Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TRC3 Bölgesi Otellerinde Çevre Duyarlılığına Yönelik Bir Araştırma

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 79 - 94, 01.12.2021

Öz

Küresel ısınmanın etkisi ve kıt kaynakların gittikçe daha fazla tüketilmesi sürdürülebilirliğin gerçek anlamda ele alınmasını, kaynakların daha dikkatli kullanılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, otel işletmeleri israfın olduğu ve kaynakların fazla tüketildiği alanlardır. Bu gerçeklik karşısında çalışmamızın amacı TRC3 bölgesi otel işletmelerinde çevre uygulamalarının durumunu tespit etmek ve çeşitli değişkenlerce farklılık olup olmadığını belirlemektir. Bu amaç kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, verilerin elde edilmesi için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma evreni, tam sayımlama ile TRC3 bölgesindeki bütün otellerden oluşmaktadır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler ve varyans analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; otel işletmelerinde çevre politikalarına yönelik uygulamaların otellerin çoğunluğunda uygulandığı, en fazla uygulanan çevre politikalarının ise enerji tüketimi ve su tüketimine yönelik olduğu belirlenmiştir. Ayrıca otel işletmelerinin sınıfına ve illerine göre Mardin otellerinin çevreye daha duyarlı oldukları ve otel çalışma süresine gör çevreye duyarlılık konusunda bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlardan sonra işletmelere öneriler sunulmuştur.

Destekleyen Kurum

Herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.

Teşekkür

Anket verilerini toplamada yardımcı olan İdris Erkuş’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Akandere, G. ve Zerenler M. (2017). Yeşil Otellerde Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi Ve İşletme Performansi. Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 77-98.
  • Akdağ, G., Güler O., Demirtaş O., Dalgiç A. ve Yeşilyurt C. (2014). Turizm Ve Çevre İlişkisi: Türkiye’deki Yeşil Otellerin Gözünden Yeşil Otelcilik Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı, 258-267.
  • Akova, O., Yaşar, A. G., Aslan, A. ve Çetin, G. (2015). Çalışanların çevre yönetimi algıları ve örgüt kültürü ilişkisi: yeşil yıldızlı otellere yönelik bir araştırma. Research Journal of Business and Management, 2 (2), 169-184.
  • Alexander, S. ve Kennedy, C. (2002). Green hotels: Opportunities and resources for success, 1-9, http://www.zerowaste.org/publications/GREEN_HO.PDF, Erişim tarihi 16.02.2021.
  • Atay, L. ve Dilek, E. (2013). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygulamalari: Ibis Otel Örneği. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203-219.
  • Atay, L., Temirkanova Z. ve Gökdemir, S. (2017). Tur Operatörlerinde Yeşil Uygulamalar: Yeşil Tur Operatörü Ödülü. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5), 17-32.
  • Aykan, E. ve Sevim, B. (2013). Konaklama işletmelerinde çevre yönetimi uygulamaları ve algılanan kurumsal itibar üzerindeki etkisi: Kayseri ve Nevşehir otelleri üzerinde bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 93-113.
  • Aylan, F. K. ve Sezgin, M. (2016). Turistlerin Yeşil Otellere Yönelik Düşünceleri ve Kalma Niyetleri: Antalya’da Bir Araştırma. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 285‐300.
  • Berezan, O., Millar, M. ve Raab, C. (2014). Sustainable hotel practices and guest satisfaction levels. International Journal of Hospitality and Tourism Administration, 15(1), 1-18.
  • Ceylan, Y. (2017). Yeşil Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Kalan Turistlerin Algılarına Yönelik Bir Araştırma: Muğla İli Örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Batman.
  • Chan, W. W. ve Lam, J. C. (2003). Energy-saving supporting tourism sustainability: A case study of hotel swimming pool heat pump. Journal of Sustainable Tourism, 11(1), 74-83.
  • Çakır, G. ve Çakır, A. (2010). Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 3(1), 31-36.
  • Dinçer, M. Z., ve Gedik, S. (2010). Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımı İçinde İstanbul’daki 5 Yıldızlı Çok Uluslu Konaklama İşletmelerinin Çevre Duyarlılığının Değerlendirilmesi. 11. Ulusal Turizm Kongresi, 2-5 Aralık
  • Doğan, Ö. ve Ertaş, F.C. (2018). Çevreye Duyarlılığın Rekabet Gücüne Etkisi: Yeşil Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Uygulama, Maliye ve Finansal Yazıları, 110, 217-234.
  • Enz, C. A. ve Siguaw, J. A. (1999). Best hotel environmental practices. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 40(5), 72-77.
  • Erdoğan, N. ve Barış, E. (2007). Environmental Protection Programs and Conservation Practices of Hotels in Ankara, Turkey. Tourism Management, 28, 604-614.
  • Ertaş M., Kırlar Can B., Yeşilyurt H. ve Koçak N. (2017) Konaklama İşletmelerinin Yeşil Yıldız Uygulamaları Kapsamında Çevreye Duyarlılığının Değerlendirilmesi, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 1, 102-119.
  • Ertaş, Ç. (2018). Yeşil Yıldızlı Konaklama İşletmelerinin İnternet Sitelerindeki Çevresel İçerik Üzerine Bir İnceleme. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 22(4), 797-820.
  • Giritlioğlu, İ. ve Güzel, M. O. (2015). Otel İşletmelerinde Yeşil Yıldız Uygulamaları: Gaziantep ve Hatay Bölgesinde Bir Araştırma. Journal of International Social Research, 8(40), 889-904.
  • Güneş, G. (2011), Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 13(20), 45-51.
  • Güzel M. O. (2016). Şehir Turizmine Hizmet Veren Otel İşletmelerinin Yeşil Yildiz Kriterlerini Uygulama Düzeyi: Gaziantep ve Hatay İllerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Han, H. ve Hyun, S. S. (2018). What influences water conservation and towel reuse practices of hotel guests?. Tourism Management, 64, 87-97.
  • İpar, M. S. (2018). Turistlerin Yeşil Otel Tercihlerine Yönelik Algilari, Çevreci Davraniş Eğilimleri Ve Davranişsal Niyetlerle İlişkisi. Doktora Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Kaymaz, M. (2012). Turizm Sektöründe Çevre Yönetimi: Marmaris’teki Konaklama İşletmeleri Örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Bilimleri Anabilim Dalı, Muğla.
  • Kızılırmak, İ. (2011). Dünya da ve Türkiye' deki Turizm İşletmelerinde Çevre Korumaya Yönelik Uygulamalar: Amacı ve Önemi. Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 1-12.
  • Kline, R. B. (2011), Principles and Practice of Structural Equation Modeling., New York: The Guilford Press., New York, NY
