Journal of International Health Sciences and Management (JIHSAM), yönetim/idare ve sağlık bilimleri arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. JIHSAM sağlık yönetimi/idaresi, halk sağlığı, klinik ve vaka yönetimi/idaresi, diş klinik yönetimi, ilaç ekonomisi ve yönetimi, hemşirelik yönetimi ve sağlık planlaması, politika ve yönetim ve diğer sağlık yönetimi konularını içerir.
Journal of International Health Sciences and Management (JIHSAM), Sağlık Bilimleri ve Yönetimi konularının araştırılması ve tartışılması için bir aracı olarak tasarlanmıştır. Özellikle sağlık hizmetlerinin küreselleşmesi, uluslararası hasta transferler (medikal turizm), hastane yönetimi, sağlık kuruluşlarının organizasyon davranışları, hasta hakları ve güvenliği ve memnuniyeti, sağlık politikası ve sağlık reformları, sağlık ekonomisi ve yaşam kalitesi alanlarında Sağlık Bilimleri ve Yönetimi araştırmacılarının iletişimini arttırmayı amaçlamaktadır.
Ayrıca dergi kapsamında aşağıdaki sağlık yönetimi konuları değerlendirilmektedir;
politik felsefe ve sağlık politikası, manevi sağlık, sağlık ve sağlık hizmetinin tarihi ve felsefesi, sağlık hizmetlerinde kalite için küresel işbirliği ve gelişim, sağlık akreditasyonu, sağlık kuruluşlarında risk yönetimi, sağlık hukuku, sağlıkta kalite değerlendirmesi, hastadır. sağlık çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği, sağlık hizmetlerinde finansal yönetim, sağlık kurumlarında taciz, sağlık kurumlarında şirket kültürü ve bağlılık enstitüleri, sağlık kurumlarında satın alma ve satın alma, sağlık kuruluşlarında malzeme ve cihaz yönetimi, sağlık kuruluşlarında performans yönetimi, sağlık bilgi sistemleri, sağlık hizmetlerinde yönetim ve organizasyon, sağlık kuruluşlarında muhasebe ve finans, sağlık hizmetlerinde stratejik yönetim, sağlık hizmetlerinde üretim yönetimi, sağlık ekonomisi, sağlık politikası ve planlaması, sağlık hizmetlerinde pazarlama, sağlık reformu, afet yönetimi, sağlık kurumlarında halkla ilişkiler, sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri, sağlık sigortası, sağlık iletişimi, sağlık yönetimi ve etik, sağlık sistemlerinin ülke karşılaştırmaları, sağlık istatistikleri, hasta ve çalışan güvenliğinde risk yönetimi, uluslararası perspektifte hasta hakları, sağlık hizmetlerinde yenilik, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, sağlık yönetiminde profesyonellik ve sağlık kuruluşlarında bilgi güvenliği.
Derginin hedeflerine ulaşmak için, yazarların diğer ülkelerdeki sağlık politikası uygulayıcıları ve diğer disiplinlerden uzmanlar tarafından anlaşılabilir olan teknik bir tarzda yazmaları tavsiye edilir.
Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yönetimi Dergisi üç farklı formatta makale başvurusunu kabul etmektedir.
1. Sağlık Yönetiminde En İyi Uygulama Örnekleri: Sağlık sistemleri ve kurumlarından birinde önerilen, tartışılan, yeni kabul edilen veya uygulanan yönetim süreçlerine odaklanan, yaklaşık 2.000 kelimelik (özet ve referanslar hariç) makalelerdir. Bu makalelerde ampirik veri sunulması gerekmez, ancak aktörler ve süreçler analiz edilmelidir.
2. Orijinal Araştırma Makaleleri: Sağlık bilimleri ve yönetiminin etkisini analiz eden, esas olarak ampirik olan, yaklaşık 5.000 kelimelik (6.000 kelimeden fazla olmayan) makalelerdir. Ayrıca, daha teorik, kavramsal veya metodolojik makaleler de kabul edilebilir.
3. İnceleme/Karşılaştırmalı Analizler: Sağlık Bilimleri ve Yönetimi konularında sistematik incelemeler veya çeşitli ülkeler arasında belirli sağlık bilimleri ve yönetimi unsurlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen, yaklaşık 8.000 kelimelik (ve 10.000 kelimeden fazla olmayan) makalelerdir.
