AMAÇ
Sosyal bilimler alanı altında yer alan Kurdiname dergimiz Kürt Dili, Edebiyatı, Tarihi ve kültürü konuları başta olmak üzere Kürtçe ve Kürtlerle ilgili olabilecek her türlü konuda akademik ve kaliteli çalışmaların yapılmasını hedeflemektedir. Bu konuda araştırmacıların ve akademisyenlerin önünü açmak, onların bu alanda uzmanlaşmasına bir basamak olmak ve geleceğe temel oluşturacak çalışmalara ev sahipliği yapmak. Kurdiname her sayıda farklı ülkelerden makale yayınlamayı amaçlar. Yakın zamanda uluslararası büyük indexlere girmeyi ve kaliteli bir dergi yayını yapabilmeyi hedefler. Bunun için dünyanın farklı yerlerindeki akademisyenlere ulaşmak ister.
KAPSAM
Kurdiname dergisi akademik Uluslararası ve çok dilli yayın yapan bir dergidir. Yılda iki yayınlamaktadır. Makaleler, Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça yazılabilmektedri, Kürtçenin tüm lehçelerinde makale kabul edilir. Makaleler Latince ve Arapça alfabeli olabilir.
Dergimize Araştırma, Derleme, Çeviri, Döküman, Kısa makale ve kitap tanıtım makaleleri kabul edilir. Kürtçe ve kürtler bağlamında disiplinlerarası tüm çalışmalar, Karşılaştırmalı dil ve edebiyat çalışmaları, Dünya Dilbilim çalışmaları, klasik Kürt edebiyatı, modern kürt edebiyatı, Kürt folkloru ve kültürü, Kürt tarihi araştırmaları, Toplumun sosyolojik ve psikolojik özellikleri hakkındaki çalışmalar, Dil ve kültür ilişkisi, dil öğretimi, Kürtçe basını ve İrani diller üzerine yapılan çalışmalar, Kürt romanı, Kürt hikâyeciliği, Kürt şiiri, Kürt Tiyatro ve sineması, Şiir tahlilleri ve Edisyon ve kritik çalışmaları kabul edilir. Kurdiname dergisi araştırmacı ve akademisyenleri, belirtilen alanlarda kaliteli yayınlar yapmaya teşvik eder.
Pek çok ülkeden akademisyenler dergimizin danışma kurulunda bulunmaktadır.
ETHICAL STANDARDS
Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Kurdiname Dergisi yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve aşağıdaki etiklik ilkelerine uymayı taahhüt eder:
* Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen yazılar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış olmalıdır.
*Yayınlanmak üzere eşzamanlı olarak başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
*Gönderilen makaleler intihal sitesi iThenticate üzerinden kontrol edilir.
*İntihal içeren ve standartlara uygun olmayan yazılar dergide yayımlanmaz.
* Dergiye gönderilen makalelere, bir Editör ve en az iki kör hakem atanır.
*Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi esas alır. Bu açıdan editörlerin, yazarların ve hakemlerin etik ilkelere uyması önem taşımaktadır.
*Kurdiname, editörlerinin, hakemlerinin ve yazarlarının yayın etiği kapsamında aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını bekler:
EDİTÖRLERİN SORUMLULUKLARI
Editörler, dergide yayınlanan her makaleden sorumludur. Editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
,*Sürekli olarak derginin gelişimini sağlamalıdır.
*Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütmelidir.
*Düşünce özgürlüğünü desteklemelidir.
*Yazarları ihtiyaç duyulan alanlarda makale yazmaya teşvik etmelidir.
*Etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme.
*Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.
*Editörler, gerektiği zaman yazar ve hakem arasında bilgi aktarımlarını yapmakla sorumludur.
* Editörler, yazarlara ve hakemlere açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim sağlanmalıdır.
*Editör ve yayıncılar hakemlerin kimlik bilgilerini gizlemekle yükümlüdür.
*Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
*Editörler, makalelerdeki içeriklerin başkalarının düşünsel haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
*Editörler, yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkate almalı ve gerekli açıklamaları yapmalıdır.
HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI
Makalelerin “KÖR HAKEM SİSTEMİ” ile değerlendirilmesi, tarafsızlık ilkesi açısından oldukça önemlidir.
Kurdiname dergisinde makale değerlendirme süreci, çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür.
*Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar Dergipark üzerindeki yönetim sistemi üzerinden iletilir.
*Bu süreçte değerlendirme formları ve makale hakkındaki hakem yorumları, dergi sistemi üzerinden editör aracılığıyla yazarlara iletilir.
*Kurdiname dergisi için makaleleri değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
* Hakem, sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
* Hakem, tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
* Hakem, değerlendirme aşamasında etik olmayan durumları farkederse, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
* Hakem, makaleleri değerlendirme sürecinden sonra silmelidir. Makaleyi yayınlandıktan sonra kullanabilir.
