Özel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 1 - IV. HEMŞİRELİĞİ GÜÇLENDİRME SEMPOZYUMU ÖZEL SAYI, 29.12.2021

Yıl: 2021

Derleme

Olgu Sunumu

Dergimizin yayımlanma amacı, sağlık alanında yapılan çalışmalardan üretilen sonuçların araştırmacılar, uzmanlar, politika yapıcılar ve diğer paydaşlarla paylaşılması ile yerel, ulusal ve uluslararası boyutta bilimsel bilgi üretim sürecine katkı sağlamaktır.

Dergimiz multidisipliner hakemli bilimsel bir yayındır. 2015 yılından itibaren yayımlanmakta olan dergimiz hakemli bir dergi olup, 2021 yılından itibaren yılda üç sayı olarak yayımlanmaktadır. Dergiye kabul edilen tüm makaleler online olarak, açık erişimli  yayımlanmaktadır. Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce'dir. Yayın süreci boyunca yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dergiye gönderilecek makaleler hakem değerlendirme sürecinden geçmekte olup, hızlı, nitelikli, çift-kör hakem  değerlendirme sonrasında, sağlık bilimleri literatürüne kazandırılmaktadır. Dergimize, tıp, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik ve diğer tüm sağlık disiplinlerinden gönderilen orjinal makaleler, derleme ve olgu sunumları kabul edilmektedir. Dergimizde kanıt düzeyi yüksek araştırma makalelerinin yayımlanmasına öncelik verilmektedir. 

YAZIM KURALLARI

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi uluslararası ve multidisipliner bir dergi olup, Sağlık Bilimleri’nin tüm alanlarında yapılan bilimsel çalışmaları yayınlamaktadır. Dergide yayınlanacak makalelerin basım dili Türkçe veya İngilizce’dir. Dergi 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 defa yayınlanmaktadır.
Dergi klinik araştırma makalelerine öncelik tanımakla birlikte derleme yazıları, olgu sunumları, çalışma protokolü, editöre mektuplar, teknik notlar ve toplantı raporlarını da yayımlamaktadır. Bilişimsel ve teorik yazılar da yayın için incelemeye kabul edilmektedir.
Derleme yazıları genellikle davet şeklinde olmakla birlikte öncelik bu davet derleme yazılarına verilmektedir. 

Makale Gönderimi
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi daha önceden başka bir yerde yayınlanmamış veya yayın için gönderilmemiş yazıları kabul etmektedir. İnceleme aşaması için gönderilen çok yazarlı yazıların son şekilleri makaleyi gönderen tüm yazarlar tarafından onaylanmalıdır. Makale dergide yayına kabul edildikten sonra başka bir dergide yayınlanmak üzere gönderilmemelidir.
Tez, sunum ve bildiri şeklinde daha önce kullanılmış çalışmalar makaleye dönüştürülüyor ise mutlaka önceki kullanımına yönelik bilgi verilmelidir. Aksi durumda intihal olarak kabul edilir ve dergimiz bu yükümlülüğü kabul etmemektedir. Ayrıca makale ile ilgili bu bilgi Başlık sayfasında “Yazar notu” başlığı altında sunum yapılan kongre, tarihi, yeri, bildiri türü, tez vb. belirtilmelidir. (Örnek: Yazar Notu: Bu çalışma, IV. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresinde (2-4 Mayıs 2013, Samsun) poster/sözel bildiri olarak sunulmuştur.)
Makale iyi anlaşılabilir bir Türkçe ile yazılmış olmalıdır (Türkçe gönderilecek makaleler için). Etik kurul kararı gerektiren klinik/klinik olmayan çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı ve belgelendirilmelidir. Ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallara uyulmalıdır.
Dergide yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin benzerlik oranı (İThenticate) en fazla %15 olarak belirlenmiştir. Makale gönderimlerinde İThenticate programından alınan benzerlik raporunun orjinali makale yükleme sisteminde ilgili alana yüklenmelidir. Benzerlik raporu gönderilmeyen makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, Dergipark sistemi üzerinden gönderilen makaleleri en az iki hakeme göndererek körleme yaparak değerlendirmeye almaktadır. Dergi park sistemine gönderilen makaleler hızla incelenip değerlendirilmekte ve sonuç yazarlara en kısa sürede bildirilmektedir. Makalelerde hakem önerilerine yönelik yapılan revizyonların, ayrı bir tablo olarak, her revizyonu içerecek şekilde, bir hakeme cevap dosyası oluşturularak sisteme ayrıca yüklenmesi gerekmektedir.  Yazarlar Dergipark sisteminden makaleleri ile ilgili gelişmeleri takip edebilirler. 
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisine makale gönderecek olan yazarlar öncelikle dergi park sistemine kayıt olmalı ve daha sonraki makaleleri için de bu sistemi kullanmalıdır. Bütün makalelerin gönderiminde yazarlardan ORCİD numaraları istenmektedir. Yazarlar kendilerine ait ORCİD numaralarını başlık sayfasına eklemelidirler.
Yazım kurallarına uygun olmayan makaleler bilimsel değerlendirmeye alınmamaktadır.

