The amounts of water-soluble vitamins in unoiled and oiled sumac samples grown in different regions were determined by HPLC. For this purpose, the ground samples were divided into two parts, one part was oiled, while the other part was kept as is for six months and then analyzed. It was found that the amounts of ascorbic acid, thiamine, riboflavin, nicotine amide, nicotinic acid, pantothenic acid, pyridoxine, folic acid and cyanocobalamin in sumac samples kept for six months unoiled varied between 22.2 ± 1.1 - 48.8 ± 1.9, 38.9 ± 1.7 - 123.1±4.1, 123.8 ± 7.3 - 404.7 ±14.6, 5.8±4.5 - 203.8±8.5, 527.9±10.9 - 993.8±20.4, 216.7±7.7 - 575.4±13.7, 72.2±3.8 - 244.2±9.2, 359.2±14.1 - 612.8± 19.5, 43.0±2.2 - 108.8±4.8 µg /g dw, respectively. The difference between the amounts of water-soluble vitamins in oiled and unoiled sumac samples for all regions is statistically significant (P<0.05). It was also found that the vitamin loss in oiled samples were less than unoiled samples.
An ethics committee report is not required in this study.
No.
No
No.
Farklı bölgelerde yetişmiş, sumak örneklerinden yağlanıp ve yağlanmadan bekletilen numunelerdeki, suda çözünen vitaminler HPLC ile tayin edildi. Bu amaçla, öğütülen sumak örnekleri iki kısma ayrıldı, bir kısmı yağlanırken diğer ikinci kısım ise yağlanmadı ve her iki grup altı ay bekletildikten sonra analiz edildi. Yağlanmamış sumak örneklerindeki askorbik asit, tiamin, riboflavin, nikotin amid, nikotinik asit, pantotenik asit, pridoksin, folik asit ve siyanokobalamin miktarları sırasıyla 22.2 ± 1.1 - 48.8 ± 1.9, 38.9 ± 1.7 - 123.1±4.1, 123.8 ±7.3 - 404.7 ±14.6, 5.8±4.5 - 203.8±8.5, 527.9±10.9 - 993.8±20.4, 216.7±7.7 - 575.4±13.7, 72.2±3.8 - 244.2±9.2, 359.2±14.1 - 612.8± 19.5, 43.0±2.2 - 108.8±4.8 µg /g dw, arasında değiştiği bulunmuştur. Bütün bölgelerdeki yağlanmış ve yağlanmamış sumak örneklerindeki vitamin miktarları arasındaki farkın istatiksel olarak anlamlı (P<0.05) olduğu bulunmuştur. Ayrıca yağlanmış örneklerdeki vitamin kayıplarının yağlanmamış örneklere göre daha az olduğu belirlenmiştir.
An ethics committee report is not required in this study.
No
No
No
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balıkçılık Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | No |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.