* Hakem, değerlendirmeyi tarafsız bir şekilde sadece çalışmanın içeriğini esas alarak yapmalıdır. Hakem, kişisel görüşlerinin makaleyi değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
* Hakem, değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
* Hakem, değerlendirmeyi zamanında bitirmeye gayret etmelidir. Makalenin değerlendirme ve yayın sürecini zora sokmamalıdır.
YAZARLARIN SORUMLULUKLARI
Kurdiname dergisine makale gönderen yazarlar aşağıdaki sorumlulukları taşırlar:
* Gönderilen makalelerin özgün ve orjinal olması gerekir. Daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekir.
* Yazar makalesini,aynı anda birden fazla dergiye gönderemez. Bu durum farkedilirse yayıncı makaleyi değerlendirmeyi iptal eder.
*Yazarın makalesinin başka bir dergideki değerlendirme süreci bitmişse ve makale yayınlanmamışsa yazar makaleyi Kurdiname dergisine gönderebilir.
*Başka bir çalışmasını kullanmışsa veya başka yazarların çalışmalarından istifade etmişse bunu makalede belirtmesi gerekir.
*Makaleyi, birden fazla yazar yazmışsa makaleye katkısı daha fazla olan yazarın adı, ilk sırada yazılmalıdır.
*Daha önce aynı konuda veya aynı başlıkla yapılmış başka bir çalışma varsa, intihalle ilgili bir problem olmaması için çalışmasının farklılığı ile ilgili açıklama yapmalıdır.
* Yazar, makalesi henüz yayınlanmadan önce çalışmasında bir yanlışı fark ederse, dergi editörünü bilgilendirmeli ve hatayı düzelttirmelidir.
* Değerlendirme süreci başlamış bir makaleye yeni bir yazar eklenmesi mümkün değildir.
Derginin Yayın Kalitesi
Yayıncı ve Editörler, dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.
Etik ihlali ile karşılaşırsanız;
Kurdiname’de yayınlanan makalelerde etik olmayan içerikle karşılaşırsanız bize lütfen bildiriniz:
kurdiname1@gmail.com
aslanogluosman@gmail.com
GENEL BİLGİ
Kurdiname'de makale yayınlamak ücretsizdir.
Dergimize gönderilen makaleler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
Makaleler açık-erişimlidir.
Dergimiz, yazarların zaman kaybının olmaması ve bilimsel üretimin artması açısından makalelerin kontrol aşamasında yazarların lehine bir yaklaşım sergilemektedir.
Makale göndermek isteyenlerin, makalelerini, http://www.dergipark.gov.tr/kurdiname adresinde yer alan Makale Takip Sistemi’ne üye olarak, buradan göndermeleri gerekir.
Özgün araştırma makalelerinin 6 sayfadan az, 30 sayfadan fazla olmaması gerekir. (Eser tanıtımı ve çeviri makaleleri hariç)
Yazıların yayınlanıp yayınlanmamasından yayın kurulu sorumludur.
Dergimizde yayınlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.
Makaleler değerlendirilmeden önce intihal kontrolünden geçer.
Dergide yer alan yazıların bütün yayın hakları Kurdiname Dergisine ait olup, yayıncının izni olmadan kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama taşınamaz.
ETİK KURUL ONAYI
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararına göre hayvanlar ve insanlar üzerindeki klinik ve deneysel çalışmalarda Etik Kurul Onayı alınmış olması gerekmektedir. Onayın alındığı makalede belirtilmelidir. Etik kurul onayı, makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
OPEN ACCES POLICY
Kurdiname Journal aims to make all kinds of published works reach the benefit of the authors and researchers and therefore the public in an unlimited way. For this purpose, it supports the open access policy. Open acces policy is free availability on the public internet, permitting any users to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of articles, crawl them for indexing, pass them as data to software, or use them for any other lawful purpose, without financial, legal, or technical barriers other than those inseparable from gaining access to the internet itself. The only constraint on reproduction and distribution, and the only role for copyright in this domain, should be to give authors control over the integrity of their work and the right to be properly acknowledged and cited.
Researchers engage in discovery for the public good, yet because of cost barriers or use restrictions imposed by other publishers, research results are not available to the full community of potential users. It is our mission to support a greater global exchange of knowledge by making the research published in this journal open to the public and reusable under the terms of a Creative Commons Attribution International -CC BY 4.0 -license.
Kurdiname Journal encourages authors to post their pre-publication manuscript in institutional repositories or on their Web sites prior to and during the submission process, and to post the Publisher’s final formatted PDF version after publication. These practices benefit authors with productive exchanges as well as earlier and greater citation of published work.