Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Simulation Applicatıon In A University Student Refectory

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 965 - 978, 28.08.2021
https://doi.org/10.33437/ksusbd.629888

Öz

The reason for waiting in the daily life is due
to the inability to provide instant service to the customer. Waiting leads to
dissatisfaction with customers, so it is necessary to work on service systems
to reduce waiting times. One of the places where waiting is seen most is the
refectory. Especially in universities, long queues may occur as a result of the
large number of students wanting to get service from the cafeteria in a limited
time period. In this study, a model was established for the current situation
in Arena simulation software for a university student refectory where long
queues were observed at noon hours, and the alternative scenarios that would
reduce waiting were developed and tested. As a result of the study, it is seen
that students spend a total of 40 minutes in the system on a busy day, while
waiting for 17 minutes, while the total time can be reduced to 24 minutes and
the waiting time to be less than 1 minute.

Kaynakça

  • Adi, E. ve Dharmawirya, M. (2011) “Case Study for Restaurant Queuing Model”, International Conference on Management and Artificial Intelligence IPEDR, 7: 52–55
  • Akdeniz, H. A., B. Tatar(2009), “Havalimanında Kuyruk Simülasyonu: İzmir-Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,11(3), 3-12, İzmir.
  • Arpacı, S. S. (1995), Konut Projelerinde Simülasyon Yaklaşım İle Maliyet Tahmini, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Curin, S. A., Vosko, J. S., Chan, E. W., & Tsimhoni, O. (2005, December). “Reducing service time at a busy fast food restaurant on campus”. In Proceedings of the 37th conference on Winter simulation (pp. 2628-2635). Winter Simulation Conference.
  • Çevik, Y. ve A. E. Yazgan(2008), “Hizmet Üreten Bir Sistemin Bekleme Hattı(kuyruk) Modeli İle Etkinliğinin Ölçülmesi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi dergisi, 1(2), 119-128.
  • Ertuğrul, İ., B. Birsen, A. Özçil (2015), “İki Bankanın Farklı Şubelerindeki Müşteri Bekleme Sürelerinin Kuyruk Modeliyle Etkinlik Analiz”i, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,5(1), 275-292.
  • Halaç, O. (1993), İşletmelerde Simülasyon Teknikleri, Alfa Basım Yayım, İstanbul.
  • Koruca, H. İ., Aydemir, E., Oktay, A., & Uğurlu, N. (2011). “Isparta İli Elektrik Arıza Tamir Bakım Biriminde Simülasyon Destekli Personel Planlama ve Organizasyon Yapılandırma Araştırması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(3), 218-223.
  • Law, M. A. ve D. W. Kelton (2000), Simulation Modeling and Analysis, McGraw-Hill, USA.
  • Özdağoğlu, A., Yalçınkaya, Ö., & Özdağoğlu, G. (2009). “Ege bölgesi’ndeki bir araştırma ve uygulama hastanesinin acil hasta verilerinin simüle edilerek analizi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(16), 61-73.
  • Söyler, H., & Ali, Koç. (2014). “Bir Kamu Hastanesi İçin Acil Servis Simülasyonu ve Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümü”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 115-132.
  • Şahin, M. (1978), Üretim Yönetiminde Simülasyon Analizi ve Uygulaması, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir.
  • Uyrun, A. ve Yıldız, M. S. (2015), “Hızlı Yiyecek İçecek İşletmesi Servis Sisteminin Bekleme Hattı Modeliyle Analizine Yönelik Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29, 1, 19-34
  • Yıldız, M. S. ve Arslan H.M.(2013), “Bekleme Hattı Modeliyle Servis Sisteminin Analizi: Düzce Üniversitesi Merkez Yemekhanesi Örneği”, Yönetim ve Araştırma Dergisi, 21, 169-184.

