Araştırma Makalesi

PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 47 Sayı: 1 20 Ocak 2023
PDF İndir
EN TR

PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Amaç: Uçucu yağlar; doğal kaynaklardan elde edilen ve vücutta fizyolojik etkilere sebep olan karışımlardır. Bu etkiler, uçucu yağın kimyasal bileşimine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, kullanılacak uçucu yağların dikkatli seçilmesi, beklenen etkinin görülebilmesi adına son derece önemlidir. Piyasada satılan uçucu yağların kaynağına ve kalitesine dair doğru bilgiye ulaşmak ise her zaman mümkün olmamaktadır. Fitoterapi ve aromaterapide terapötik ajan olarak, kimyasal içeriği bilinen ya da farmakope kalitesinde olan uçucu yağlar tercih edilmektedir. Bu uçucu yağlar; ağrı, uykusuzluk, egzema, stres nedenli anksiyete, depresyon ve hazımsızlık gibi ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında; 10 adet lavanta uçucu yağı numunesi, 8 adet biberiye uçucu yağı numunesi, 10 adet limon uçucu yağı numunesi, 8 adet nane uçucu yağı numunesi, 9 adet bergamot uçucu yağı numunesi ve 6 adet fesleğen uçucu yağı numunesi olmak üzere, piyasada satışı olan 16 markanın, toplamda 51 adet uçucu yağının farmakope analizi yapıldı. Lavanta, biberiye, nane ve limon uçucu yağları için Türk Farmakopesi (2017), bergamot uçucu yağı için Fransız Farmakopesi (1991), fesleğen uçucu yağı için ise AFNOR Fransız Standartlarında yer alan monograflar doğrultusunda analiz şartları belirlendi. Fesleğen için elde edilen sonuçlar, Randriamiorisoa, 1995 (Manuel Rapide Et Utile Pour Producteurs D’Huiles Essentielles) içeriğindeki referans değerler ile de karşılaştırıldı.
Sonuç ve Tartışma: Piyasadan temin edilen numunelerle yapılan farmakope analizleri sonucunda elde edilen veriler ışığında; analizi yapılan uçucu yağlar arasında; lavanta uçucu yağı numunelerinden 3 tanesinin ve biberiye uçucu yağı numunelerinden 1 tanesinin farmakopeye tam olarak uygun sonuç verdiği, diğer uçucu yağ numunelerinin ise istenen spesifikasyonları tam olarak sağlamadığı görülmüştür. Numunesi temin edilen yağların farmakope analizi sonuçları, piyasadaki pek çok yağın farmakope kalitesinde olmadığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

2190303

Teşekkür

Yazarlar GC-MS analizlerinin yürütüldüğü Anadolu Üniversitesi, Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AÜBİBAM)’ne teşekkürlerini sunarlar. Bu çalışma TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BİGG) kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. 1. Ali, B., Al-Wabel, N.A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S.A., Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601-611. [CrossRef]
  2. 2. Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. International Journal of Food Microbiology, 94(3), 223-253. [CrossRef]
  3. 3. Natrajan, D., Srinivasan, S., Sundar, K., Ravindran, A. (2015). Formulation of essential oil-loaded chitosan–alginate nanocapsules. Journal of Food and Drug Analysis, 23(3), 560-568. [CrossRef]
  4. 4. Bowles, E.J. (2003). Chemistry of aromatherapeutic oils, Crowns Nest NSW, Australia: Allen & Unwin.
  5. 5. Filiptsova, O.V., Gazzavi-Rogozina, L.V., Timoshyna, I.A., Naboka, O.I., Dyomina, Y.V., Ochkur A.V. (2018). The effect of the essential oils of lavender and rosemary on the human short-term memory. Alexandria Journal of Medicine, 54(1), 41-44. [CrossRef]
  6. 6. Sowndhararajan, K., Kim, S. (2016). Influence of fragrances on human psycophysiological activity: with special reference to human electroencephalographic response. Scientia Pharmaceutica, 84, 724-751. [CrossRef]
  7. 7. Diego, M.A., Jones, N.A., Field, T., Hernandez-Reif, M., Schanberg, S., Kuhn, C., McAdam, V., Galamaga, R., Galamaga, M. (1998). Aromatherapy positively affects mood, EEG patterns of alertness and math computations. International Journal of Neuroscience, 96(3,4), 217-224. [CrossRef]
  8. 8. Freeman, M., Ayers, C., Peterson, C., Kansagara, D. (2019). Aromatherapy and essential oils: A map of the evidence. Department of Veterans Affairs (US), VA Evidence-based Synthesis Program Reports, Washington (DC).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eczacılık ve İlaç Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

21 Eylül 2022

Kabul Tarihi

13 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 47 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ergene, B., Haddur, D., Karaaslan, M., İleri Özler, H. K., & Saltan İşcan, G. (2023). PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 47(1), 157-167. https://doi.org/10.33483/jfpau.1178298
AMA
1.Ergene B, Haddur D, Karaaslan M, İleri Özler HK, Saltan İşcan G. PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2023;47(1):157-167. doi:10.33483/jfpau.1178298
Chicago
Ergene, Burçin, Damla Haddur, Melek Karaaslan, Hediye Kamuran İleri Özler, ve Gülçin Saltan İşcan. 2023. “PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47 (1): 157-67. https://doi.org/10.33483/jfpau.1178298.
EndNote
Ergene B, Haddur D, Karaaslan M, İleri Özler HK, Saltan İşcan G (01 Ocak 2023) PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47 1 157–167.
IEEE
[1]B. Ergene, D. Haddur, M. Karaaslan, H. K. İleri Özler, ve G. Saltan İşcan, “PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 47, sy 1, ss. 157–167, Oca. 2023, doi: 10.33483/jfpau.1178298.
ISNAD
Ergene, Burçin - Haddur, Damla - Karaaslan, Melek - İleri Özler, Hediye Kamuran - Saltan İşcan, Gülçin. “PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47/1 (01 Ocak 2023): 157-167. https://doi.org/10.33483/jfpau.1178298.
JAMA
1.Ergene B, Haddur D, Karaaslan M, İleri Özler HK, Saltan İşcan G. PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2023;47:157–167.
MLA
Ergene, Burçin, vd. “PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 47, sy 1, Ocak 2023, ss. 157-6, doi:10.33483/jfpau.1178298.
Vancouver
1.Burçin Ergene, Damla Haddur, Melek Karaaslan, Hediye Kamuran İleri Özler, Gülçin Saltan İşcan. PİYASADA BULUNAN BAZI UÇUCU YAĞLARIN FARMAKOPE UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 01 Ocak 2023;47(1):157-6. doi:10.33483/jfpau.1178298

Cited By

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.