Yazım Kuralları

YAZIM VE YAYIM ESASLARI

1. KSÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi yılda iki defa olmak üzere İlahiyat ve Sosyal Bilimler alanında Haziran ve Aralık aylarında yayımlanan hakemli bir dergidir.
2. Derginin yayın dili Türkçe ve Arapça’dır.
3. Dergide yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına ait olup, yayımlanan yazılar yayıncının izni olmadan kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama taşınamaz.
4. Gönderilecek yazıların daha önce başka bir dergide yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Tam metin olarak yayımlanan tebliğler dergimizde işleme alınmamaktadır. Özet olarak yayımlanan tebliğler ise tam metin olarak yayımlanmayacağına dair taahhüt içeren bir yazı ile işleme alınmaktadır.
5. Yayımlanması istenen yazılar, dergipark sistemi üzerinden dergimize gönderilmelidir. Makale gönderi rehberindeki açıklamalara rağmen sorun yaşayanlar dergimizin e-mail adresine “ilahiyatdergi@ksu.edu.tr” sorunlarını iletebilirler.
6. Makalelerin başında en az 120 en fazla 150 kelimelik Türkçe ve İngilizce Öz (Abstract) bulunmalıdır. Ardından öz'den daha ayrıntılı yaklaşık 450-750 kelime arası Summary kaynakça’dan sonra yer almalıdır. Abstract ve Summary yazımında alanın terimleri Encyclopaedia of Islam 3. baskısı dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
7. Makalelerin sonuna Kaynakça eklenmelidir. Arapça yazılan makalelerde kaynakça ayrıca latin harfleriyle de yazılmalıdır.
8. Metinler dil bilgisi kurallarına ve dergimizin belirlediği esaslara uygun olmalı, Türkçe metinlerde Türk Dil Kurumu’nun imlâ kılavuzu, şahısların, eser isimlerinin ve kavramların yazımında ise Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA) esas alınmalıdır.
9. Gönderilen yazılarda uyulması gereken format:
a. A4 boyutunun üst, alt, sağ ve sol kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır.
b. Gövde metni Cambria 11 punto, paragraf başı ilk satır özel 1,25 girinti, 1,15 satır aralığı, Aralık; Önce=0, Sonra=6 nk şeklinde dipnot metni ise Cambria yazı tipi 9 punto ve tek satır aralıklı olup özel asılı 0,5 girintili şeklinde biçimlendirilmelidir.
c. Dipnot ve kaynakçalarda 31. sayıdan itibaren İsnad Dipnotlu Atıf Sistemi 2. Edisyonu kullanılmaktadır. Bu nedenle Dipnot ve Kaynakça gösterimi Dipnotlu İsnad Atıf Sistemi 2 uygun şekilde yazılmalıdır. http://www.isnadsistemi.org/
d. Makaleler linkte verilen şablona göre yazılmalıdır. Makale yazım şablonu:
e. Yazar bilgi formu doldurularak EK DOSYA KISMINA sisteme yüklenmelidir. Yazar Bilgi Formu:
f. İlk gönderide yazılarda başlığın altında ya da ilk sayfasında yazar(lar)ın adı-soyadı, akademik unvanı, kurum, iletişim, ORCID ve e-posta bilgileri bulunmamalıdır.
10. Makaleler alanında uzman en az iki hakeme gönderilir. Makalelerin yayımlanması için iki hakemin olumlu raporu gerekmektedir. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda, raporlarının içeriği dikkate alınarak Dergi Yayın Kurulu tarafından yazı ya 3. hakeme gönderilir ya da reddedilir.
11. Makaleler dipnot ve kaynakça hariç 10.000 kelimeyi geçmemelidir.
12. Gönderilen yazıların benzerlik oranı %20’nin altında olmalıdır.
13. Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar izin belgesi olmaksızın dergide işleme alınmamaktadır. Etik Kurul izni:
14. Ön kontrol aşamasında en fazla bir kez düzeltme verilmektedir. Bir kez istenilen düzeltmeler yapılmadığı takdirde makale aynı dönem içinde değerlendirmeye alınmaz.
15. Makalelerin yayımlanmasındaki nihai karar Dergi Yayın Kurulu tarafından verilir.
16. Alıntılar, Dört satırdan az olan alıntılar metin içerisinde çift tırnak arasında verilmelidir. Eğer söz konusu alıntı, metin içerisinde dört satırdan daha fazla yer kaplıyorsa ana metinden ayırt edilmesi için normal metin boyutundan bir küçük punto ile sayfanın sağ ve sol kenarından 1’er cm içeride olacak şekilde blok halinde verilmelidir. Doğrudan alıntılanan metin içerisinde var olan alıntılar ise ‘tek tırnak’ kullanılarak yazılır.
17. Kaynakçada eserler alfabetik sıraya uygun asılı bir şekilde bulunmalıdır. Aynı müellif’in birden fazla eseri kullanılmışsa her eser için ilgili müellifin adı tekrar yazılmalıdır. Kaynakçalarda bir yazarın birden çok eserine yer verilmişse, her eser için ilgili yazarın adı ve soyadı tekrar yazılmalıdır.
KİTAP TANITIMI
• Kitap tanıtımları 500-1500 kelime arasında olmalıdır. Başlık, kitabın yazarı, eser adı (italik), yayınevi, yayın yeri ve tarihi, sayfa sayısı olacak şekilde verilmelidir.
• Kitap tanıtımlarında Türkçe ve İngilizce özet ile anahtar kelimeye yer verilmeyebilir.
ÇEVİRİ MAKALELER
• Tercüme makalelerde başlık, çeviri yapılan dilde olmalıdır. Bu makalelerde, makalenin yazar(lar)ından ve yayınevinden izin yazısı alınması zorunludur.
• Çeviri makalelerde Türkçe ve İngilizce özet ile anahtar kelimeye yer verilmeyebilir.

Son Güncelleme Zamanı: 1.07.2024 16:24:52

K.S.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, elektronik ortamda yayınlanmaktadır.

ilahiyatdergi@ksu.edu.tr 

Derginin Tarihçesi


Derginin Adı
ISNN
e-ISNN
Başlangıç Yılı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
1304-4524
2651-2637
2003



                    

                                                                                                        Creative Commons Lisansı
                                                                                                                   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.