Yazım Kuralları

İngilizce yazılmış çalışmalarda Türkçe özet eklenmesine gerek yoktur.

Yazım kurallarına ve alıntı formatına uymayan makale ve kitap eleştirileri değerlendirmeye alınmadan yazarlarına iade edilecektir.

Makalenin başına 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde özet yazılmalı ve 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler eklenmelidir. Makale Türkçe yazılmışsa Türkçe özet ve anahtar kelimeler de İngilizce olarak hazırlanmalıdır; Makale İngilizce yazılmışsa Türkçe özete ve anahtar kelimelere gerek yoktur.

Kaynaklar metin içerisinde APA 7. stil yöntemi esas alınarak yapılmalıdır. Açıklayıcı notlar dipnot olarak sayfa altında ve 10 punto olarak ifade edilmelidir. Aşağıda APA 7. stil yöntemi kullanılarak yapılan birkaç alıntı örneği verilmiştir. Ayrıca bu yöntemin detaylı anlatımına https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines adresinden ulaşabilirsiniz. Noktalama işaretinden önce alıntılar yapılmalıdır.

Yazıların editoryal bütünlük açısından 12 punto Times New Roman yazı tipinde, iki yana yaslı, 1,5 satır aralığıyla, APA 7. stil kaynak gösterme yöntemi kullanılarak yazılması gerekmektedir. Taslak aşamasında kenar boşlukları her yönde 2,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bölüm İçi Başlık Kullanımı:

1. Düzey Ana Başlıklar: Temel başlıklar koyu olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç) ve büyük Romen rakamlarıyla (I, II, III…) numaralandırılmalıdır. Ana başlıklar boşluk bırakmadan hemen satır başından başlamalıdır.

2. Düzey Başlıklar: Düzey 2 başlıkları kalın olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), büyük harflerle numaralandırılmalı (A, B, C,…) ve içeriden sekme başlamalıdır.

3. Düzey Başlıklar: Düzey 3 başlıkları kalın olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), rakamlarla (1,2,3,…) numaralandırılmalı ve içinde iki sekme ile başlamalıdır.

4. Düzey Başlıklar: Düzey 4 başlıkları kalın, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), küçük harflerle numaralandırılmalı (a,b,c, …) ve içinde iki sekme ile başlamalıdır. Metin, başlığın hemen ardından iki nokta üst üste konularak aynı satıra yazılmalıdır.

5. Düzey Başlıklar: Düzey 5 başlıkları kalın, italik, her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar hariç), çift küçük harfle (aa, bb, cc, …) numaralandırılmalı ve içinde iki sekme ile başlamalıdır. Metin, başlığın hemen ardından iki nokta üst üste konularak aynı satıra yazılmalıdır.


Bir makaleye veya kitaba atıfta bulunulmasında kullanılan yöntem, web sitelerinden belirli yazarlarla yapılan çalışmalara atıfta bulunulmasında da takip edilebilir. İnternet kaynaklarında tarih bulunmuyorsa kaynağın yılı olarak erişim tarihi kullanılmalıdır. İnternet sitesinde çalışmayı hazırlayan kişinin adı belirtilmemişse, sitenin kurumu ve erişim yılı belirtilerek atıf yapılır.

Yazar adı ve yayın yılıyla birlikte alıntı: (Vanstreels, 2016).

Yazar adı ve yayın yılı bilinmeyen alıntı: (Göç İdaresi, 2020).
Bir yazarın veya kurumun aynı yıl yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa eserler yılın yanına a, b, c harfleri verilerek belirtilmelidir. (Avrupa Komisyonu, 2016 b), (Avrupa Komisyonu, 2016 c).

Kaynakça metinde belirtilen tüm referansları içermelidir. Dergi ve kitap adları italik yazılmalıdır. Kaynakça, yazarın soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazarın birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, yazarın eserleri en yeniden en eskiye doğru kronolojik olarak sıralanmalıdır. Süreli yayınlardaki makaleler ve derleme/düzenlenmiş kitaplar için sayfa numaraları belirtilmelidir.


Daha detaylı kaynak gösterme ve alıntı bilgileri ve formatı için "Yazım Kuralları (Yazım Kuralları)": https://dergipark.org.tr/tr/pub/jirps/writing-rules ve "Yazım İlkeleri" başlıklı makalenin Türkçe versiyonunu ziyaret edebilirsiniz. ": https://dergipark.org.tr/en/pub/jirps/page/14319



Son Güncelleme Zamanı: 11.03.2024 14:54:24