Yazarlar, tüm durumlarda yeterli arka plan ve bağlam sunmalı ve bulgularını uluslararası bir bağlamda tartışmalıdır.
Bu üç ana başvuru türünün yanı sıra, Sağlık Bilimleri ve Yönetimi Dergisi, okuyucular arasında mektuplar ve yanıtlar şeklinde tartışmaları ve ayrıca özel olarak görevlendirilmiş editoryal yazıları yayınlamakla ilgilenmektedir.
Tüm başvuru türleri için materyallerin daha önce hakemli bir yayında yayımlanmamış olması gerekir. Bir özet, akademik tez veya tartışma makalesi olarak yayımlanması kabul edilebilir, ancak başvuru sırasında editöre yazılan kapak mektubunda belirtilmelidir.
Başvuru Hazırlık Kontrol Listesi
Başvuru sürecinin bir parçası olarak, yazarlar tüm aşağıdaki maddelere uyum sağlandığını kontrol etmeli ve bu yönergelere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilebilir.
- Başvuru daha önce yayımlanmamış ve başka bir dergide değerlendirilmekte değil (veya Editör’e yapılan Yorumlar kısmında bir açıklama sağlanmıştır).
- Başvuru dosyası OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect formatında olmalıdır.
- Mümkünse, referanslar için URL’ler sağlanmalıdır.
- Metin tek satır aralıklı, 12 punto font kullanılarak yazılmalı; italik kullanılmalı, alt çizgilerden (URL adresleri hariç) kaçınılmalıdır; ve tüm çizimler, şekiller ve tablolar, metin içinde uygun noktalarda yer almalıdır.
- Metin, dergi hakkında Yazar Kılavuzları'nda belirtilen stilistik ve bibliyografik gereksinimlere uygun olmalıdır.
- İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik ve deneysel çalışmalar için etik kurul onayı alınmalıdır. Bu onay, makalenin Yöntem bölümünde belirtilmeli ve belgelenmelidir.
Düzen
Makale İngilizce yazılmalıdır. Net, özlü ve mantıklı olmalı ve belirtilen kelime uzunluğuna (yukarıda belirtilen) ve tablo ve şekil sayısına (aşağıya bakınız) uygun olmalıdır.
Makale aşağıdaki şekilde yapılandırılmalıdır (sağlık yönetiminde en iyi uygulama örnekleri hariç):
- Kapak mektubu
- Başlık Sayfası (Teşekkür, örn. sponsorlar, ve Çıkar Çatışması beyanı dahil)
- Özet-Anahtar Kelimeler
- Giriş
- Materyaller ve yöntemler
- Sonuçlar
- Tartışma
- Sonuçlar
- Ekler (makale kabul edilirse çevrimiçi ek materyal olarak dahil edilecektir).
Makale içinde dipnotlar veya sonnotlar bulunmamalıdır.
Yukarıda belirtilen makale yönergelerine uymayan makaleler kabul edilemez olarak değerlendirilecektir. Tüm başvurular intihal açısından kontrol edilecektir. Hatalı olarak alıntılanan metin pasajları/bulguları hakkında editöre bilgi verilecektir.
Şekiller, Tablolar ve Denklemeler
Şekil ve tablolar teşvik edilir ancak çok teknik olmamalıdır. Teknik tablolar ve özellikle denklemler veya diğer formüller kaçınılmalıdır. İstisnai durumlar dışında, sağlık yönetiminde en iyi uygulama örnekleri makaleleri için izin verilen şekil ve tablo sayısı birlikte 3, tam uzunlukta makaleler için 5 ve inceleme ve karşılaştırmalı makaleler için 6’dır. Ek şekiller ve tablolar ek materyal olarak sağlanabilir. Şekil ve tablolar baskı için küçültüldüğünde okunabilir olmalıdır (daha fazla ayrıntı için aşağıya bakınız).
Özet
Başvurulan makaleye yaklaşık 250 kelimelik bir özet eklenmelidir. Özet genellikle makaleden ayrı olarak incelendiği için, kendi başına durabilecek şekilde olmalıdır. Kısa ve net bir şekilde amacını, ayarlarını, başlıca bulgularını ve önemli sonuçlarını ve makalenin bilgiye katkısını belirtmelidir. Uygulanabilir ise, ülke/ülkeler/yerler net bir şekilde belirtilmeli, kullanılan yöntemler ve örnekleme türü, tarihler ve bulguların/sonucun özeti verilmelidir. Lütfen aşırı istatistiksel ayrıntılardan kaçınılması gerektiğini, kısaltmaların/acronymlerin yalnızca gerekliyse kullanılacağını unutmayın.