Telif Hakkı Devir Formu
Tüm yazarlarca imzalanan telif hakkı devir formunun sorumlu yazar tarafından dergiye makale gönderimi esnasında gönderilmesi gerekmektedir.
Telif hakkı devir formu gönderilmeyen makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.

Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız.


Elektronik Makale Hazırlanması
Makale word dosyası şeklinde sisteme yüklenmelidir. Makale için;
a) Başlık sayfası,
b) Tam metin makale ve
c) Körlenmiş makale (İsim, adres ve yazarlarla ilgili diğer bilgilerin yazılı olmadığı) olmak üzere üç ayrı Word dosyası halinde sisteme yüklenmelidir.
Her bir dosya için “BAŞLIK SAYFASI”, “TAM METİN MAKALE” VE “ KÖRLENMİŞ MAKALE” şeklinde isimlendirme yapılmalıdır.

Makale elektronik olarak Microsoft Word uyumlu kelime üretim paketi olan, A4 formatında, tek satır aralıklı, Times New Roman yazı tipi, 12 punto harf büyüklüğünde hazırlanmalıdır. Makalede paragraf girintisi 1.25 cm olmalı ve başlıklar ve başlıktan sonraki ilk paragrafta girinti olmamalıdır. Sayfa numarası eklenmemelidir. Tablo şekil ve grafikler metin içerisinde yer almalıdır. Makaleler sayfanın üst/alt ve sağ/sol yandan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Başlık Sayfası: Başlık sayfası aşağıdakileri içermelidir: (1) tam başlık (Türkçe/İngilizce); (2) yazarların tam isimleri; (3) yazarların çalıştığı kurum (lar) (4) yazının sayfa sayısı, resimlerin ve tabloların sayısı; (5) sorumlu yazarın adresi, telefon numarası, tüm yazarlara ait Orcid numaraları ve e-posta adresi yazılmalıdır. Tez, sunum ve bildiri şeklinde daha önce kullanılmış çalışmalar “Yazar Notu” adı altında belirtilmelidir. Türkçe yazılmış makalelerde; çalışmanın Türkçe adı Times New Roman yazı tipi, büyük harf, 12 punto ve bold karakterde, İngilizce adı küçük harflerle 12 punto ve bold karakterde yazılmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde ise İngilizce başlık Times New Roman yazı tipi, büyük harf, 12 punto ve bold karakterde, Türkçe başlık küçük harflerle 12 punto ve bold karakterde olacak şekilde yazılmalıdır
Özet: Türkçe ve İngilizce özet bölümü 300 kelimeyi aşmayacak şekilde “Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler” başlıklarından oluşturularak yapılandırılmalıdır. Özette önceki çalışmalara atıf yapmaktan kaçınılmalı ve kısaltma kullanılmamalıdır. İngilizce ve Türkçe özet aynı sayfada olacak şekilde yazılmalıdır.
İngilizce özet Türkçe özetin aynısı olmalı ve “Aim, Method, Results, Conclusions and Suggestions” başlıklarını içermelidir. Türkçe Özetin başlığı "ÖZ" şeklinde yazılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Hem Türkçe hem de İngilizce özet bölümlerinin altında her iki dile ait en az 4-6 anahtar kelime şeklinde, genel ve çoğul terimlerden kaçınılarak kullanılmalıdır. Anahtar kelimelerin ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle yazılmalı ve aralarında noktalı virgül kullanılmalıdır. Türkçe özetin altında "Anahtar Kelimeler", İngilizce abstract'ın altında ise "Keywords" şeklinde yer almalıdır.
İngilizce anahtar kelimeler "Medical Subject Headings (MESH)"e uygun olarak verilmelidir (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (TBT)'ne uygun olarak verilmelidir (http://www.bilimterimleri.com).

