Çinko; günlük tüketilen minerallerden olup, insan, hayvan ve bitkilerin sağlıklı gelişimleri açısından esansiyel bir elementtir. Dünyada en yaygın mineral eksikliğinin çinko eksikliği olması, bunun da tahıl üretiminde ve hayvan veriminde azalmalara neden olarak yetiştiricilere önemli ekonomik kayıplar oluşturduğu bilinmektedir. Bu yüzden, hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde, yetiştiriciler tarafından hayvanların sağlığını korumak ve verimlerini artırmak için yemlerine çinko katılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, tavsiye edilen düzeyden 6 kat ya da daha fazla düzeyde yeme çinko katılmasının koyun ve sığırlarda verimi artırdığını göstermiştir. Bu derleme çalışmasında, son yıllarda yapılan çalışmaların bulgularından hareketle, yüksek çinko tüketiminin rumen fermentasyonu, hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile hayvan verimine etkileri anlatılmaya çalışıldı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 2 |