Bir Üniversite Öğrenci Yemekhanesinde Simülasyon Uygulaması

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 2, 965 - 978, 28.08.2021
https://doi.org/10.33437/ksusbd.629888

Öz

Günlük hayatta sıra beklemek, oluşan müşteri
kitlesine anında hizmet verememekten kaynaklanmaktadır. Beklemek müşterilerde
memnuniyetsizliğe sebep olur, bu nedenle bekleme sürelerini dolayısıyla da
memnuniyetsizliği azaltmak için hizmet sistemleri üzerinde çalışılması
gerekmektedir. Beklemelerin en çok görüldüğü yerlerden bir tanesi de
yemekhanelerdir. Özellikle üniversitelerde öğlen saatlerinde kısıtlı bir zaman
diliminde çok sayıda öğrencinin yemekhaneden hizmet almak istemesi sonucunda
uzun kuyruklar oluşabilmektedir. Bu çalışmada öğlen saatlerinde uzun
kuyrukların gözlemlendiği bir üniversite öğrenci yemekhanesi için Arena simülasyon
yazılımında mevcut durum için model kurulmuş, mevcut durum incelenerek beklemeleri
azaltacak alternatif senaryolar geliştirilip denenmiştir. Çalışma sonucunda
yoğun bir günde mevcut durumda öğrenciler sistemde toplam 40 dakika geçirmekte
17 dakika beklemekteyken alternatif senaryolar ile toplam sürenin 24 dakikaya
bekleme süresinin ise 1 dakikanın altına indirilebileceği görülmüştür.

Kaynakça

  • Adi, E. ve Dharmawirya, M. (2011) “Case Study for Restaurant Queuing Model”, International Conference on Management and Artificial Intelligence IPEDR, 7: 52–55
  • Akdeniz, H. A., B. Tatar(2009), “Havalimanında Kuyruk Simülasyonu: İzmir-Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,11(3), 3-12, İzmir.
  • Arpacı, S. S. (1995), Konut Projelerinde Simülasyon Yaklaşım İle Maliyet Tahmini, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Curin, S. A., Vosko, J. S., Chan, E. W., & Tsimhoni, O. (2005, December). “Reducing service time at a busy fast food restaurant on campus”. In Proceedings of the 37th conference on Winter simulation (pp. 2628-2635). Winter Simulation Conference.
  • Çevik, Y. ve A. E. Yazgan(2008), “Hizmet Üreten Bir Sistemin Bekleme Hattı(kuyruk) Modeli İle Etkinliğinin Ölçülmesi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi dergisi, 1(2), 119-128.
  • Ertuğrul, İ., B. Birsen, A. Özçil (2015), “İki Bankanın Farklı Şubelerindeki Müşteri Bekleme Sürelerinin Kuyruk Modeliyle Etkinlik Analiz”i, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,5(1), 275-292.
  • Halaç, O. (1993), İşletmelerde Simülasyon Teknikleri, Alfa Basım Yayım, İstanbul.
  • Koruca, H. İ., Aydemir, E., Oktay, A., & Uğurlu, N. (2011). “Isparta İli Elektrik Arıza Tamir Bakım Biriminde Simülasyon Destekli Personel Planlama ve Organizasyon Yapılandırma Araştırması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(3), 218-223.
  • Law, M. A. ve D. W. Kelton (2000), Simulation Modeling and Analysis, McGraw-Hill, USA.
  • Özdağoğlu, A., Yalçınkaya, Ö., & Özdağoğlu, G. (2009). “Ege bölgesi’ndeki bir araştırma ve uygulama hastanesinin acil hasta verilerinin simüle edilerek analizi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(16), 61-73.
  • Söyler, H., & Ali, Koç. (2014). “Bir Kamu Hastanesi İçin Acil Servis Simülasyonu ve Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümü”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 115-132.
  • Şahin, M. (1978), Üretim Yönetiminde Simülasyon Analizi ve Uygulaması, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir.
  • Uyrun, A. ve Yıldız, M. S. (2015), “Hızlı Yiyecek İçecek İşletmesi Servis Sisteminin Bekleme Hattı Modeliyle Analizine Yönelik Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29, 1, 19-34
  • Yıldız, M. S. ve Arslan H.M.(2013), “Bekleme Hattı Modeliyle Servis Sisteminin Analizi: Düzce Üniversitesi Merkez Yemekhanesi Örneği”, Yönetim ve Araştırma Dergisi, 21, 169-184.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emre Aslan 0000-0002-1744-8077

Nermin Özderir Bu kişi benim 0000-0003-0409-617X

Yayımlanma Tarihi 28 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aslan, E., & Özderir, N. (2021). Bir Üniversite Öğrenci Yemekhanesinde Simülasyon Uygulaması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 965-978. https://doi.org/10.33437/ksusbd.629888

KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi ULAKBİM-TR Dizin tarafından dizinlenen hakemli ve bilimsel bir dergidir.