Restoran
işletmelerinin toplam maliyetleri hesaplandığında, yiyecek-içecek
maliyetlerinin büyük bir paya sahip olduğu görülmektedir. Yiyecek-içecek maliyet
kontrolü; işletmelere sistematik bir şekilde veriler sunarak, işletme
içerisinde maliyetlerin takibini kolaylaştırmakta, yiyecek ve içecek
israflarını azaltmakta ve gereksiz fireleri engelleyerek işletmelerin
karlılığını artırmaktadır. Bu nedenle yiyecek-içecek hizmeti sunan tüm
işletmelerin yiyecek-içecek maliyetlerini azaltmak ve karlılığını artırmak için
yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini etkili bir şekilde uygulaması
gerekmektedir. Bu çalışmada, Trabzon’da faaliyet gösteren restoran işletmelerinde
kullanılan yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemleri tespit edilerek, işletme
yöneticilerinin maliyet kontrolüne ilişkin düşünceleri ortaya konulmuştur.
Araştırma verileri, anket yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin frekans
dağılımları ve aritmetik ortalamaları kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışma
sonucunda, işletmelerin maliyet kontrolünün genel anlamda işletme müdürü
tarafından aylık periyotta yapıldığı ve en fazla pazarlık usulü satın alma
yönteminin kullanıldığı görülmüştür.
Restoran yiyecek maliyet kontrol yöntemi içecek maliyet kontrol yöntemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 38 |