Anadolu’nun birçok şehrinde bakır ekipman üretilen, satışı yapılan ve bulunduğu bölgenin kültürünü yansıtan “Bakırcılar Çarşısı” denilen zanaat alanları bulunmaktadır. Fakat farklı sebeplerden dolayı bakırcılığın yapıldığı bu tarihi mekanların sürdürülebilirliği tartışma konusudur. Buna istinaden yapılan araştırmanın amacı, Safranbolu bakırcılar çarşısında somut kültürel miraslarımızdan olan bakırcılığı tarihsel, sosyolojik ve gastronomik boyutlarda incelemektir. Araştırma Safranbolu Tarihi Eski Çarşı’da bulunan bakırcılar çarşısında yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemleri ile tasarlanan bu çalışmada literatür taraması, gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Bu kapsamda yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış, bakır üreticileri ve bakır dükkanlarında çalışan esnaflar (9 kişi) ile birlikte yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Hazırlanan ampirik çalışmadan elde edilen veriler içerik açısından sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma ile bakırcılar çarşısının tarihçesi, bakırcılık üretimi, geçmişteki ve günümüzdeki durumunun karşılaştırılması, bakır ekipmanların modern mutfak araçlarına karşı verdiği mücadeleler, bölgenin kültürel mirasına ve gastronomi turizmine katkıları ortaya konmuştur. Araştırmada ayrıca bakırcılar çarşısının bölgeye kazandırdığı yöresel ve kültürel kimliğin sürdürülebilirliğine ve gelecek nesillere kültürel aktarım konularında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Bakırcılık Bakır Ekipmanlar Kültürel Miras Gastronomi Turizmi
ETİK BEYAN DOSYA OLARAK SUNULMUŞTUR
Destekleyen bir kurum yoktur.
In many cities of Anatolia, there are craft areas called "Coppersmiths' Bazaar" where copper equipment is produced and sold and reflects the culture of the region in which it is located. However, for various reasons, the sustainability of these historical places where coppersmithing was performed is a matter of debate. Accordingly, the aim of this research is to examine coppersmithing, which is one of our tangible cultural heritage in Safranbolu coppersmith bazaar, in historical, sociological and gastronomic dimensions. In this study designed with qualitative research methods, literature review, observation and interview techniques were used. In this context, a semi-structured interview form was prepared and face-to-face interviews were conducted with copper producers and tradesmen working in copper shops (9 people). The data obtained from the empirical study were classified in terms of content. With this classification, the history of the coppersmith bazaar, coppersmith production, comparison of its past and present situation, the struggles of copper equipment against modern kitchen tools, its contributions to the cultural heritage of the region and gastronomy tourism were revealed. In the research, some suggestions were also presented on the sustainability of the local and cultural identity that the Bakırcılar Bazaar has brought to the region and cultural transfer to future generations.
Coppersmithing Copper Equipment Cultural Heritage Gastronomy Tourism
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 22 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 1 |