Makaleler Aşağıdaki Bölümleri İçermelidir
Araştırma Makaleleri:
• Öz (Türkçe ve İngilizce)
• Giriş
• Yöntem
• Bulgular
• Tartışma
• Sonuç ve Öneriler
• Teşekkür ve Açıklamalar
• Çıkar Çatışması
• Yazar Katkısı
• Kaynaklar

Derleme:
• Öz (Türkçe ve İngilizce)
• Konu ile ilgili başlıklar
• Kaynaklar

Olgu Sunumu:
• Öz (Türkçe ve İngilizce)
• Giriş
• Olgu Sunumu
• Tartışma
• Kaynaklar


Olgu Sunumları için Bilgilendirilmiş Onam Formu için tıklayınız

Giriş: Çalışmanın amacı ve nedenleri kesin olarak ortaya konmalı ve konu ile doğrudan ilgili önceki çalışmalara atıf yapılmalıdır.
Yöntem: Çalışmada kullanılan yöntem bu başlık altında verilmelidir. Alt başlık verilecekse bölüm italik yazılmalıdır. Bilinen, yeni veya değiştirilmiş yöntemler, aynı konuda çalışacaklara araştırmayı tekrarlama olanağı verecek şekilde açık olarak verilmelidir. Eğer daha önce bilinen bir yöntem kullanılmışsa ilgili literatüre atıf yapılmalıdır.
Bulgular: Bu bölümde çalışmadan elde edilen bulgulara yer verilerek, gerekirse tablo, şekil ve grafiklerle desteklenmelidir. Tekrardan kaçınmak amacıyla elde dilen bulgular tablo, şekil veya grafik olarak verilmelidir. İstatistiki olarak önemli bulunan faktörler, uygulanan istatistik analiz yöntemine uygun bir karşılaştırma yöntemi ile gruplandırılmalıdır. İstatistiki analiz yöntemin doğru seçilmediği ve/veya analizin gereği gibi yapılmadığı durumlarda bölüm editörleri makaleyi değerlendirmeye almayabilir.
Tartışma: Elde edilen bulgular, benzer konularda yapılan başka araştırma sonuçları kullanılarak tartışılmalıdır.
Sonuç ve öneriler: Çalışmadan elde edilen sonuçlar, bilime ve uygulamaya katkısıyla birlikte kısa ve açık olarak verilmelidir. Giriş, Bulgular ve Tartışma bölümlerinde verilen ifadeler bu kısımda aynı şekilde tekrarlanmamalıdır. Gerektiğinde, sonuçlar maddeler halinde yazılabilir.
Teşekkür ve Açıklamalar: Gerek duyulması halinde diğer araştırıcı kişi/ler ve kurum/lar tarafından çalışmaya yapılan finansal destek, bağış ve diğer teknik yardım bu bölümde belirtilmelidir.
Çıkar çatışması: yazarlar bu bölümde çalışmalarına ilişkin kişisel veya finansal çıkar çatışması varsa belirtmelidir.
Yazar Katkısı: Tüm yazarların makalenin hangi aşamalarına katkı sağladığı açık ve net olarak verilmeli, genel ifadeler kullanılmamalıdır. Yazar katkıları şu başlıklar altında belirtilmelidir. Çalışma konsepti/Tasarımı: …., Veri toplama: ……, Veri analizi ve yorumlama: ……, Yazı taslağı: ….., Makalenin son halinin onaylanması: ….., Fon sağlama (mevcut ise): ……, Diğer:….
Kaynaklar: Metin içi ve metin sonu kaynak gösterimi APA 6 formatına göre yazılmalıdır.
Metin içerisinde geçen kaynaklar parantez içerisinde yayım yılı ile birlikte belirtilmelidir. Bazı örnekler aşağıda verilmiştir.
*Metin içinde tek yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa (yazarın soyadı, yıl) yazmak yeterlidir. Örneğin (Öztürk, 2004).
*Metin içinde iki yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa her seferinde iki yazarın soyadı da belirtilir. Örneğin: (Kaya & Akgül, 2008).
Örneğin: *Yazar sayısı üç ve daha fazla ise, sadece ilk isim yazılarak İngilizce makaleler için “et al”, Türkçe makaleler için “ve ark.” eklenmelidir (Abisel ve ark., 2005).

