Cilt: 5 Sayı: 2, 23.12.2022

Yıl: 2022

Journal of Universal History Studies (JUHIS): Tarih ve Arkeoloji biliminin tüm alanları ile ilgili hazırlanmış olan bilimsel çalışmaları titiz bir hakem sürecinden geçirerek yayınlama amacı taşımaktadır. Yayınlanan makaleler ile Türk ve Dünya tarihi çalışmalarına katkı sağlamak, bilimsel ürünlerin okuyucuyla buluşmasına aracı olmak hedeflenmektedir. Dergi açık erişim sistemini kullanarak çok daha fazla okuyucuya ulaşmak arzusundadır.

Journal of Universal History Studies (JUHIS): Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak çıkarılan uluslararası, hakemli, bilimsel bir dergidir. Bilimsel makalenin yanı sıra kitap tanıtım ve değerlendirme yazılarına yer verilmektedir. Dergimizde; Tarih ve Arkeoloji alanlarında çalışmalar yayınlanmaktadır. Dergimiz, Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılan bilimsel çalışmaları değerlendirmeye almaktadır. Bununla birlikte, yurt dışı kaynaklı arşiv kullanıp İngilizce olarak gönderilen makalelere, hakem sürecini başarıyla geçmeleri sonrasında, yayınlanma aşamasında öncelik verilecektir. Dergide çeşitli vesilelerle misafir editörlük uygulaması gerçekleştirilir.

1. Dergiye gönderilen çalışmalar belirlenen formata uygun hazırlanmalı ve bu formatta en fazla 40 sayfa olmalıdır.

2. Çalışma word formatında yazılmalıdır ve aynı formatta dergi sistemine yüklenmelidir.

3. Makale; Times New Roman yazı karakteriyle hazırlanmalıdır. Özetler, gövde metin ve kaynakça 12 punto, 1,2 satır aralığı, önce-sonra 6nk olmalıdır. Paragraf girintisi 1,5 cm olmalıdır.

4. Sayfa üst 4 cm, alt 2 cm, sol-sağ boşlukları 2,5 cm olmalıdır. Öz ve gövde metin iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

5. Ana başlık(Türkçe ve İngilizce) 14 punto, kalın ve ortalı olmalıdır. Ana ve alt başlıkların sadece ilk harfleri büyük olmalıdır. Alt başlıklar sola dayalı olmalıdır.

6. Çalışmaya 350 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe Öz hazırlanmalı ve bu Öz İngilizceye de çevrilerek çalışmanın ilk sayfasına konulmalıdır. Özün altına Türkçe ve İngilizce 5 kelimeyi geçmeyecek şekilde anahtar kelimeler eklenmelidir.

7. Çalışmalar içerisinde yer alan alıntılar çalışmanın %15'ini geçmemelidir. 3 satırdan az alıntılar metin içinde ve tırnakla; 3 satırdan uzun alıntılar ayrı olarak, satırın sağından 1 cm, solundan 1,5 cm içeride, blok hâlinde, tırnak içinde, 1.2 satır aralığıyla ve italik olarak yazılmalıdır. 

8. Sayfa numarası sayfa altı ve ortalı olarak verilmelidir.

9. Dipnotlar metin içerisinde verilmelidir. Açıklama amaçlı olarak altta verilecek dipnotlar 10 punto, tek satır aralığı olmalıdır.

10. Her çalışmanın mutlaka bir kaynakçası olmalıdır. Kaynakça ayrı bir sayfadan başlamalıdır.

11. Ekler, kaynakçadan sonra verilmelidir ve ayrı bir sayfadan başlamalıdır.

12. Metin içerisinde kullanılacak tablo, resim, grafik gibi unsurların ad, numara ve açıklama bilgileri 10 punto olarak  yazılmalıdır ve mutlaka kaynak gösterilmelidir.

13. Makalenin sisteme ilk yüklenişinde yazar ile ilgili bilgiler makale metni içerisinde bulunmamalıdır. Çalışma, yayınlanması için onay aldıktan sonra son şekliyle yüklenmeden önce Ad-Soyad, Kurum Bilgileri (TR&ENG), email ve Orcid ID şablonda belirtildiği üzere yazılmalıdır.

14. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.(İlk sayfada)

15. Dergiye gönderilen makaleler benzerlik yönü tarandıktan sonra değerlendirmeye alınacaktır. Benzerlik oranı en fazla %20 olabilir(iThenticate, Turnitin veya İntihal.Net)(Kaynakça Hariç).(2021'den itibaren)

16. Kitap İncelemesi çalışmalarında derginin yazım kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Kitap incelemelerinde söz konusu eser eleştirel bir şekilde analiz edilmelidir. Kitabın; amacı, konusu, kapsamı ve literatürdeki yeri belirtilerek çalışmanın güçlü ve zayıf yönleri vurgulanmalıdır. Eser sahibinin tezi ve temel argümanları üzerinde durularak eserin ilgili alana yaptığı katkı tartışılmalıdır. Kitap tanıtımı yapan yazar ayrıca kitapla ilgili düşüncelerini de açık bir şekilde ifade etmelidir. Kitap İnceleme Şablonu dikkate alınarak çalışma sisteme yüklenmelidir. 



Dipnot ve Kaynakça Kuralları


1. Tek Yazarlı Kitaplar


Metin İçi Kullanım: (İnalcık, 2011, s. 58)
Kaynakça: İnalcık, Halil(2011), Rönesans Avrupası, İş Bankası Yayınları, İstanbul.


2. İki Yazarlı Kitaplar


Metin İçi Kullanım: (Yücel ve Sevim, 1991, s. 15)
Kaynakça: Yücel, Yaşar ve Sevim, Ali (1991), Türkiye Tarihi(1018-1839), Cilt 1, Türk Tarih Kurumu Yayınları, İstanbul.


3. İkiden Fazla Yazarlı Kitaplar


Metin İçi Kullanım: (Sayılı, Karal vd., 1978, s. 18)
Kaynakça: Sayılı, Aydın; Karal, Enver Ziya vd.(1978), Bilim, Kültür  Dili Olarak Türkçe, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.


4. Tek Yazarlı Makaleler


Metin İçi Kullanım: (Dokuyan, 2014, s. 65)
Kaynakça: Dokuyan, Sabit(2014), “Anıtkabir Nasıl İnşa Edildi? Süreç ve Tartışmalar”, History Studies, sayı 6/5, Eylül.(131-156)


5. İki Yazarlı Makaleler


Metin İçi Kullanım: (Dokuyan ve Tekin, 2017, s. 55)
Kaynakça: Dokuyan, Sabit ve Tekin, Ahmet(2017), “1950 Yılında Çıkarılan Genel Af”, Turan-Sam, say 36, Eylül.(691-701)


6. İkiden Fazla Yazarlı Makaleler


Metin İçi Kullanım: (Baker, Ball vd., 1979, s. 13)
Kaynakça: Dokuyan, Sabit; Fidan, Aysun vd.(2018), “Tarih ve Gerçeklik”, Tarihsel Dönüşüm Dergisi, Sayı 2, Ekim.(272-279)


7. Sempozyum Bildirileri


Metin İçi Kullanım: (Bektaş, 2006, s. 65)
Kaynakça: Bektaş, İzzettin(2006), “Sözlü Tarihin Tanıklığında Cumhuriyet”. Buldan Sempozyumu, Denizli.


8. Tezler


Metin İçi Kullanım: (Dokuyan, 2013, s. 111)
Kaynakça: Dokuyan, Sabit(2013), 1945-1950 Yılları Arasında Türkiye, Erciyes Üniversitesi, Kayseri. (Yayınlanmamış Doktora Tezi).


9. Ansiklopedi Maddesi


Metin İçi Kullanım: (Dokuyan, 2013, s. 33)
Kaynakça: Dokuyan, Sabit(2013), “Ahmet Hilmi Kalaç”, Kayseri Ansiklopedisi, Cilt 3, İstanbul.


10. Arşiv Belgeleri


Metin İçi Kullanım ve Kaynakça: (BCA), A25/030.01.0.0/17.212.1.


11. Gazeteler


Metin İçi Kullanım: (Vatan, 10.12.1944, s. 15)
Kaynakça: Vatan Gazetesi, 10 Temmuz 1944.


12. Meclis Tutanakları


Metin İçi Kullanım: (TBMMTD, 15.12.1950, s. 15)
Kaynakça: TBMMTD, 15 Aralık 1950.


13. İnternet Adresleri


Metin İçi Kullanım: www.dergipark.org.tr
Kaynakça: www.dergipark.org.tr

   


NOT: Yukarıdaki örnek kullanımlar dışındaki kullanım bilgileri için APA 6 Kurallarından  yararlanılabilir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.        



