Göçmenlerin Uyum Sağlama Sürecinde Yaşadıkları Çatışmalar ve Sayısal Topluluklar
Öz
Bireyler göç ettikleri yerlerde oluşturdukları topluluklarla, karşılaştıkları sorunlarda birbirlerine destek olmakta ve böylece göç edilen yeni yerlere uyum sürecini kolaylaştırmaktadırlar. Oluşturulan bu topluluklar her zaman fiziksel olmamakta; zaman zaman bilgisayar ve İnternet tabanlı ortamlar kullanılarak da göç eden bireyler birbirlerine ulaşmaktadırlar. Peki oluşturulan bu sayısal topluluklar gerçekten fiziksel toplulukların yaptığı gibi bireylerin uyum sürecini kolaylaştırma işlevini yerine getirebilmekte midir? Bu soru bağlamında bu çalışmada göç eden bireylerin iş ortamlarında ve özel hayatlarında çatışma yaşayıp yaşamadıkları, eğer yaşıyorlarsa bu çatışmaları nasıl çözdükleri ele alınmıştır. Bunun yanı sıra sayısal toplulukların bu çatışmaların çözümünde bir rol oynayıp oynamadıkları, eğer oynuyorlarsa bu rolün ne olduğu; eğer oynamıyorlar ise sayısal toplulukların göç sürecinde nasıl bir işleve sahip oldukları irdelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akıncı, B., Nergiz, A., ve Gedik, E. (2015). Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul. Göç Araştırmaları Dergisi, C, 1, 58-83.
- Aksoy, Z. (2012). Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(20), 292-303.
- Brint, S. (2001). Gemeinschaft Revisited: A Critique And Reconstruction Of The Community Concept. Sociological Theory, 19(1), 1-23.
- Ceylan, A., Ergün, E.ve Alpkan, L. (2000). Çatışmanın Sebepleri ve Yönetimi.
- Çelik, C. (2008). Almanya’da Türkler: Sürekli Yabancılık, Kültürel Çatışma ve Din. MİLEL ve NİHAL İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, 5(3), 105-142.
- Dahinden, J. (2013). Cities, Migrant İncorporation, And Ethnicity: A Network Perspective On Boundary Work. Journal Of İnternational Migration And İntegration, 14(1), 39-60.
- Dancygier, R. M. (2010). Immigration And Conflict İn Europe. Cambridge University Press.
- Kunz, J. L. (2005). Applying A Life-Course Lens To İmmigrant İntegration. Canadian Issues, Printemps.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi
26 Eylül 2017
Kabul Tarihi
30 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1
Cited By
MÜLTECİLERİN YAŞADIĞI PSİKOLOJİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE MİNÖR BİR DEĞERLENDİRME
Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.47525/ulasbid.1091231The Perception about Turkish and Iranian Culture of Iranian Immigrants: A Comparative Analysis with ZMET Technique
Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi/26306220
https://doi.org/10.17829/turcom.1122465Karadeniz’den Akdeniz’e Bir İskân Hikâyesi: Hatay Kırıkhan’daki Trabzon, Çaykaralılar Örneği
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1263399Ortaöğretim Öğrencilerinin “Nüfus” ve “Göç” Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Yöntemiyle İncelenmesi
Sinerji Uluslararası Alan Eğitimi Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.54971/synergy.1221458Suriyeli Göçmen Öğrencilerin Türkçe Öğrenme Süreçlerinin İncelenmesi
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.35675/befdergi.1463056The Difficulties Faced by Children Victims of War in the Education Process: A Study from the Perspective of Preschool Teachers
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.35675/befdergi.1611354