Araştırma Makalesi

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 10 Sayı: 2 27 Temmuz 2020
PDF İndir

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin eş seçimi kriterlerinin kişilik özellikleri ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Munzur Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 2019-2020 öğretim yılında Munzur Üniversitesi’nde öğrenimine devam eden ve rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 229 kadın 152 erkek, toplam 381 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Romantizm ve Eş Seçimi Kriterleri Ölçeği ve Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı ve istatiksel yöntemlerden korelasyon analizi (pearson korelasyon katsayısı) ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; dışadönüklük, duygusal dengelilik, deneyime açıklık, sorumluluk ve yumuşak başlılık değişkenlerinin birlikte, katılımcıların eş seçimi düzeyi üzerinde düşük düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamsız bir etkisi bulunmaktadır, R²=0.106, p<.01. Dışadönüklük, duygusal dengelilik, deneyime açıklık, sorumluluk ve yumuşak başlılık kişilik özellikleri birlikte, eş seçimi düzeyindeki toplam varyansın yaklaşık %01’ini açıklamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Eş seçimi,Kişilik Özellikleri,Üniversite Öğrencileri

Kaynakça

  1. Bacanlı, H. (2001). Eş seçimi tercihleri. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 2 (15), 7-16.
  2. Bacanlı, H., İlhan, T. ve Arslan, S. (2007). Beş Faktör Kuramına Dayalı Bir Kişilik Ölçeğinin Geliştirilmesi. IX. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, 17-19 Ekim, İzmir.
  3. Bilen M. (2004). Sağlıklı İnsan İlişkileri, Anı Yayıncılık, Ankara.
  4. Burger, J.M. (2006). Kişilik. (Çev. Sarıoğlu, İ.D. E.). İstanbul: Kaknüs Yayınları
  5. Çağ, İ. ve Yıldırım, İ. (2013). Evlilik doyumunu yordayan ilişkisel ve kişisel değişkenler. Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Dergisi, 4 (39), 13-23.
  6. Çalışkan, Z., Taşhan, T.S., Orhan, İ., ve Nacar, G., 2015. “Partneri Olan ve Olmayan Üniversite Öğrencilerinin Eş Seçimi Tercihlerinin Karşılaştırılması”, İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 4 (1), ss. 6-10.
  7. Efe E. (2013). Üniversite Öğrencilerinin Eş Seçimi Eğilimleri, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bilim Dalı (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  8. Karney, B, & Brandbury, T. (1997) Neucism, manital interaction, and the trajectory of marital satisfaction. Jounal of Personality and Social Psychology, 75(5), 1075-1092. http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514.72.5.1075.
  9. Kasapkara, A. ve Kasapkara, B. (2014). 20-30 yaş bekar erkeklerin eş seçimine yönelik tutumları ve eşten beklentilerin bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(34).
  10. Kiesler, D. J. (1983). The 1982 interpersonal circle: A taxonomy for complementarity in human transactions. Psychological review, 90(3), 185.

Kaynak Göster

APA
Korunur, R., & Tastan, N. (2020). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 313-322. https://izlik.org/JA55GW23BS
AMA
1.Korunur R, Tastan N. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. KUSBD. 2020;10(2):313-322. https://izlik.org/JA55GW23BS
Chicago
Korunur, Reyhan, ve Nuray Tastan. 2020. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (2): 313-22. https://izlik.org/JA55GW23BS.
EndNote
Korunur R, Tastan N (01 Temmuz 2020) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 2 313–322.
IEEE
[1]R. Korunur ve N. Tastan, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ”, KUSBD, c. 10, sy 2, ss. 313–322, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55GW23BS
ISNAD
Korunur, Reyhan - Tastan, Nuray. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/2 (01 Temmuz 2020): 313-322. https://izlik.org/JA55GW23BS.
JAMA
1.Korunur R, Tastan N. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. KUSBD. 2020;10:313–322.
MLA
Korunur, Reyhan, ve Nuray Tastan. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 2, Temmuz 2020, ss. 313-22, https://izlik.org/JA55GW23BS.
Vancouver
1.Reyhan Korunur, Nuray Tastan. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EŞ SEÇİMİ KRİTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ. KUSBD [Internet]. 01 Temmuz 2020;10(2):313-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55GW23BS