Bu çalışmada, dut pekmezine; antioksidan, fenolik madde ve mineral değerlerinin artırılması amacıyla farklı oranlarda bal (%15-78,5) ve propolis (%1,5-5) eklenerek 12 ayrı karışım oluşturulmuş ve bazı fiziksel ve kimyasal özellikler araştırılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan analizlerde, 12 farklı karışım arasında en yüksek antioksidan aktivitesinin A1 örneğinde 400,4 ± 1,0 mg/100 g FeSO4 değeriyle, en düşük aktivitesinin ise B4 örneğinde 203,1 ± 0,4 mg/100 g FeSO4 değeriyle gözlemlendiği tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde içeriği açısından en yüksek aktivite A1 örneğinde en yüksek 184,3 ± 0,9 mg GAE /100 g değeriyle, en düşük ise B4 örneğinde 110,3 ± 0,05 mg GAE /100 g değeriyle belirlenmiştir. Ayrıca, şeker bileşenlerinin belirlenmesinde Fruktoz / Glukoz oranının en yüksek olarak C4 örneğinde 1,16 ± 0,03, en düşük olarak ise B1 örneğinde 0,95 ± 0,003 olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada, karışımlarda propolis yüzdesinin artmasıyla antioksidan ve fenolik madde miktarının arttığı tespit edilmiş ve böylece ürüne antioksidan özellikler kazandırılmıştır. Ayrıca, bal yüzdesinin artmasıyla glukoz ve fruktoz miktarlarındaki artış sonucunda besinsel içeriğin zenginleştiği görülmüştür.
In this study, twelve different mixtures were formed by different ratios of honey (15%-78.5%) and propolis (1.5%-5%) to mulberry molasses to increase its antioxidant, phenolic compound, and mineral values, and the physical and chemical properties of these mixtures and pure products were investigated.In the analysis conducted in the study, it was determined that among the twelve different mixtures, the highest antioxidant activity was determined to be in sample A1, with a value of 400.4 ± 1.0 mg/100 g FeSO4, whereas the lowest activity was found in sample B4, with a value of 203.1 ± 0.4 mg/100 g FeSO4. Regarding the total phenolic content, the highest activity was identified in sample A1, with the highest value of 184.3 ± 0.9 mg GAE/100 g, while the lowest was noted in sample B4, with a value of 110.3 ± 0.05 mg GAE/100 g. Furthermore, in the determination of sugar components, the Fructose/Glucose ratio was observed to be highest in sample C4, at 1.16 ± 0.03, and lowest in sample B1, at 0.95 ± 0.003. In this study, it was determined that an increase in the percentage of propolis in the mixtures led to an increase in the antioxidant and phenolic compound levels, thereby imparting antioxidant properties to the product. Additionally, it was observed that the nutritional content was enriched because of the increase in glucose and fructose amounts as the percentage of honey increased.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |