Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Occupational Health and Safety Risks in Hotel Businesses with Fine-Kinney Method

Yıl 2021, , 55 - 65, 30.04.2021
https://doi.org/10.33720/kisgd.909202

Öz

The importance of hotel businesses in the tourism sector is increasing in developing countries. Hotel businesses thrive and create jobs, even during the global economic crisis. With the increase in the number of hotel businesses, the increase in employment and competition in this field has increased the risks and dangers that employees will face in this sector. For this reason, it is important to evaluate hotel businesses in terms of occupational accidents and diseases. This study was carried out in a four-star touristic hotel business in Elazig to understand the situation of occupational health and safety in hotel businesses, to determine occupational health and safety risks, and to examine the extent of emergency measures in hotel businesses. In the study, risk analysis and assessment of occupational health and safety of the workplace was performed using the Fine-Kinney method. As a result of the risk assessment, a total of 52 risks were identified in hotel management, and some suggestions were made to eliminate these risks or reduce them to acceptable levels.

Kaynakça

  • Resmî Gazete, (2003). 4857 İş Kanunu, 42/25134.
  • Resmî Gazete, (2012). 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 52/28339.
  • Akbaş, A. (2020). Covid19 Pandemisi ile Daha da Önem Kazanan Otel İşletmelerinde Çalışanların Risk Analizi. İSG Akademik, 2(2), 107-116.
  • İlhan, M.N., Gözükara, M. G. ve Aksu, E. (2017). Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2): 1-8.
  • Fişek, G. (2009). Çalışma Yaşamında Sağlık Güvenlik, Ankara: Bilim Dizisi.
  • Pelit, E., Gülen, M. (2018). İş-Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kapsamındaki Uygulamaların İşgörenlerin Kuruma Güvenlerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma: Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(3), 767-787.
  • Kavurmaci, A., & Demirdelen, D. (2015). ‘Turizm Sektöründe İşçi Sağlığı ve Çalışan Güvenliği. I. Avrasya Uluslararası Turizm Kongresi, 26-38.
  • Köse, S., & Bilici, S. (2016). Mutfak ve yemekhane çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği risklerinin değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 44(3), 239-247.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, (2019). İş Kazası ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri, Ankara.
  • Aydoğdu, A. (2012). Otel İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Standartları. I. Rekreasyon Araştırmaları Kongresi: 138- 158, 12 – 15 Nisan 2012, Kemer, Antalya.
  • Erdoğan, H. (2021). İş Sağlığı ve Güvenliği. Bursa: Stüdyo Star Ajans Matbaacılık.
  • Yamurluklu, Y. (2016). Otel İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Otel İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risklerinin Fine-Kinney Yöntemi ile Değerlendirmesi

Yıl 2021, , 55 - 65, 30.04.2021
https://doi.org/10.33720/kisgd.909202

Öz

Turizm sektörü içerisinde yer alan otel işletmelerinin önemi gelişmekte olan ülkelerde giderek artmaktadır. Otel işletmeleri, küresel ekonomik kriz sırasında bile gelişmektedir ve istihdam yaratmaktadır. Otel işletmelerinin sayılarının artması ile beraber, istihdamın ve bu alanda rekabetin artması, çalışanların bu sektör içinde karşı karşıya kalacakları risk ve tehlikeleri de arttırmıştır. Bu nedenle iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından otel işletmelerini değerlendirmek önemlidir. Bu çalışma, otel işletmelerindeki iş sağlığı ve güvenliğinin durumunu anlamak, iş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemek ve otel işletmelerinde acil durum önlemlerinin ne ölçüde uygulandığını incelemek amacıyla Elazığ’da bulunan dört yıldızlı turistik bir otel işletmesinde yapılmıştır. Çalışmada, Fine-Kinney yöntemi kullanılarak, iş yerinin iş sağlığı ve güvenliğinin risk analizi ve değerlendirmesi yapılmıştır. Risk değerlendirmesi sonucunda otelcilikte toplam 52 risk tespit edilmiş, bu risklerin ortadan kaldırılması yahut kabul edilebilir seviyelere indirgenmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Resmî Gazete, (2003). 4857 İş Kanunu, 42/25134.
  • Resmî Gazete, (2012). 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 52/28339.
  • Akbaş, A. (2020). Covid19 Pandemisi ile Daha da Önem Kazanan Otel İşletmelerinde Çalışanların Risk Analizi. İSG Akademik, 2(2), 107-116.
  • İlhan, M.N., Gözükara, M. G. ve Aksu, E. (2017). Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(2): 1-8.
  • Fişek, G. (2009). Çalışma Yaşamında Sağlık Güvenlik, Ankara: Bilim Dizisi.
  • Pelit, E., Gülen, M. (2018). İş-Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kapsamındaki Uygulamaların İşgörenlerin Kuruma Güvenlerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma: Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(3), 767-787.
  • Kavurmaci, A., & Demirdelen, D. (2015). ‘Turizm Sektöründe İşçi Sağlığı ve Çalışan Güvenliği. I. Avrasya Uluslararası Turizm Kongresi, 26-38.
  • Köse, S., & Bilici, S. (2016). Mutfak ve yemekhane çalışanlarında iş sağlığı ve güvenliği risklerinin değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 44(3), 239-247.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, (2019). İş Kazası ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri, Ankara.
  • Aydoğdu, A. (2012). Otel İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Standartları. I. Rekreasyon Araştırmaları Kongresi: 138- 158, 12 – 15 Nisan 2012, Kemer, Antalya.
  • Erdoğan, H. (2021). İş Sağlığı ve Güvenliği. Bursa: Stüdyo Star Ajans Matbaacılık.
  • Yamurluklu, Y. (2016). Otel İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm İş Sağlığı ve Güvenliği
Yazarlar

Büşra Gündüz 0000-0002-6368-1478

Hatice Güner 0000-0002-4221-9495

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 4 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

IEEE B. Gündüz ve H. Güner, “Otel İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risklerinin Fine-Kinney Yöntemi ile Değerlendirmesi”, kisgd, c. 5, sy. 1, ss. 55–65, 2021, doi: 10.33720/kisgd.909202.