Kaynaklar birden fazla ise yazar soyadları alfabetik olarak sıralanır ve birbirinden (;) ile ayrılır. (yazar soyadı, yayın yılı; yazar soyadı, yayın yılı), (Abisel ve ark., 2005; Kejanlıoğlu ve ark., 2004).
Makalede geçen tüm kaynaklar yazının sonunda ayrı bir sayfada yazılmalıdır. Kaynaklar alfabetik olarak ilk yazarın soyadı ve yayın yılı temel alınarak sıralanmalıdır. Kaynakların doğruluğu yazarların sorumluluğundadır. yayınlanmamış veriler, gönderilen yazılar ve kişisel konuşmalar makale içerisinde yazılmalıdır. Eğer kişisel konuşmalar sonucu elde edilen bilgiler kullanılacaksa bu bir mektup ise ilgili kişiden izin alınarak yapılmalıdır. Tüm kaynaklar makale içerisinde yazılmış olmalıdır.
Dergilerin kısaltılmaları http://www.atifdizini.com/journals/tr-index.htmlve http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals adreslerinden ulaşılarak yazılmalıdır. Bu iki dizinde bulunmayan dergi isimleri için ise dergilerin basılı ya da elektronik baskısına bakılabilir. Kaynakları aşağıdaki şekillerde kullanınız.


Dergiden tek yazarlı makale
Kartal, Y. A. (2019). Investigation of the relationship between the prevalence fear of lack of mobile phone (nomophobia) and the perception of social support among midwifery students. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(4), 308-312.

Dergiden çok yazarlı makale
Deave, T., & Johnson, D. (2008). The transition to parenthood: what does it mean for fathers? Journal of advanced nursing, 63(6), 626-633.

Elektronik dergiden makale
Farooqui, I.A., Pore, P. & Gothankar, J. (2018). Nomophobia: An emerging issue in medical institutions? J. Ment. Health, 27(5), 438–441 https://doi.org/10.1080/09638237.2017.1417564
(Kaynağa ait sayfanın adresi (URL) ya da varsa sadece doi numarası yeterlidir.)

Tek yazarlı kitap:
Turan S. (2013). Nitel Araştırma: Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber. Ankara: Nobel Yayıncılık

Çok yazarlı kitap:
Kıngır, S., Şimsek, Ş. (2006). Çağdas Yönetim Araçlarından Seçmeler (1. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. s.50-63

Editörlü Kitapta Bölüm:
Kejanlıoğlu, B. (2005). Medya Çalışmalarında Kamusal Alan Kavramı. Meral Özbek (Ed.), Kamusal Alan içinde (s. 689-713). İstanbul: Hil.

Editörlü Kitap:

Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal Alan. İstanbul: Hil.


Çeviri Kitap:

Rowley, J. (1996). Bilginin düzenlenmesi: Bilgi erişime giriş. (Çev. S. Karakaş, H. Ü. Can, A. Yıldızeli, B. Kayıran). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği. (Orijinal yayın tarihi, 1992)


Basılmamış tezler, posterler, bildiriler: YOK‟den indirilmiş ise URL adresi de künye bilgileri sonuna verilir.

Sarıoğlu, A. (2014). Bireysel Yenilikçilik Ölçeğinin Hemşirelikte Geçerlik ve Güvenirliği. Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.


Elektronik adresten yararlanılan kaynakta, kaynağın erişilebileceği URL ve erişim tarihi verilmelidir.

