publication of articles in ITU Journal of Food Science and Technology.

Baş Editör

Default avatar
Prof. Dr. Esra ÇAPANOĞLU ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY, FACULTY OF CHEMICAL METALLURGICAL ENGINEERING, DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING Web
Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri, Gıda Kimyası ve Gıda Sensör Bilimi, Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi, Gıda Bilimleri (Diğer)

Editör Yardımcıları

Aslı Can Karaça
Doç. Dr. Aslı CAN KARAÇA İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri
Gülay Özkan
Doç. Gülay ÖZKAN İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Tarımsal Biyoteknolojik Tanılama
Default avatar
Prof. Dr. Funda KARBANCIOĞLU GÜLER ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY
Fermantasyon Teknolojisi, Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme, Gıda Biyoteknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi

Yayın Kurulu

Serkan Selli
Prof. Dr. Serkan SELLİ Çukurova University
Gıda Biyoteknolojisi
Çetin Kadakal
Prof. Dr. Çetin KADAKAL Pamukkale Üniversitesi
Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi
Default avatar
Prof. Dr. Gürbüz GÜNEŞ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme, Meyve-Sebze Teknolojisi
Default avatar
Prof. Dr. Meral KILIÇ AKYILMAZ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojileri, Süt Teknolojisi, Gıda Bilimleri (Diğer)
Filiz Altay
Prof. Dr. Filiz ALTAY İstanbul Teknik Üniversitesi Web
Gıda Mühendisliği, Nanoüretim, Gıda Bilimleri
Default avatar
Doç. Dr. Derya KAHVECİ KARINCAOĞLU İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Celale KIRKIN GÖZÜKIRMIZI İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Bilimleri, Gıda Teknolojileri
Default avatar
Doç. Dr. Ebru FIRATLIGİL İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme, Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi, Temel Gıda İşlemleri
Default avatar
Prof. Dr. Neşe ŞAHİN YEŞİLÇUBUK İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Bilimleri
Default avatar
Prof. Dr. Beraat ÖZÇELİK İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Web
Gıda Bilimleri
Hasim Kelebek
Prof. Dr. Hasim KELEBEK Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Web
Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri, Fermantasyon Teknolojisi, Gıda Teknolojileri
Chao Zhao
Prof. Dr. Chao ZHAO Fujian Agriculture and Forestry University

Prof. Zhao engages in molecular nutrition and pharmacology research on functional components, especially in the nutritional evaluation and application of phytochemicals from marine plants. The research is focusing on aging and related complex diseases (diabetes, obesity, liver injury, gout, tumors, neurodegenerative diseases, etc.) and carrying out the molecular mechanisms using non-coding RNA and multiple omics technology.
He has served as the principal investigator for more than 30 projects which are supported by several foundations such as the National Natural Science Foundation of China. He has published more than 250 peer-reviewed papers including 140+ Science Citation Index ones as the first or corresponding author. He also has published 7 academic books and has made more than 20 invited talks at international conferences. He has authorized 45 patents (13 Transferred) and other 20 are in application. His contribution has been honored by more than 20 awards including the first batch of young top-notch talents in the "Young Eagle Program" of Fujian Province and the Science Fund for Distinguished Young Scholars of Fujian Province and was featured among the cover stories of 2018 in the “Chemistry and Engineering News”. And he has been included in the years 2021-2024 list of the World’s Top 2% of Scientists, Wiley Outstanding Open Science Author of the Year 2022 and 2024. The total cited times of these papers are 9300+ with h index=54 (Google), and 7200+ with h index=51 (Scopus).

Gıda Bilimleri (Diğer), Tarımsal Deniz Biyoteknolojisi
Bitki Biyokimyası, Enzimler
Default avatar
Prof. Dr. Tuba ESATBEYOGLU LEIBNIZ UNIVERSITY HANNOVER, FACULTY OF NATURAL SCIENCES, INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND HUMAN NUTRITION Web
Gıda Özellikleri, Gıda ve Beslenme Dengesi, Gıda Mühendisliği, Gıda Kimyası ve Gıda Sensör Bilimi, Gıda Sürdürülebilirliği, Gıda Teknolojileri, Tarımsal Biyoteknolojik Tanılama

Danışma Kurulu

Osman Sağdıç
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri, Gıda Kimyası ve Gıda Sensör Bilimi, Süt Teknolojisi
Default avatar
Prof. Dr. İbrahim PALABIYIK NAMIK KEMAL UNIVERSITY
Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri
Çetin Kadakal
Prof. Dr. Çetin KADAKAL Pamukkale Üniversitesi
Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi
Default avatar
Prof. Dr. Filiz İÇİER Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), Gıda Bilimleri, Et Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi, Temel Gıda İşlemleri
Default avatar
Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Bursa Uludağ Üniversitesi
Gıda Bilimleri, Gıda Teknolojileri, Kurutma Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi

Sekreterya

Dilara Devecioğlu
Arş. Gör. Dilara DEVECİOĞLU İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ Web

Gıda Mikrobiyolojisi

Gıda Biyoteknolojisi, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Sürdürülebilirliği
Nisa Akkuzu
Arş. Gör. Nisa AKKUZU ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY Web

Food Technology

Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojileri