Cilt: 1 Sayı: 4, 29.12.2021

Yıl: 2021

SBED, sağlık eğitiminin niteliğini arttırabilecek ve bu bağlamda eğitim ve sağlık bilimleri açsından güncelliğini muhafaza eden bütün konularda, kuramsal çerçevesi oturmuş, incelenen konu ile ilgili alanyazın eleştirel şekilde ilişkilendirilmiş, yöntemi ve analizleri iyi yapılandırılmış ve sağlık bilimlerinde eğitim açısından önem taşıyan çalışmalar yayınlamayı amaçlamaktadır.

Sağlık Bilimlerinde Eğitim Dergisi (SBED), sağlık eğitiminin niteliğini arttırmaya yönelik akademik yayınlara öncelik veren ve bu doğrultuda sağlık ve eğitim bilimleri alanında yayın yapan hakemli, akademik bir dergidir.

Sağlık Bilimlerinde Eğitim Dergisi Yazım Kuralları

 

 

 

 

 

 

Genel yazım kuralları

 

 

Yazı Tipi

 

Makale metni 11 punto, Times New Roman yazı karakteri ve 1 satır aralığında olmalıdır. Çalışma 3. tekil/çoğul şahıs zamirleri kullanılarak yazılmalıdır.

 

Metin tek sütun olmalıdır.

 

Sayfa Yapısı

A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ ve sol boşluk 2,5 cm (0.98 inç) bırakılarak, iki yana dayalı şekilde olmalıdır. Paragraflarda ve başlıklarda girinti ve çıkıntı olmamalıdır

 

Paragraf Yapısı

Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde; önce ve sonra alanı 6 nk, satır aralığı 1 olmalıdır.

 

 

 

İmla

Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu’nun sözlükleri ve yazım kılavuzu dikkate alınmalı ve mümkün olduğunca Türkçe sözcükler kullanılmalıdır.

Alana özgü yabancı dildeki kavramın/terimin Türkçe karşılığı kullanılırken ilgili kavramın/terimin ilk kullanıldığı yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makale Başlığı

 

 

Başlık

Başlık 16 punto, cümle düzeninde ilk harfi büyük harflerle, ortalanmış ve kalın olarak yazılmalıdır.

 

Başlık, makale Türkçe yazılmış ise önce Türkçe, sonra İngilizce; makale İngilizce yazılmış ise önce İngilizce, sonra Türkçe yazılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar İsimleri

Yazar/yazarların ad soyad bilgileri 11 punto, soyadı büyük harflerle ve ortalanmış olarak, yazar birden fazla ise, adlar çalışmaya katkılarına göre yan yana sıralı olarak yazılmalıdır.

 

Yazar(lar)ın unvanıyla birlikte, çalıştığı yerin açık adı, şehir- ülke ve e-posta adresi, başlığın altındaki yazar ismi ya da isimleriyle eşleştirilmiş imlerle (*) belirtilmeli ve makalenin ilk sayfasının altındaki dipnotta yer almalıdır. Dip notlardaki tüm bilgiler 9 punto olmalıdır.

 

Çalışma herhangi bir bilimsel etkinlikte bildiri olarak sunulmuş ise, makalenin başlığına im (*) konularak, makalenin ilk sayfasının altında etkinliğin adı, yeri ve tarihi belirtilmelidir. Çalışma herhangi bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenmiş ise, makalenin başlığına im (*) konularak, desteği sağlayan kuruluşun adı, projenin numarası ve tamamlandığı tarih ilk sayfanın altında belirtilmelidir. Çalışma lisansüstü tezlerden üretilmiş ise, makalenin başlığına im (*) konularak, tezin adı, danışmanın adı ve tamamlandığı tarih ilk sayfanın altında dip not olarak belirtilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Özet

Her çalışmanın Türkçe başlığının hemen altında Türkçe ve İngilizce başlığının hemen altında da İngilizce özeti bulunmalıdır.

 

Özet içeriği makale amacını, yöntemini ve sonuçlarını kısa ve net net bir şekilde yansıtmalıdır.

 

Özet, 10 punto Times New Roman, tek satır aralığı, iki yana yaslı ve en fazla 250 sözcükten oluşmalıdır.

 

Özet metni içinde kaynak verilmemelidir.

 

Özetin altında o dilden çalışmayı betimleyen 3-5 anahtar sözcük yer almalıdır.

 

Anahtar kelimeler virgül (,) işareti ile birbirinden ayrılmalı, küçük harfle yazılmalıdır.  Özet ile anahtar kelimeler arasına ve giriş ile anahtar kelimeler arasına 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

 

Özet kısmında yer alan yazım kurallarının aynısı İngilizce özet için de geçerlidir.

 

 

 

Ana Metin

Makale ana metni özetlerden ayrı bir sayfada yazılmalıdır.

 

Ana metin “Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma ve Yorum”, “Sonuç ve Öneriler”, ‘Kaynakça’ ve ‘Ekler’ bölümlerinden oluşmalıdır. Her bölüm birbirini takip etmeli, yeni sayfaya geçilmemelidir.  Metin 11 punto Times New Roman, iki yana yaslı ve 1 satır aralığı olmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Başlıklar

Ana bölüm başlıkları

Numaralandırma yapmadan sola dayalı, 11 punto kalın ve büyük harfle yazılmalıdır. Başlığın altındaki metinde paragraf başı yapılmamalıdır.

 

İkinci düzey başlıklar

Sola dayalı, ilk harfleri büyük, 11 punto, kalın ve italik olarak yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır.

 

Üçüncü düzey başlıklar

Sola dayalı, 11 punto, italik ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak biçimde yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır.

