Bu çalışmada sarmısak (Allium sativum) ile doğal olarak yetişen diğer bazı Allium türlerinin (A.
tuncelianum, A.scabriflorum, Aviride) su, etanol ve eterdeki 1/10'luk ekstreleri antibakteriyel ve antikandidal
etkileri yönünden incelenmiştir.
Araştırmamızda çeşitli klinik örneklerden izole ettiğimiz toplam 68 mikroorganizma ve 5 referans suş
örnek olarak kullanılmıştır. Disk difüzyon yöntemi uygulanarak sonuçta oluşan inhibisyon zon çapları ölçülmüş
ve her mikroorganizma için ortalamaları alınmıştır.
Sonuç olarak sarmısağın antibakteriyel ve antikandidal etkisi diğer Allium türlerine oranla daha daha
yüksek bulunurken, A.tuncelianum ikinci etkili tür olarak saptanmıştır.
In this study, antibacterial and anticandidal activities of 1/10 garlic (Allium sativum) and other some
wild Allium species (A.tuncelianum, A.scabriflorum, A.viride ) extracts in water, ethanol and ether have been
investigated.
In our research, total 68 microorganisms isolated from clinical samples and 5 reference strains have
been used. By using disk agar diffusion method, finally, occuring inhibitory zone diameters have been
measured and mean inhibitory zone diameters have been obtained.
As a result, while antibacterial and anticandidal activities of garlic have been found higher than other
Allium species, A.tuncelianum has been determined as second more active species.
Diğer ID | JA27PU42GT |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.