Tablo, Şekil ve Grafikler
Tüm tablo, şekil ve grafikler makale içinde ilgili yere yerleştirilmelidir. Makalede en fazla 5 adet tablo ve en fazla 5 adet şekil/grafik olmalıdır.
Araştırma sonuçlarını destekleyici nitelikteki resimler 300-600 dpi çözünürlüğünde “jpg” formatında olmalıdır. Resimler yazıda görüldüğü şekliyle sıralı olarak numaralandırılmalıdır. Şayet resimler daha önceden başka bir dergide yayınlanmışsa ve bu resimler Samsun Sağlık Bilimleri Dergisinde kullanılacaksa telif hakkı alınmalıdır. Orijinal kaynak dergide ayrıca belirtilmelidir. Metin içerisinde tüm resimlere atıf yapılmış olmalıdır. Metin içerisindeki atıflar Şek. 1, Şek. 2 biçiminde yapılmalıdır.
Tablolarda düşey çizgi kullanılmamalı ve kafesler oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Her tablo sıralı olarak numaralandırılmalı ve metin içerisinde tablo numaralarına atıf yapılmalıdır (Tablo 1). Tablo ve şekil başlıkları kısa ve açıklayıcı olmalı, küçük harflerle yazılmalıdır. Tablo, şekil ve grafik başlıkları 10 punto, Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Tablo ve şekil içerisindeki metin 10 punto olmalıdır. Tablo başlığı tablonun üstüne, şekil ve grafik başlıkları ise altlarına yazılmalıdır. Detaylı açıklaması ve alt notları ise tablo, şekil ve grafiğin alt kısmına 9 punto Times New Roman karakterinde yazılmalıdır. Tablo, şekil ve grafiklerde kısaltmalar kullanılması durumunda, alt notlarda kısaltmaların açıklaması verilmelidir. Tablo, şekil ve grafik başlıkları ile altındaki açıklamaların sonuna nokta konulmamalıdır. Metin içerisinde ve tablo ve şekillerde verilen rakamsal değerlerde ondalık basamak ayracı olarak nokta kullanılmalı, virgül kullanılmamalıdır.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Editör Ofisi,
Ondokuz Mayıs Üniversitesi,
Samsun Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kurupelit, 55139, Samsun, Türkiye
Fax: +90 362 457 69 26
E-posta: jshs@omu.edu.tr 