 

Dördüncü düzey başlıklar

Sola dayalı, 11 punto ve italik yazılmalıdır. Sonuna üst üste iki nokta konmalı ve paragraf başlığın hizasından devam etmelidir. Kendinden önceki paragraftan satır boşluğu ile ayrılmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makale Bölümleri

 

 

Giriş

Giriş, çalışmanın amacını ve önemini, ilgili alanyazının tarihsel bir akış içinde yakın bir geçmişe kadar ele alınmasını, gerekli ise değişkenlerin kavramsal veya işe-vuruk tanımlamasını, araştırma sorularını veya denencelerini kapsamalıdır.

 

 

Yöntem

Yöntem, ‘Araştırma Yöntem ve Düzeneği’, ‘Evren ve Örneklem’, ‘Veri Toplama Araçları/Teknikleri’, ‘İşlem’ ve ‘Verilerin Analizi’ alt Başlıklarından oluşmalıdır.

 

 

 

Bulgular

Bulgular, yapılan analizlerin sayıtlılarının karşılanıp karşılanmadığı, yapılan istatistiklerin hangi istatistikler olduğunu ve gözlenen değerleri, serbestlik derecelerini, farkın veya ilişkinin anlamlı olup olmadığını (anlamlı ise hangi hata düzeyinde ve hangi grup lehine olduğu) ve etki büyüklüğü bilgilerini açık şekilde ve net olarak içermelidir.

 

 

Tartışma ve Yorum

Tartışma ve Yorum, bulguların tekrarı olmamalı ve giriş kısmında test edilmesi, cevap aranması amaçlanan araştırma sorunlarının/denencelerin hangilerinin doğrulandığını, doğrulanmasıysa bunların olası gerekçelerini alanyazınla bağlantılı şekilde ve tartışılarak ele alınmasını içermelidir.

 

Sonuç ve Öneriler

Sonuç ve Öneriler, elde edilen önemli bulgular özetlenmeli ve genellenebilecek evren de göz önünde bulundurularak elde edilen bulgulara dayalı öneriler sunulmalıdır.

 

Kaynakça

Metin içi kaynak gösterimleri ve kaynakçada kaynak gösterimlerinde APA stili kullanılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için: http://www.apastyle.org/

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablolar

Tablo, Şekil, Resim, Grafik, vb. unsurlar metin içerisinde yer almalıdır. Çalışmanın sonunda ayrıca verilmemelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tablo, Şekil ve Grafikler

Tablolar, rakamla numaralandırılmalı ve Tablo başlığı tablonun üstünde kelimelerin baş harfleri büyük, sola dayalı ve 11 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlığı kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır. Tablo numarasından sona nokta işareti konup tablo adı yazılmalıdır.

 

Tablo adı ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Tablo içi değerler/yazılar ise 9 punto olmalıdır. Tablo başlığı ile tablo arasında boşluk bırakılmamalıdır. Tablolar metin içinde tablo sayısı verilerek belirtilmelidir. Tablolar, metin içinde kullanıldıkları veya izleyen sayfada yer almalıdır. İlgili not ve kaynaklar, tablonun altında, “Not:” veya “Kaynak:” ifadelerinden sonra, belirtilmelidir. Tablodan önce ve sonra metin ile tablo arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır. Tablolar mümkün olduğunca aynı sayfa içinde yer almalıdır. Bunun için gerekli düzeltmelerin sorumluluğu yazarlara aittir.

 

 

 

 

 

 

 

Şekil, Grafik ve Resimler

Rakamlarla numaralandırılmalıdır. Şekil/Grafik/Resim başlığı, numarası ile birlikte, 11 punto olacak biçimde şeklin altında, kelimelerin baş harfleri büyük sola dayalı yazılmalıdır. Kalın veya eğik yazı şeklinde olmamalıdır.

Şekil/Grafik/Resim numarasından sonra nokta işareti konup adı yazılmalıdır.

Şekil içindeki yazılar 9 punto olmalıdır. Şekil ile şekil başlığı arasında boşluk bırakılmamalıdır. Şeklin başlığı, şeklin altında yer almalıdır. Kaynak kullanılmış ise parantez içinde şekil altına yazılmalıdır. Şekillere, metin içinde mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Şekilden önce ve sonra metin ile şekil arasındaki boşluk 1 satır olmalıdır. Şekiller mümkün olduğunca aynı sayfa içinde yer almalıdır. Bunun için gerekli düzeltmelerin sorumluluğu yazarlara aittir.

Tablo ve şekillerde genel şablonun dışında 9 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır.

 

Ekler

 

Her bir ek ayrı sayfalarda, kaynakçadan sonra verilmelidir.

 

 

SBED, yılda 1 kez yayınlanmakta olup, ulusal ve uluslar arası alandan Türkçe ve İngilizce yayın kabul etmektedir.
Sağlık Bilimlerinde eğitim dergisi (SBED), sağlık eğitiminin niteliğini arttırmaya yönelik akademik yayınlara öncelik veren ve bu doğrultuda sağlık ve eğitim bilimleri alanında yayın yapan bir dergidir.
SBED, sağlık eğitiminin niteliğini arttırabilecek ve bu bağlamda eğitim ve sağlık bilimleri açsından güncelliğini muhafaza eden bütün konularda, kuramsal çerçevesi oturmuş, incelenen konu ile ilgili alanyazın eleştirel şekilde ilişkilendirilmiş, yöntemi ve analizleri iyi yapılandırılmış ve sağlık bilimlerinde eğitim açısından önem taşıyan çalışmalar yayımlar.

SBED’e gönderilen makaleler çift körlemeli hakem değerlendirmesi ile değerlendirilmektedir.
Etik kurul onayı olmayan ve telif hakkı devir formu sunmayan makaleler yayına kabul edilmemektedir.

Flag Counter