TR
EN
Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi
Öz
Bu çalışmada tarihsel olarak tasavvufu dönemlendirme meselesi ele alınmıştır. Nitekim “dönemlendirme” meselesi modern dönem araştırmalarıyla ortaya çıkan bir problemdir. Bu kapsamda teknik açıdan meseleye ilk yer verenler, Batılı oryantalistler olmuştur ki tespitimize göre bu konudaki görüşler Milâdî 1800’lerde gün yüzüne çıkmıştır. Buna bağlı olarak araştırmamızda bu yazarlara yer verilmiştir. Yer verirken de günümüze doğru olmak üzere oryantalistleri yaşadığı seneye göre sıralanmış bulunmaktayız. Böylece tasavvufun dönemlendirilmesiyle ilgili olarak oryantalistlerin görüşlerinde tarihsel bir değişim olup olmadığı da fark edilmiş olacaktır. Bu doğrultuda öncelikle bahsi geçen oryantalistlerin görüşleri tespit edilmiş, ardından bu görüşler arasındaki ihtilaf noktaları ile oryantalistlerin bazı hususlarda kendileriyle düştükleri çelişkileri hususları belirtilmeye çalışılmıştır. Bu minvalde makalemizi giriş ve sonuç bölümleri dışında iki kısım üzerine inşa ettik. Birinci kısımda Hristiyanlıktaki zühd ve mistisizm ilişkisi ele alınmıştır- ki burada oryantalistlerin Hristiyanlıktan hareketle ‘dönemlendirme’ meselesinde İslam tasavvufuna nasıl intikal ettikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda ise Batılı oryantalistlerin dönemlendirmeye dair görüşleri sırasıyla ele alınmıştır. Onların görüşlerine yer verilirken ne gibi delillerden hareket ettikleri yahut hangi argümanlar üzerinden tasavvuf ekolündeki değişimleri değerlendirdikleri araştırılmıştır. Ardından elde edilen veriler çalışmada özetle sunulmuştur. Neticede ise araştırmacıların büyük bir kısmının erken dönem tasavvufunu “zühd ve tasavvuf” şeklinde iki ayrı döneme ayırdıkları; ancak temellendirmelerinin zayıf olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan son dönemlerde yaşamış oryantalistlerin giderek “zühd ve tasavvuf” şekildeki tarihsel bir ayrım yapmaktan vazgeçtikleri ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adair-Toteff, Christopher. “Max Weber’s Notion of Asceticism”, Journal of Classical Sociology 10 (2010), 109-122.
- Adair-Toteff, Christopher. Max Weber’s Sociology of Religion. Mohr Siebeck, 2016.
- Başer, Hacı Bayram. Şeriat ve Hakikat Tasavvufun Teşekkül Süreci. İstanbul: Klasik Yayınları, 2021.
- Brown, Daniel W. A New Introduction to Islam. 3rd ed. Wiley-Blackwell, 2017.
- Browne, Edward G. A Literary History of Persia: Four Volume Set. Bethesda, Md: Ibex Pub, 1997.
- Browne, Edward G. “The Sûfî Mysticism: Iran, Arabia and Central Asia”, in P. Archer Nathaniel (ed.), The Sûfî Mystery, 165-192.
- Buckham, John W. “The Mysticism of Jesus and of Paul”, The Biblical World 41/5 (1913), 309-314.
- Cami, Abdurrahman. Nefehatü’l-Üns Min Hadarati’l-Kuds: Evliya Menkıbeleri, trans. Lami’i Çelebi. İstanbul: Marifet Yayınları, 1993.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Tasavvuf
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
20 Şubat 2025
Kabul Tarihi
3 Mayıs 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1
APA
Tekmen, D. Z. (2025). Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi. Kocaeli İlahiyat Dergisi, 9(1), 1-33. https://izlik.org/JA65YG48HW
AMA
1.Tekmen DZ. Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi. Kider. 2025;9(1):1-33. https://izlik.org/JA65YG48HW
Chicago
Tekmen, Durdane Zeynep. 2025. “Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi 9 (1): 1-33. https://izlik.org/JA65YG48HW.
EndNote
Tekmen DZ (01 Haziran 2025) Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi. Kocaeli İlahiyat Dergisi 9 1 1–33.
IEEE
[1]D. Z. Tekmen, “Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi”, Kider, c. 9, sy 1, ss. 1–33, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65YG48HW
ISNAD
Tekmen, Durdane Zeynep. “Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi 9/1 (01 Haziran 2025): 1-33. https://izlik.org/JA65YG48HW.
JAMA
1.Tekmen DZ. Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi. Kider. 2025;9:1–33.
MLA
Tekmen, Durdane Zeynep. “Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi, c. 9, sy 1, Haziran 2025, ss. 1-33, https://izlik.org/JA65YG48HW.
Vancouver
1.Durdane Zeynep Tekmen. Oryantalistler Açısından Tasavvufu Dönemlendirme Meselesi. Kider [Internet]. 01 Haziran 2025;9(1):1-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65YG48HW