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi Yayın Etik Kuralları (COPE) kriterlerine uygundur. Dergiye gönderilen yazıların daha önce herhangi bir yayın organında yayınlanmamış olması ve sisteme eklendiğinde bir başka yayın organının yayın değerlendirme sürecinde bulunmaması gerekir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimi ve dağıtımını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
• Dergiye gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmak
• Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklamak
• Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda; yazarlar beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmak
• “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uygun davranmak. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin YÖNTEM bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) aldıklarını belirtmek
• Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin YÖNTEM bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek
• Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) almak, hasta mahremiyetine uygun bir şekilde sunmak
• Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma… ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmek
• Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını “Yöntem” bölümünde tarih ve numarasıyla beyan etmek
• Makalede, Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer vermek
• Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilemez.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri t Dergi hakkında verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; bağımsız olarak karar vermek
• Yayıncı ve Editörler arasında bağımsızlık ilkesine dayanan ilişki gereği tüm kararların yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsız olarak almak
• Derginin sürekli gelişmesi ve yayın niteliğinin yükselmesi için çaba göstermek
• Yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlamak
• Yayınlanan tüm makalelerin uygun niteliklere sahip hakemler tarafından değerlendirilmesini sağlamak
• Dergide yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korumak
• Makale ve dergi yayım sürecinde ise fikri mülkiyet hakları, bilimsel ve etik olmayan davranışlar, intihal ve atıf çeteciliği konularında ilgili önlemleri almak
• Yazar(lar)ın ve hakemlerin bilgi gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan kılavuzu güncellemek
• Her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklamak.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi çift taraflı kör hakemlik ilkesi ile yürütülür. Hakemlerin yazarlar ile doğrudan iletişime geçmediği bu sistemde, hakemler makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme isteklerini dergi yönetim sistemi üzerinden editör aracılığıyla yazarlara iletmektedir. Bu bağlamda Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemlerin aşağıda yer alan etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Yalnızca uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek
• Değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içerisinde yapmak
• İnceledikleri çalışmaların nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilmekte olduğundan gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmek
• Çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, dergi editörüne bilgi vermek
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak
• Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemek
• Değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı ve nazik bir dille yapmak. Hakaret, düşmanlık içeren aşağılayıcı kişisel yorumlardan kaçınmak
• Değerlendirmek için kabul ettikleri çalışmayı süresi içinde “Hakem değerlendirme formu” ile bildirmek.
Dergi Aşırma Politikası (İntihal İlkesi)
İntihal, başkalarının yayınlanmış ve yayınlanmamış fikirlerinin veya kelimelerinin (veya diğer fikri mülkiyet haklarının) atıf veya izin olmadan kullanılması ve mevcut bir kaynaktan elde edilmek yerine yeni ve orijinal olarak sunulmasıdır. Kendinden aşırma, bir yazarın aynı konuyla ilgili önceki yazılarının bazı bölümlerini, yayınlarında başka bir yerde, özellikle alıntı olarak belirtmeden kullanması anlamına gelir (https://wame.org/recommendations-on-publication-ethics-policies-for-medical-journals).
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’nde, 2019 yılından itibaren editör değerlendirmesinde intihal ve/veya kendinden aşırma tespit edilen yayınlar değerlendirmeye alınmamaktadır. Dosya yükleme sürecinde yazarların uygun bir intihal programı (iThenticate, Turnitin vb.) kullanarak elde ettikleri benzerlik raporunu diğer dosyalarla birlikte sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Benzerlik oranı %15'ten fazla olan makaleler intihal olarak kabul edilerek reddedilmektedir.
Makale Değerlendirme Süresi
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makalelerin değerlendirme süreçlerinin 12 ile 16 hafta içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Olağandışı durumlarda bu süre bazen uzayabilir.
Düzeltme ve Geri Çekme Süreçleri
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makaleler, hakem süreci başladıktan sonra veya başka bir dergiye gönderildiği için geri çekilemez. Yazarlar, dergi editörleriyle iletişime geçerek makalesini geri çekmek istediğini belirten bir dilekçe ile hakem süreci başlatılmamış makalelerini geri çekebilirler. Yayın kurulu tarafından çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadığı sürece yazarlar makalelerini başka bir dergiye değerlendirmek üzere gönderemezler.
Düzeltmeler, Geri Çekmeler ve “Kaygı İfadeleri”
Editörler, başlangıçta yazarların çalışmalarını dürüst gözlemler üzerine kurduğunu varsayar. Eğer makalelerde düzeltme veya dizgi hatalarının düzeltilmesini gerektiren durumlar varsa düzeltmeler numaralanmış bir sayfada içindekiler sayfasında yer alır. Orijinal alıntıları içerir; orijinal makale ile bağıntılı (online ise benzer şekilde) olur. Eğer bilimsel dolandırıcılık varsa dergi bir geri çekme yazısı yayımlar. Geri çekmeye alternatif olarak editör, çalışmanın oluşumu ve bütünlüğünün görünümü hakkında kaygı ifadesi yayımlamayı tercih edebilir. Geri çekme veya kaygı ifadesi, online sürümünün yanı sıra derginin belirgin bir bölümünde numaralanmış bir sayfada yer alır, içindekiler sayfasında sıralanır ve girişinde orijinal makalenin başlığını içerir. Geri çekme metninde, makalenin geri çekilme nedenini açıklanır.
Yayın/Telif Hakkı
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi makalenin gönderim, değerlendirme, kabul, basım ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın/telif hakları dergimize aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
Her makale için yazarlar, “Telif Hakkı Devir”nu doldurup, makale ile birlikte dergiye göndermelidirler. Aynı zamanda Yazar katkısı makalede belirtilmelidir.
Bilimsel Sorumluluk
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır.
Dergi ile iletişim görevini yapan sorumlu yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.
Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen jshs@omu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Arşiv

Dergide yayımlanan tüm makaleler Dergipark sisteminde arşivlenmektedir. 


Samsun Sağlık Bilimleri Dergi'si, makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti veya gönderim ücreti ödemezler.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.