The proximate composition and fatty acid profiles of the selected fish feeds (S, A, G3, and G6) prepared with different rations were investigated. The results showed that the crude protein, lipid, moisture, and ash level in feeds were in the range of 44.07% – 46.69%, 15.72% – 18.32%, 6.54% – 8.41% and 7.44% – 11.37%, respectively. The percentages of total saturated fatty acids (SFA) and total polyunsaturated fatty acids (PUFA) were higher in group A than in all other group, whereas the corresponding total monounsaturated fatty acids (MUFA) content was lower. All of the feeds had significant levels of polyunsaturated fatty acid (PUFA). The n6/n3 ratio of feeds was in the range of 1.15 - 1.98. The data obtained indicate that the % composition of n3 PUFAs was lower for G3 feed. These feeds were good sources of EPA (in the range of 3.13% - 4.57%) and DHA (in the range of 3.41% - 8.50%). Therefore, it was concluded that these fish feeds are suitable as a balanced food choice for aquaculture.
Farklı rasyonlarla hazırlanan balık yemlerinin (S, A, G3 ve G6) besinsel kompozisyon ve yağ asidi profilleri incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar yemlerdeki ham protein, lipid, nem ve kül düzeylerinin sırasıyla % 44.07 – % 46.69, % 15.72 – % 18.32, % 6.54 – % 8.41 ve % 7.44 – % 11.37 aralığında olduğunu göstermiştir. Toplam doymuş yağ asitleri (SFA) ve toplam çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) oranları A grubunda diğer tüm gruplara göre daha yüksek iken, buna karşılık toplam tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) içeriği daha düşük olarak bulunmuştur. Yemlerin tamamında önemli oranlarda çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) tespit edilmiştir. Analiz edilen yemlerin n6/n3 oranı 1.15 - 1.98 aralığında bulunmuştur. Elde edilen veriler, n3 PUFA'ların % kompozisyonlarının G3 yemi için daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu yemlerin iyi birer EPA (% 3.13 - % 4.57 aralığında) ve DHA (% 3.41 - % 8.50 aralığında) kaynakları olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu balık yemlerinin su ürünleri yetiştiriciliği için dengeli bir besin seçimi olarak uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 25 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |