It is known that Anatolia consists of lands that have hosted many civilizations and witnessed all their experiences. In these fertile lands, it is possible to come across the values that many civilizations inherited to the next life. There are various cultural values handed down from generation to generation, one of which is known as food. The meals, which form a part of the culture, have brought many stories, lifestyles, product identities, special periods of people and many cultural data from the period in which they were produced. Food, which has found its place in every stage of humankind, has opened up space in human life as a tool of culture in cases such as celebrations, births, deaths, mourning and marriage. Within the scope of the research, the tangible and intangible cultural heritages of Isparta and the local meals of Isparta were investigated. Within the scope of the research, it has been tried to reach the recipes, tricks and stories of local meals from the cooks who have made local cooking a profession. Within the scope of qualitative research methods, 38 people were reached as local cooks, but the research was carried out with 13 people who have been doing this job for many years in the region and are accepted as masters. It was tried to reach meaningful findings in the scientific field with 6 semi-structured questions directed to the cooks. Among the findings, the contents of the orginal recipes of the meals, where the stories of the meals are a part of the culture, were obtained from the local cooks culture.
Anadolu birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve onların tüm yaşanmışlıklarına şahit olan topraklardan oluştuğu bilinmektedir. Bu verimli topraklarda birçok medeniyetin bir sonraki yaşama miras bıraktığı değerlere rastlamak mümkündür. Nesilden nesile aktarılan çeşitli kültürel değerler bulunmaktadır, bunlardan bir tanesi yemekler olarak bilinmektedir. Kültürün bir parçasını oluşturan yemeklerde üretildiği dönemin ait birçok hikâyeyi, yaşam tarzını, ürün kimliğini, insanların özel dönemlerini ve birçok kültürel verileri günümüze taşımıştır. İnsanoğlunun her aşamasında kendine yer bulmuş olan yemekler kutlamalar, doğumlar, ölümler, yas, evlenme gibi durumlarda kültürün bir aracı olarak kendine insan yaşamında yer bulmuştur. Araştırma kapsamında Isparta’nın somut ve somut olmayan kültürel mirasları ve ilgi alanı olarak Isparta’nın yöresel yemekleri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında yöresel yemeklerin reçetelerine, püf noktalarına ve varsa hikayelerine yöresel yemek yapmayı meslek haline getirmiş aşçılardan ulaşılmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemleri kapsamında yöresel yemek yapan aşçı olarak 38 kişiye ulaşılmış ancak yörede uzun yıllardır bu işi yapan ve üstat olarak kabul görülen 13 kişi ile araştırma yürütülmüştür. Aşçılara yöneltilen yarı yapılandırılmış 6 soru ile bilimsel alanda anlamlı bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır. Bulgular içerisinde yemeklerin hikayelerinin olduğu, kültürün bir parçası olduğu, yemeklerin gerçek reçetelerinin içerikleri yöresel aşçılardan elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beşeri Coğrafya (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 2 |