Bu çalışmada, Momordica charantia L. etanol ekstraktının (ME) farklı konsantrasyonları (% 0.25, 0.50, 0.75 ve 1) kullanılarak metilselüloz yenilebilir filmler (MC) üretilmiştir. MC filmlerin fizikokimyasal özellikleri ile antimikrobiyal (Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus 6538 IP, Staphylococcus epidermis ATCC 1228, Vibrio parahemolyticus ATCC 17802, Yersinia pseudotuberculosis ATCC 911, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Salmonella Typhimurium ATCC 14028, Klebsiella pneumonia, Proteus vulgaris ATCC 13315'e karşı) ve antioksidan aktiviteleri açısından analizleri yapılmıştır. Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi analizi, polimer ve ME arasındaki fonksiyonel grup etkileşimlerini belirlemede kullanılırken, termal gravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetri analizi ise fizikokimyasal karakterizasyonu tanımlamada kullanılmıştır. Kontrol filmlere kıyasla, 24 saat sonunda en yüksek antimikrobiyal etki Proteus vulgaris'e karşı (yaklaşık 1.93 log KOB/mL) %1 ME içeren MC filmlerinde elde edilmiştir. ME konsantrasyonunun artması ile film mukavemeti arasında ters bir ilişki gözlemlenirken, su buharı geçirgenlik değerlerinde önemli bir azalma, temas açısı değerlerinde iyileşme ve hidrofilik özelliklerde belirgin bir artış tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçların ışığında, MCME film örnekleri biyolojik olarak parçalanabilir özellikte ve yenilebilir gıda ambalajlama uygulamaları için uygun bileşenler olarak nitelendirilmiştir.
Biyoaktif yenilebilir film Metilselüloz Antioksidan aktivite Antibakteriyel aktivite Fizikokimyasal özellikler
Methylcellulose edible films were produced by using different concentrations (0.25, 0.50, 0.75, and 1% of Momordica charantia L. ethanolic extract (ME). Methylcellulose (MC) films were analyzed in terms of their physicochemical properties and antimicrobial (against Bacillus cereus, Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus 6538 IP, Staphylococcus epidermis ATCC 1228, Vibrio parahemolyticus ATCC 17802, Yersinia pseudotuberculosis ATCC 911, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Salmonella Typhimurium ATCC 14028, Klebsiella pneumonia, Proteus vulgaris ATCC 13315) and antioxidant activities. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy analysis was used in determining the functional group interactions between the polymer and ME, whereas Thermal Gravimetric Analysis and Differential Scanning Calorimetry analysis were used in defining the physicochemical characterization. The highest antimicrobial effect against Proteus vulgaris (approximately 1.93 log CFU/mL) at the end of 24h was achieved with MC films containing 1% ME in comparison to the control film. While an inverse correlation was observed between increasing ME concentration and the tensile strength of the films, a significant decrease in water vapor permeability values, improvement in contact angle values and hydrophilic properties were determined. In light of all these results, the film samples of MCME demonstrated their suitability as viable candidates for biodegradable and edible food packaging applications.
Bioactive edible film Methylcellulose Antioxidant activity Antibacterial activity Physicochemical properties
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.