Salmonella spp. commonly found in nature and
cause infections characterized by peracute septicemia, acute and chronic
enteritis in humans and animals. These bacteria can cause economic concerns due
to the rapid transmission tendency among animals. This study aimed to evaluate
the public health risks of the chicken meat and giblets offered for sale in
Afyonkarahisar regarding the presence of Salmonella
spp. For this purpose, totally, 100
chicken meat and giblets samples including drumstick, breast meat, wings
gizzard, liver were collected from Afyonkarahisar province and analyzed
according to the ISO 6579 reference method. Consequently, a total of 3 (3%) Salmonella spp. were isolated from
chicken meat and giblet samples including
drumstick (1), liver (1) and wings (1). The obtained isolates were
confirmed by PCR. In conclusion,
although the contamination level of chicken meat and giblets marketed in
Afyonkarahisar Province found to be low, chicken meat is an important source
for Salmonella species. Therefore, it
is recommended to take preventive measures and inform the consumer regarding
food safety.
Doğada
yaygın olarak bulunan Salmonella
etkenleri, insan ve hayvanlarda perakut septisemi, akut ve kronik enteritis ile
karakterize infeksiyonlara yol açmakta olup hayvanlar arasında bulaşma
eğiliminin hızlı olması nedeniyle ekonomik önem taşımaktadır. Bu çalışmada,
Afyonkarahisar'da satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarının Salmonella spp. kontaminasyonu bakımından
taşıdığı halk sağlığı risklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla,
Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan but, göğüs, kanat, taşlık, ciğer olmak
üzere beş farklı tavuk eti ve sakatat ürününe ait örneklerden 20'şer adet olmak
üzere toplam 100 örnek toplanmış ve ISO 6579 referans metodu ile analiz
edilmiştir. Bu örneklerden but (1), karaciğer (1) ve kanat (1) olmak üzere
toplam 3 (%3) adet Salmonella spp.
izole edilmiştir ve elde edilen izolatlar PCR ile doğrulanmıştır. Sonuç
olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan tavuk eti ve sakatlarının Salmonella spp. kontaminasyon düzeyinin
düşük bulunmasına karşın, tavuk etlerinin Salmonella
spp. varlığı açısından önemli bir kaynak olduğu göz önünde bulundurularak, koruyucu
önlemlerin alınması ve tüketicinin gıda güvenliği açısından bilgilendirilmesi
önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 5 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 4 |