In this study, the analyses and results of milk production in the districts of Adana region and milk components (fat, protein) obtained from collected milk were evaluated statistically. The aim of the study was to determine the differences between districts and between periods and to investigate the possible reasons for these differences. The analyses revealed the distribution of milk production and components between districts and periodic differences (p<0,05). According to the findings obtained from the study, the highest fat rate was determined as 3,64% in İmamoğlu district and the protein rate as 3,35% in Çukurova district. While Karaisalı and Karataş districts (202l, 203l, respectively) had the highest milk production amounts, İmamoğlu district had the lowest milk production (130l). Significant statistical differences were determined between the districts in terms of fat and protein levels (P<0,001). According to the results obtained from the study, it is revealed that the raw milk produced in the region complies with the ranges specified in the Turkish Food Codex, but there are significant deficiencies in terms of herd management and herd health in the enterprises.
Bu çalışmada, Adana bölgesindeki ilçelerde süt üretimi ve toplanan sütlerden elde edilen süt bileşenlerinin (yağ, protein) analizleri ve sonuçları istatistik olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, ilçeler arasındaki ve dönemler arasındaki farklılıkları belirlemek ve bu farklılıkların olası nedenlerini araştırmaktır. Analizler, süt üretimi ve bileşenlerinin ilçeler arasındaki dağılımını ve dönemsel farklılıkları ortaya koymuştur (p<0,05). Araştırmadan elde edilen bulgulara göre en yüksek yağ oranı %3,64 ile İmamoğlu iken ve protein oranı %3,35 ile Çukurova ilçesi olarak tespit edilmiştir. Karaisalı ve Karataş ilçeleri (sırasıyla 202l, 203l) en yüksek süt üretim miktarlarına sahipken, İmamoğlu ilçesi en düşük süt üretimine sahiptir (130l). İlçeler arasında yağ, protein düzeyinde anlamlı istatistiksel farklılıklar tespit edilmiştir (P<0,001). Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre bölgede üretilen çiğ sütün Türk Gıda Kodeksinde belirtilen aralıklara uyumlu olduğu ancak işletmelerde sürü yönetimi ve sürü sağlığı bakımından önemli eksiklikler olduğunu ortaya koymaktadır.
Yazar, çalışmanın herhangi bir aşamasında çıkar çatışması bulunmadığını beyan eder.
Yazar, hayvan deneylerinde sağladığı katkılar ve çalışma süresince ölçümlerde gösterdiği değerli yardımlardan dolayı Dr. Mustafa Boğa'ya içten teşekkürlerini sunar.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer), Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik, Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 23 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |