Araştırma Makalesi

Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği

Cilt: 15 Sayı: 2 31 Ekim 2018
PDF İndir
TR

Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği

Öz

Günümüzde firmalar yoğun bir rekabet ortamında faaliyet göstermekte ve faaliyetlerini en etkili şekilde yerine getirerek varlıklarını sürdürmeye gayret etmektedirler. Bu nedenle rekabet ortamını fırsata çevirebilmede sahip oldukları insan kaynağının kendi amaçları ve hedefleri ile uyumlu olması önemli bir rol oynamaktadır. Firma ile uyumlu olan çalışanlar öz yeterliliklerini güçlendirirler ve çalışma ortamında algıladığı esenlikle, kendilerini daha fazla işlerine adayabilirler. Bu düşünce doğrultusunda araştırmada çalışanların öz yeterliliklerinin ve iş yerindeki esenlik algılarının işe adanmışlıklarına olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir ilaç firmasında anket yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlarda esenlik algısının işe adanmışlık üzerinde pozitif bir etkisi bulunduğu buna rağmen öz yeterlilik algısının işe adanmışlık üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adams, T., Bezner, J.ve Steinhardt, M. (1997). “The Conceptualization and Measurement of Perceived Wellness: Integrating Balance Across and Within Dimensions”. American Journal of Health Promotion, 11(3): 208-218.
  2. Attridge, M.. (2009). Measuring and Managing Employee Work Engagement: A Review of the Research and Business Literature, Journal of Workplace Behavioral Health, 24(4): 383-398, DOI: 10.1080/15555240903188398.
  3. Bal, E. (2009). Gönülçelen şirketler. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  4. Baltacı, H. (2008). “İlköğretim Okullarında Görev Yapan Yöneticilerin Bilgisayar Tutumları ile Öz-Yeterlilikleri Arasındaki ilişkinin İncelenmesi”, Yayınlamamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  5. Bandura, A. (1977). “Self-Efficacy: Toward a Unifying Theory of Behavioral Change”, Psychological Review, 84, p. 191-215.
  6. Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought And Action: A Social Cognitive Teory, Englewood Cliffs, Nj: Prentice-Hall Inc.
  7. Bandura, A. (1994). “Self-efficacy. In V. S. Ramachaudran (Ed.), Encyclopedia of human behavior (Vol. 4, pp. 71-81)”. New York: Academic Press
  8. Bandura, A. (2002). “Social Cognitive Theory in Cultural Context”, Applied Psychology: An International Review, 51/2, p. 269- 290.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

27 Temmuz 2018

Kabul Tarihi

25 Eylül 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kaygın, E., & Bağcıoğlu, D. (2018). Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(2), 607-626. https://izlik.org/JA95AL68RK
AMA
1.Kaygın E, Bağcıoğlu D. Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;15(2):607-626. https://izlik.org/JA95AL68RK
Chicago
Kaygın, Erdoğan, ve Deniz Bağcıoğlu. 2018. “Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15 (2): 607-26. https://izlik.org/JA95AL68RK.
EndNote
Kaygın E, Bağcıoğlu D (01 Ekim 2018) Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15 2 607–626.
IEEE
[1]E. Kaygın ve D. Bağcıoğlu, “Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 15, sy 2, ss. 607–626, Eki. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95AL68RK
ISNAD
Kaygın, Erdoğan - Bağcıoğlu, Deniz. “Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 15/2 (01 Ekim 2018): 607-626. https://izlik.org/JA95AL68RK.
JAMA
1.Kaygın E, Bağcıoğlu D. Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;15:607–626.
MLA
Kaygın, Erdoğan, ve Deniz Bağcıoğlu. “Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 15, sy 2, Ekim 2018, ss. 607-26, https://izlik.org/JA95AL68RK.
Vancouver
1.Erdoğan Kaygın, Deniz Bağcıoğlu. Çalışanların Öz yeterliliklerinin ve Esenlik Algılarının İşe Adanmışlıklarına Etkisi: İlaç Sektörü Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2018;15(2):607-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95AL68RK

KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi ULAKBİM-TR Dizin tarafından dizinlenen hakemli ve bilimsel bir dergidir.