Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cost of Barley in Erzurum Province

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 321 - 326, 30.06.2017

Öz

There are fve products made most production in Erzurum province. These products are barley,
wheat, sugar beet, sunflower and potato, respectively. In this study is to examine cost of one kg barley. The study
data were obtained from Horasan, Senkaya, Pasinler, Koprukoy, Yakutiye, Aziziye and Palandoken district, with
face to face interviews from 94 households in 2012. As TRY da
-1 Total Production Cost (TPC), Gross Production
Value (GPV), Total Variable Cost (TVC), Gross Proft (GP) and Next Proft (NP) calculated 223.74, 201.66, 158.99,
42.67 and -22.28, respectively. Also the cost of barley was determined as 0.72 TRY kg
-1. In spite of, high straw
price, Formers has economic losses barley production in 2012. Farmers are to obtain revenue in the desired level
both should increase product yield and decrease product cost. Also both product and by-products price should be
reasonable level in the market



Kaynakça

  • Akçay, Y ve Vatansever, Ö. 2013. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 043-060.
  • Anonim 2012 a. Arpa Yetiştiriciliği. http://www.tarimziraat.com/yetistiricilik/hububat_yetistiriciligi/arpa_yetistiriciligi/ [Erişim tarihi: 15/02/2012].
  • Anonim 2012 b. FAO. http://faostat.fao.org. [Erişim tarihi: 20/02/2012].
  • Anonim 2012 c. TÜİK . http://www.tuik.gov.tr. [Erişim tarihi: 30/02/2012].
  • Anonim 2014. TÜİK . http://www.tuik.gov.tr. [Erişim tarihi: 30/05/2016].
  • GTHB 2013. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzurm Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, http://www.tarim.gov.tr/TRGM/Belgeler/Duyurular/2013_2017_Kuraklik_Eylem_Plani.pdf#search=kurakl%C4%B1k [Erişim tarihi: 25/06/2016].
  • Güneş T, Kıral T, Bülbül M, Arıkan R, Tatlıdil F, Albayrak N, Çelen H, 1988. Başlıca tarım ürünleri maliyetleri araştırma projesi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Karadaş K, 2000. Erzurum’da patates ekonomisi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Kızıloğlu S, Erem Kaya T, 2008. Erzurum ilinde çerezlik ve yağlık ayçiçeğinin üretim maliyeti; pasinler ilçesi örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39 (2): 175-185.
  • Kumbasaroğlu H, Dağdemir V, 2010. Erzurum ilinde tarım makinelerine sahip olan ve olmayan işletmelerde patates, şekerpancarı ve ayçiçeğinin üretim maliyeti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (2): 15-24.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Şahin A, Cankurt M, Günden C, Miran B, 2008. Çiftçilerin risk davranışları: bir yapısal eşitlik modeli uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23 (2): 153-172.
  • Tanrıvermiş H, 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi, Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 42, Mayıs 2000, Ankara.
  • Topcu Y, 2012. Uygulamalı tarımsal pazarlama araştırma teknikleri ders notları (Basılmamış). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Erzurum.
  • Topcu Y, Uzundumlu AS, Güler İO, 2010. Economic effectiveness analyses of potato farms: the case of erzurum province, Turkey. Scientific Research And Essays 5(17):2560-2566.
  • Uzundumlu AS, 2005. Erzurum ili pasinler ilçesinde patates üretim maliyeti ve tarımsal ilaç kullanımının maliyetler üzerine etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Uzundumlu AS, Topcu Y, 2012. Erzurum ilinde çerezlik ayçiçeği üretim maliyeti. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2(2,Ek:A):33-40.
  • Yavuz F, Sezgin A, Demir O, 2015. Erzurum İli Süt Üretiminde Soğuk Zincir İyi Uygulama Örneklerinin Projelendirilmesi, KUDAKA TRA1/15/DFD nolu Proje Raporu.

Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 321 - 326, 30.06.2017

Öz

Erzurum ilinde en fazla üretimi yapılan beş ürün Arpa, Buğday, Şekerpancarı, Ayçiçeği ve Patatestir.
Çalışmanın amacı 1 kg arpanın maliyetini tespit etmektir. Çalışmanın verileri 2012 yılına ait olup, Horasan,
Şenkaya, Pasinler, Köprüköy, Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerinden 94 hane halkı ile yapılan yüz yüze
görüşmelerden elde edilmiştir. İşletmelerin dekara elde ettikleri ortalama GSÜD 201.66 TL ve değişen masrafları
158.99 TL olup, toplam üretim maliyeti 223.74 TL, brüt kar 42.67 TL ve net kârı -22.28 TL olarak hesaplanmıştır.
Ayrıca 1 kg arpanın maliyeti 0.72 TL olarak tespit edilmiştir. Arpa üretiminde 2012 yılında saman fyatlarının
prim yapmasına rağmen çiftçiler zarar etmişlerdir. Bu üründe çiftçiler istenilen seviyede kazanç elde edebilmesi
için ürün verimini artırması ve üretim maliyetini düşürmesi gerekmektedir. Ayrıca hem ürün hem de yan ürün
fyatlarının da piyasada makul boyutlarda olması gerekmektedir



