Apricot kernel is a byproduct of fruit processing that is used for nuts but has a high economic value due to its high oil content. The aim of this research was to compare the green extraction techniques microwave-assisted extraction (MAE) and ultrasound-assisted extraction (UAE) with the traditional Soxhlet extraction method (SXHE). Time (min), amplitude (%), and temperature (°C) in the UAE method, power (W) and, time (min) in the MAE method, and time (min) in the SXHE method were used as oil extraction process parameters. The time required to achieve the oil yield similar to SXHE (43.65%) is 79% and 83% less in UAE and MAE methods, respectively. Extraction methods are ranked as UAE>MAE>SXHE when they are compared in terms of low free fatty acid (FFA), peroxide value (PV), and Delta-K, high antioxidant activity and total phenolic content (TPC), fatty acid composition, and accelerated shelf-life test (up to 20 days). However, after the 20th day of the shelf-life test, this ranking changes as UAE>SXHE>MAE. The UAE method had better results than MAE and SXHE methods due to same oil yield and higher functional oil content, especially at low extraction temperatures, and should be recommended for oil extraction from different kernels in the food industry.
Prunus Armeniaca L. Apricot Kernel Oil Green Extraction Waste Assessment Ultrasound and Microwave Assisted Extraction
Kayısı çekirdeği, kuruyemiş olarak tüketilen ancak yüksek yağ içeriği nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bir meyve işleme yan ürünüdür. Bu araştırmanın amacı kayısı çekirdeklerinden yağ eldesinde, yeşil ekstraksiyon teknikleri olan mikrodalga destekli ekstraksiyon (MDE) ve ultrason destekli ekstraksiyon (UDE) ile geleneksel Soxhlet ekstraksiyon yönteminin (SXHE) karşılaştırılmasıdır. Yağ ekstraksiyonu proses parametreleri olarak UDE yönteminde zaman (dak), genlik (%) ve sıcaklık (°C), MDE yönteminde güç (W) ve zaman (dak), SXHE yönteminde ise zaman (dak) kullanılmıştır. SXHE ile aynı yağ verimini (%43.65) elde etmek için gereken süre, UDE ve MDE yöntemlerinde sırasıyla %79 ve %83 oranında daha kısadır. Ekstraksiyon yöntemleri, düşük FFA, PV ve Delta-K, yüksek antioksidan aktivite ve TPC, yağ asidi kompozisyonu ve hızlandırılmış raf ömrü testi (20. güne kadar) bakımından kıyaslandığında UDE>MDE>SXHE olarak sıralanmaktadır. Ancak raf ömrü testinin 20. günden sonra bu sıralama UDE>SXHE>MDE şeklinde değişmektedir. UDE yöntemi, özellikle düşük ekstraksiyon sıcaklıklarında daha yüksek yağ verimi ve daha yüksek fonksiyonel yağ içeriği nedeniyle MDE ve SXHE yöntemlerinden daha iyi sonuçlar vermiştir ve gıda endüstrisinde farklı çekirdeklerden yağ ekstraksiyonu için tavsiye edilmektedir.
Prunus Armeniaca L. Kayısı Çekirdeği Yağı Yeşil Ekstraksiyon Atık Değerlendirme Ultrason ve Mikrodalga Destekli Ekstraksiyon
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri \ Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 3 |