Araştırma Makalesi

Proje Tabanlı Öğrenmede Teknolojik Araç- Gereçlerin Kullanımına İlişkin Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Görüşleri

Cilt: 24 Sayı: 4 15 Eylül 2016
Bilgin Ünal İbret , Emine Karasu Avcı , Serpil Recepoğlu
PDF İndir
TR EN

Proje Tabanlı Öğrenmede Teknolojik Araç- Gereçlerin Kullanımına İlişkin Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Görüşleri

Öz

Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrenci merkezli bir yaklaşımdır. Bu nedenle, öğrenciler öğrenme sürecinde istedikleri bilgiye ulaşmak ve kullanmak için çeşitli teknolojik araç ve gereçlerden faydalanmaktadırlar. Bu yöntemin başarılı bir şekilde uygulanabilmesinde hangi teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı ve bu araç ve gereçlerin kullanımında karşılaşılan problemlerin tespiti önemlidir. Bu çalışmanın amacı, ilkokul ve ortaokul düzeyinde görev yapan Sınıf ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile kullandıkları teknolojik araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenmek ve böylece proje uygulamalarında karşılaşılan problemleri ortaya çıkarmaktır. Araştırmada veri toplamak amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara 3 adet soru sorulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi ile kodlama yapılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında öğretmenlerin proje tabanlı öğrenmede en çok tercih ettikleri teknolojik araç-gereçlerin bilgisayar, projeksiyon, internet, video olduğu görülmektedir. Öğretmenler araç-gereçleri tercih nedenlerini en çok öğrencilerin kolaylıkla araştırma yapabilmeleri, ulaşılabilir olması, yaşayarak öğrenme imkânı tanıması ve maliyetinin düşük olması durumları ile ilişkilendirmişlerdir. Öğretmenlerin karşılaştıkları problemlerde en çok üzerinde durdukları konu ise araç-gereçlerin maliyetinin yüksek olmasıdır. Karşılaşılan bu problemlere öğretmenlerin çözüm önerilerinin başında öğretmenin iyi bir rehber olması gelmektedir.

Anahtar Kelimeler

Proje tabanlı öğrenme,teknolojik araç ve gereç,öğretmen görüşleri.

Kaynakça

  1. Alev, N., Özmen, H., Altun, T. ve Akyıldız, S. (2007). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, 3.Baskı, Nevzat Yiğit (Ed.), Trabzon: Akademi Kitabevi.
  2. Bilici, A., Akdur, T. E., Yıldızbaşı, A., Günday, Ö. ve Çiçek, H. (2011). Eğitimde Fatih proje-sinin sağlanması öngörülen fayda ve sosyal etkileri. 5 th International Computer & Instruc-tional Technologies Symposium. Elazığ: Fırat Üniversitesi.
  3. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bi-limsel Araştırma Yöntemleri, Geliştirilmiş 13. Baskı, Ankara: Pegem Akademi,
  4. ChanLin, L. (2008). Technology integration applied to project-based learning in science. Innovations in Education and Teaching International, 45 (1), 55–65.
  5. Chen, H., ve Doty, P. (2005). A Conceptual framework for digital libraries for K–12 mathe-matics education: Part 1. Information Organization, Information Literacy, and Integrated Learning. The Library Quarterly, 75 (3), 231–261.
  6. Cradler, J. (1994). Summary of current research and evaluation findings on technology in education. Far West Laboratory for Educational Research and Development, San Francisco.
  7. Çakallıoğlu, S. N. (2008). Proje tabanlı öğrenme yaklaşımına dayalı Fen Bilgisi öğretiminin akademik başarı ve tutuma etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi Sos-yal Bilimler Enstitüsü.
  8. Ekiz, D. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Geliştirilmiş 3. Baskı, Ankara: Anı Yayıncı-lık.
  9. Erdemir, N., Bakırcı, H. ve Eyduran, E. (2009). Öğretmen adaylarının eğitimde teknolojiyi kullanabilme özgüvenlerinin tespiti. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 6 (3), 99–108.
  10. Eskrootchi, R., ve Oskrochi, G. (2010). A study of the efficacy of project-based learning integrated with computer-based simulation - STELLA. Educational Technology & Society, 13 (1), 236–245.

Kaynak Göster

APA
İbret, B. Ü., Karasu Avcı, E., & Recepoğlu, S. (2016). Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning. Kastamonu Education Journal, 24(4), 2105-2122. https://izlik.org/JA97HD72GM
AMA
1.İbret BÜ, Karasu Avcı E, Recepoğlu S. Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2016;24(4):2105-2122. https://izlik.org/JA97HD72GM
Chicago
İbret, Bilgin Ünal, Emine Karasu Avcı, ve Serpil Recepoğlu. 2016. “Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning”. Kastamonu Education Journal 24 (4): 2105-22. https://izlik.org/JA97HD72GM.
EndNote
İbret BÜ, Karasu Avcı E, Recepoğlu S (01 Eylül 2016) Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning. Kastamonu Education Journal 24 4 2105–2122.
IEEE
[1]B. Ü. İbret, E. Karasu Avcı, ve S. Recepoğlu, “Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning”, Kastamonu Eğitim Dergisi, c. 24, sy 4, ss. 2105–2122, Eyl. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97HD72GM
ISNAD
İbret, Bilgin Ünal - Karasu Avcı, Emine - Recepoğlu, Serpil. “Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning”. Kastamonu Education Journal 24/4 (01 Eylül 2016): 2105-2122. https://izlik.org/JA97HD72GM.
JAMA
1.İbret BÜ, Karasu Avcı E, Recepoğlu S. Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2016;24:2105–2122.
MLA
İbret, Bilgin Ünal, vd. “Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning”. Kastamonu Education Journal, c. 24, sy 4, Eylül 2016, ss. 2105-22, https://izlik.org/JA97HD72GM.
Vancouver
1.Bilgin Ünal İbret, Emine Karasu Avcı, Serpil Recepoğlu. Classroom and Social Studies Teachers’ Opinions about Using Technological Tools in Project-Based Learning. Kastamonu Eğitim Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2016;24(4):2105-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97HD72GM