  • Journal of Universal History Studies'in Etik İlkeler ve Yayın Politikası; “Committee on Publication Ethics (COPE)” tarafından yayınlanan kural, uygulama ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


ETİK İLKELER


Yazar İçin Etik İlkeler

  • Dergiye çalışma gönderen tüm yazarlar gönderdikleri yazının hukuki sorumluluğunu üstlenmiş sayılır. İntihal konusunda yükümlülük yazara aittir. Bir makale yazarın kendi çalışmasından türetilmiş ise bu mutlaka dipnotta belirtilmelidir. Kaynağı belirtilmeden hiçbir bilgi kullanılmamalıdır.
  • Dergiye gönderilen makaleler benzerlik yönü tarandıktan sonra değerlendirmeye alınacaktır. Benzerlik oranı en fazla %20 olabilir(Kaynakça Hariç).(2021'den itibaren)
  • Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaya katkısı olan kimselerin isimleri mutlaka belirtilmelidir. Aynı zamanda çalışmaya katkısı olmadığı halde bir kişinin isminin eklenmesi bilimsel etik bakımından yanlış bir uygulamadır. Bu durumlarda sorumluluk makaleyi gönderen kişiye aittir.
  • Yapılan bir çalışma aynı anda birden çok dergiye gönderilmemelidir.
  • Kullanılan bilgi ve belgelerde tahrif yapmak, kişi ve kurumları aşağılayacak ifadeler kullanmak, milli ve dini duyguları kötülemek akademik çalışmalarda yer almaması gereken ifadelerdir.
  • Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. 
  • Yüksek Lisans tezlerinden türetilmiş yayınlarda; Devam eden veya tamamlanmış yüksek lisans çalışmalarından üretilen makaleler değerlendirme sürecine alınmamaktadır. Makale, doktora tezinden üretilen bir çalışmaysa, Telif Hakkı Devri Formu'nda yer alan ilgili alana künyesi yazılmalıdır.(2023'ten itibaren)
  • Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
  • Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
  • 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (Bu durum makalede mutlaka belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir: 

  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
  • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Hakem İçin Etik İlkeler

  • Hakem olarak atanan uzman kişiler kendilerine gelen çalışmaları tarafsız ve bilimsel etik kurallarına uyarak değerlendirmelidir.
  • Hakem için uygun görülen zaman dilimi içerisinde çalışma değerlendirilip sisteme sonuç yüklenmelidir. Bu hem derginin yayın süreci için önem arz ederken hem de araştırmacının akademik istek ve beklentilerinin gerçekleşmesi için önemli bir durumdur.
  • Gönderilen çalışma ile ilgili olarak editörlerin fark etmediği etik dışı durumlar hakemler tarafından tespit edilirse derhal dergi editörlerine bildirilmelidir.
  • Okumadan veya özensiz şekilde incelenerek raporlanan makalelerin sonraki süreçte karşılaşacağı eleştirilerde ve hukuki yaptırımlarda hakemin kendisinin mağdur olmaması için gereken özeni göstermesi beklenmektedir.


Editörler İçin Etik İlkeler

  • Dergiye gönderilen her türlü çalışma hiçbir ayrım gözetilmeksizin değerlendirmeye alınmalıdır. Değerlendirme sürecinin başlatılmasında gereken hassasiyet gösterilmelidir.
  • Hakem süreci mutlaka gizli tutulmalıdır.
  • Editörler hem çalışmanın ilk geldiği süreçte hem de yayınlanma aşamasında titiz olarak çalışmalı, yayınlanmasında sakınca görülen çalışmaları mutlaka reddetmelidir.


YAYIN POLİTİKASI


Ön Kontrol

  • Makaleler öncelikle intihal programında taranır ve kaynakça hariç %20’nin üzerinde benzerlik olduğunda geri iade edilir. Değerlendirmeye sunulan her bir makale, intihal programında tarandıktan sonra editörler tarafından titizlikle okunarak akademik ve etik açıdan derginin yayın politikalarına, kapsamına ve temasına uygun olup olmadığı saptanır. Uygun olmadığı tespit edilenler, bir sonraki değerlendirmeye tâbi tutulmaksızın gerekçeli olarak yazarına iade edilir. Editör kurulu, orijinal olmayan veya makale yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış makaleleri reddetme hakkını saklı tutar.
  • Yazar isterse, ön-kontrol adımında yer alan makalesini geri çekebilir. Makale geri çekme özelliği sadece ön-kontrol adımındaki makalelerde aktiftir. Hakemlere gönderilmiş, yayına kabul edilmiş veya DOI alınmış makaleler geri çekilemez.