Kaynakça

  • Akçay, Y ve Vatansever, Ö. 2013. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 043-060.
  • Anonim 2012 a. Arpa Yetiştiriciliği. http://www.tarimziraat.com/yetistiricilik/hububat_yetistiriciligi/arpa_yetistiriciligi/ [Erişim tarihi: 15/02/2012].
  • Anonim 2012 b. FAO. http://faostat.fao.org. [Erişim tarihi: 20/02/2012].
  • Anonim 2012 c. TÜİK . http://www.tuik.gov.tr. [Erişim tarihi: 30/02/2012].
  • Anonim 2014. TÜİK . http://www.tuik.gov.tr. [Erişim tarihi: 30/05/2016].
  • GTHB 2013. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzurm Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, http://www.tarim.gov.tr/TRGM/Belgeler/Duyurular/2013_2017_Kuraklik_Eylem_Plani.pdf#search=kurakl%C4%B1k [Erişim tarihi: 25/06/2016].
  • Güneş T, Kıral T, Bülbül M, Arıkan R, Tatlıdil F, Albayrak N, Çelen H, 1988. Başlıca tarım ürünleri maliyetleri araştırma projesi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Karadaş K, 2000. Erzurum’da patates ekonomisi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış) Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Kızıloğlu S, Erem Kaya T, 2008. Erzurum ilinde çerezlik ve yağlık ayçiçeğinin üretim maliyeti; pasinler ilçesi örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39 (2): 175-185.
  • Kumbasaroğlu H, Dağdemir V, 2010. Erzurum ilinde tarım makinelerine sahip olan ve olmayan işletmelerde patates, şekerpancarı ve ayçiçeğinin üretim maliyeti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (2): 15-24.
  • Newbold P, 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Şahin A, Cankurt M, Günden C, Miran B, 2008. Çiftçilerin risk davranışları: bir yapısal eşitlik modeli uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23 (2): 153-172.
  • Tanrıvermiş H, 2000. Orta Sakarya Havzası’nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi, Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 42, Mayıs 2000, Ankara.
  • Topcu Y, 2012. Uygulamalı tarımsal pazarlama araştırma teknikleri ders notları (Basılmamış). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Erzurum.
  • Topcu Y, Uzundumlu AS, Güler İO, 2010. Economic effectiveness analyses of potato farms: the case of erzurum province, Turkey. Scientific Research And Essays 5(17):2560-2566.
  • Uzundumlu AS, 2005. Erzurum ili pasinler ilçesinde patates üretim maliyeti ve tarımsal ilaç kullanımının maliyetler üzerine etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Uzundumlu AS, Topcu Y, 2012. Erzurum ilinde çerezlik ayçiçeği üretim maliyeti. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2(2,Ek:A):33-40.
  • Yavuz F, Sezgin A, Demir O, 2015. Erzurum İli Süt Üretiminde Soğuk Zincir İyi Uygulama Örneklerinin Projelendirilmesi, KUDAKA TRA1/15/DFD nolu Proje Raporu.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy
Yazarlar

Ahmet Semih Uzundumlu

Ayşe Sezgin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 2 Eylül 2016
Kabul Tarihi 15 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uzundumlu, A. S., & Sezgin, A. (2017). Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(2), 321-326.
AMA Uzundumlu AS, Sezgin A. Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Haziran 2017;7(2):321-326.
Chicago Uzundumlu, Ahmet Semih, ve Ayşe Sezgin. “Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti”. Journal of the Institute of Science and Technology 7, sy. 2 (Haziran 2017): 321-26.
EndNote Uzundumlu AS, Sezgin A (01 Haziran 2017) Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti. Journal of the Institute of Science and Technology 7 2 321–326.
IEEE A. S. Uzundumlu ve A. Sezgin, “Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 7, sy. 2, ss. 321–326, 2017.
ISNAD Uzundumlu, Ahmet Semih - Sezgin, Ayşe. “Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti”. Journal of the Institute of Science and Technology 7/2 (Haziran 2017), 321-326.
JAMA Uzundumlu AS, Sezgin A. Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7:321–326.
MLA Uzundumlu, Ahmet Semih ve Ayşe Sezgin. “Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 7, sy. 2, 2017, ss. 321-6.
Vancouver Uzundumlu AS, Sezgin A. Erzurum İli’nde Arpanın Üretim Maliyeti. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7(2):321-6.