  • Korkmaz, H. ve Atay, L. (2017). Otel İşletmelerinde Yeşil Pazarlama ve Çevre Sertifikalarının Değerlendirilmesi, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(4), 113-126.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2021). Tesis istatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201136/turizm-yatirim-ve-isletme-bakanlik-belgeli-tesis-istati-.html Erişim tarihi: 16.02.2021.
  • Memiş, S. (2019). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Yönetim Uygulamalarının ENTROPİ Yöntemi ile Ağırlıklandırılması: Giresun ili Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(1), 653-665.
  • Mesci, Z. (2014). Otellerin çevreci uygulamalarının değerlendirilmesi: yeşil yıldızlı bir otel işletmesinde örnek olay çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(1), 90-102.
  • Oğuz, R. (2019). Yeşil Otellerin Tercih Edilmesinde Doğa Dostu Tutumların Etkisi: Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Özdamar, K. (2016). Ölçek ve Test Geliştirme Yapısal Eşitlik Modellemesi., Eskişehir: Nisan Kitabevi.
  • Özdemir Yılmaz G., Özok O. ve Erdem B. (2016). Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 180-197.
  • Özer, G. ve Soybalı, H. H. (2016). Termal Otel Çalışanlarının Çevreye Duyarlılık Uygulamalarına İlişkin Algı Düzeyleri. Journal of Recreation and Tourism Research, 4(3), 69-80.
  • Özok, O. (2015). Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Öztürk, H. K., Öztürk, H. M. ve Dombaycı, Ö. A. (2018). Turizm sektöründe enerji tüketimi ve enerji tasarruf olanakları. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 17-28.
  • Pak, A. (2018). Oteller Çevre Uygulamalarının AB Çevre Uygulamaları Kapsamında Değerlendirilmesi: 5 Yıldızlı Zincir Oteller Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale OnSekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Ponnapureddy, S., Priskin, J., Ohnmacht, T., Vinzenz, F. ve Wirth, W. (2017). The influence of trust perceptions on German tourists’ intention to book a sustainable hotel: A new approach to analysing marketing information. Journal of Sustainable Tourism, 25(7), 970-988.
  • Saçılık, M. Y. ve Çevik, S. (2014). Çevreye Duyarlı Otelcilik Kapsamında Yeşil Yıldız Uygulaması: Antakya Güngör Palace Örneği. İçinde The 9th International Conference: New Perspectives in Tourism and Hospitality içinde (ss. 404-414), Balıkesir Üniversitesi: Türkiye.
  • Seyhan Y. ve Yılmaz B.S. (2010). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama: Calısta Luxury Resort Hotel, İşletme Fakültesi Dergisi, 11(1), 51-74.
  • Seyhan, G. (2010), Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Çevreye Duyarlı Uygulamalar ve Yeşil Pazarlama: Örnek Olay Çalışması (Calista Luxury Resort Hotel- Antalya). Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Shiming, D. ve Burnett, J. (2002). Energy use and management in hotels in Hong Kong. International Journal of Hospitality Management, 21(4), 371-380.
  • Singh, N., Cranage, D. ve Lee, S. (2014). Green strategies for hotels: Estimation of recycling benefits. International journal of hospitality management, 43, 13-22.
  • Süklüm, N. (2018). Yeşil otellerin maliyetler açısından değerlendirilmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 375-394.
  • Trang, H. L. T., Lee, J. S. ve Han, H. (2019). How do green attributes elicit pro-environmental behaviors in guests? The case of green hotels in Vietnam. Journal of Travel and Tourism Marketing, 36(1), 14-28.
  • Turhan S. (2010). Turizm İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Marmaris Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Türk M. ve Kara E. (2018). Konaklama İşletmelerinde Çevre Bilinci ve Yeşil Yönetim Uygulamalarının İşletme Başarısına Katkısı: Muğla İli üzerine Bir Araştırma. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi. 8(15), 848-876.
  • Türker, N. (2002). Konaklama İşletmelerinde Çevre Duyarlılığı: Konaklama İşletme Yöneticilerinin Çevre Duyarlılığı Bakış Açısına Yönelik Bir Uygulama. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Yıldırım, Ö. (2019). İstanbul' da Beş Yıldızlı Otellerde Yeşil Yıldız Uygulamasının Otellerin İşletmeciliğine Sağladığı Avantajların Analizi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldız, A. (2012). Çevre Yönetimi Uygulayan Yeşil Otel İşletmelerinde Yeşil Müşteri Deneyimi Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Yılmaz Ö. G., Özok, O. ve Erdem, B. (2016). Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 180-197.
  • Zengeni, N., Zengeni, D. M. F. ve Muzambi, S. (2013). Hoteliers' Perceptions of the Impacts of Green Tourism on Hotel Operating Costs in Zimbabwe: The Case of Selected Harare Hotels. Australian journal of business and management research, 2(11), 64-73.
Toplam 52 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sedat Çelik 0000-0002-4541-6355

Esma Basan Bu kişi benim 0000-0003-1878-0976

Necmettin Balık Bu kişi benim 0000-0002-4500-2224

Rıdvan Solmaz 0000-0003-0138-0810

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çelik, S., Basan, E., Balık, N., Solmaz, R. (2021). TRC3 Bölgesi Otellerinde Çevre Duyarlılığına Yönelik Bir Araştırma. Journal of Tourism Research Institute, 2(2), 79-94.