Değerlendirme

  • Dergimiz, Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılan bilimsel çalışmaları değerlendirmeye almaktadır. Bununla birlikte, yurt dışı kaynaklı arşiv kullanıp İngilizce olarak gönderilen makalelere, hakem sürecini başarıyla geçmeleri sonrasında, yayınlanma aşamasında öncelik verilecektir.
  • Editör tarafından gözden geçirilen ve hakem değerlendirmesine hazırlanan makaleler, en geç 30 gün içinde değerlendirilip raporlanmak üzere alanla ilgili iki hakeme gönderilir. Hakemlerin davete yanıt vermemeleri durumunda, 5 günlük ek zaman diliminde yanıt verebilmeleri için hakemlere davet yeniden gönderilir. Davet, hakemlerden biri ya da ikisi tarafından kabul edilmezse, çalışmanın iki hakem tarafından değerlendirilebilmesi için davet yeni hakemlere iletilir. Kitap incelemesi türündeki çalışmalar için bir hakem değerlendirmesi yeterlidir.
  • 30 gün içerisinde hakemler çalışmayı değerlendirmezse, 10 gün ek süre verilir. Hakemler değerlendirmelerini Journal of Universal History Studies’in yayın kurulu tarafından oluşturulmuş hakem değerlendirme formu üzerinden gerçekleştirirler.

  • Hakemler, ilgili makaleyi; özgünlük, alana sağladığı katkı, kullanılan yöntemin etkinliği, etik kurallara uygunluğu, bulguların ve sonuçların bütünsel olarak sunumu, konuyla ilgili kaynak ve literatürü araştırma düzeyi, kullanılan üslûp ve dil açılarından değerlendirerek; “Majör Revizyon”, “Minör Revizyon”, “Reddet”, “Kabul et” şeklinde raporlar. 
  • Hakem değerlendirmesi için organize edilen sistem, yazar ve hakemlerin birbirlerinin isimlerini görmesine imkân tanımamaktadır. Journal of Universal History Studies, çift kör hakemlik prensibini benimser.
  • Yapılan değerlendirmeler neticesinde en az iki hakem tarafından “yayınlanabilir” kararı verilen makale yayın için en uygun sıraya alınır. Yayın tarihi ile ilgili nihai kararı şef editör verir. Hakem değerlendirmelerinden birinin olumlu diğerinin olumsuz olması halinde, çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin vereceği rapor doğrultusunda çalışmanın yayınlanmasına veya reddine karar verilir. En az iki hakemin olumsuz görüş bildirmesi halinde makale, yazarına ilgili raporlar ile iade edilir.
  • Düzeltme önerilen makalelerin yazar tarafından gerekli kontrol ve düzeltmeleri yapılarak 10 gün içerisinde sisteme tekrar yüklenmesi talep edilir. Bu süre içinde yüklenmeyen makaleler sistemden kaldırılır.
  • Yazım ve dil kontrolü bu adımda yapılır.
  • Dergiye gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda en geç 6 ay içerisinde karar verilir ve çalışma sahibi bilgilendirilir.
  • Aynı yıl içerisinde bir yazarın en fazla bir çalışması yayınlanabilir. (2021'den itibaren).
  • Makalenin tüm hakları yazara aittir. Bu çerçevede, yazar eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir.
  • Dergimiz tüm yazarlara karşı eşit mesafededir. Lütfen herhangi bir çalışmanın yayınlanması için ayrıcalık talebinde bulunmayınız. Hiçbir makalenin yayınlanmasıyla ya da yayınlanma tarihiyle ilgili garanti verilmez. Kabul yazısı talebiyle çalışmanızın değerlendirmeye alınmasını teklif etmeyiniz.
  • J. Univ. Hist. Stud.; Daha önce sempozyum ve kongrelerde sözlü veya yazılı bir şekilde sunulan, sonrasında makaleye dönüştürülerek gönderilen çalışmaları kabul etmeyecektir. Bu şekildeki yazılar ancak önceden ilan edilen özel sayılarda yayınlanabilir.(2023’ten itibaren)

Düzenleme


  • Kabul edilen makalelerin son versiyonu, yayın öncesi taslağın (galley proof) hazırlanması için mizanpaj editörüne gönderilir. Yazarlardan, makalelerinin dizgisi hazırlanmış taslaklarını son kontrol için yayın öncesinde incelemeleri istenir.
  • Tüm makaleler, nihai formlarında DOI numarası almış ve çevrimiçi olarak pdf dosyaları halinde yayınlanır. İlgili veritabanlarında bu şekilde indekslenir.







J. Univ. Hist. Stud. gönderilen makalelerin yayınlanması/değerlendirilmesi için yazarlardan hiçbir ücret veya başka bir menfaat talep etmemektedir.

23283 Journal of Universal History Studies © 2018 by Sabit Dokuyan is licensed under CC BY-NC-SA 4.0                                     open access ile ilgili görsel sonucu             


Dergi'nin Yer Aldığı Platformlar ve Sosyal Medya Adresleri