Anahtar Kelimeler
Yazarların başvurularını verilen sınıflandırma sistemine göre sınıflandırmaları istenmektedir. Ayrıca 3 ila 6 anahtar kelime eklemeleri gerekmektedir.
Şekil açıklamaları
Her çizimin bir açıklaması olduğundan emin olun. Açıklamaları şekilden ayrı olarak sağlayın, şekle eklemeyin. Bir açıklama, kısa bir başlıktan (şeklin kendisinde değil) ve çizimin bir tanımından oluşmalıdır. Şekillerin kendisinde bulunan metni minimumda tutun ancak kullanılan tüm sembolleri ve kısaltmaları açıklayın.
Tablolar
Tabloları metin içinde görünme sırasına göre numaralandırın. Tabloların altına dipnotlar koyun ve bunları küçük harflerle gösterin. Dikey çizgilerden kaçının. Tabloları kullanırken dikkatli olun ve tabloda sunulan verilerin makalenin diğer kısımlarında açıklanan sonuçları tekrarlamamasını sağlayın.
Yazarlar, makale metni boyunca şekil ve tabloların yaklaşık olarak nerede bulunması gerektiğini belirtmelidir.
Referanslar
Metin içinde atıf
Dergi yayınına referans verme:
Referanslar (APA 7 stili): Referansları metin içinde "soyadı, yıl" şeklinde belirtin, örn. (Türkmen, 2004). Birden fazla yazar ve sayfa numaraları için, örn. (Türkmen vd.., 2013:65).
Referanslar alfabetik sırayla listelenmelidir ve tüm yazarların soyadlarını ve baş harflerini, makale başlığını, dergiyi, yılı, cildi, sayısı ve sayfaları içermelidir.
Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yönetimi Dergisi, COPE (Yayın Etiği Komitesi) ve ICMJE (Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi) tarafından belirlenen yayın etiği ilkeleri, standartları ve tavsiyelerini takip etmektedir. Buna göre, kabul edilen etik standartlara uymayan tüm makaleler reddedilir. Bu kural, yayından sonra tespit edilen uyumsuzlukları içeren makaleler için de geçerlidir. Yayın etiği bağlamında, tüm paydaşlardan aşağıdaki etik sorumlulukları taşımaları beklenir ve tüm etik olaylar COPE kurallarına uygun olarak değerlendirilecektir.
Sekreterya ve editör ekibi, yazarların isimleri, nitelikleri ve kurumları dikkate alınmaksızın gönderilen makaleleri içerik ve uygunluk açısından inceler.
Dergi için uygun görülen gönderilen metinlerin ve dosya sahiplerinin isimlerinin gizliliği sağlanır.
Ancak, metinde yer alan etik beyan içeren bölüm bile üniversite adından arındırılır ve değerlendirme için en az 2 uygun hakeme gönderilir. Hakemlerden gelen yanıtlar ve dosyalar da yazarlarla paylaşılır ve anonim kalmaları sağlanır. Bu süreç bu şekilde devam eder. Tüm süreçler ve versiyonlar çevrimiçi olarak kaydedilir.
Hakem atamaları için tek kriter, konunun ve alanın uzmanlığıdır.
Tüm başvurular, COPE'nin bilimsel yazarlık için belirlediği dört kriteri karşılamalıdır. (Bkz. Başvuru Kuralları Sayfası)
Editör, yayınlanmış çalışmalara ilişkin olarak dünya vatandaşları tarafından e-posta yoluyla gönderilen itiraz ve şikayetleri memnuniyetle karşılar ve değerlendirir.
Gerçek ve tüzel kişiler arasındaki olası tüm çıkar çatışmaları, dergiye yüklenen her çalışmada beyan edilmelidir.
Dergide yayımlanan çalışmalar, ilk beş gün içinde doğrudan revizyona açıktır. Sonraki süreçte, değişiklik talepleri bir sonraki sayıda düzeltme makaleleri olarak yayımlanacak veya geri çekildiği bildirilecektir.
Journal of International Health Sciences and Management (JIHSAM) makale kabulü, işleme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergi açıklı erişimli ve çift kör değerlendirmeli bir politika izlemektedir. Dergi yayın süreçlerinde kâr veya gelir beklentisi taşımamaktadır.