Araştırma Makalesi

Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması

Cilt: 7 Sayı: 14 18 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması

Öz

Bu çalışma, Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olan ve "Çanakkale Domatesi" coğrafi işaret tesciline sahip Çanakkale ili Kumkale köyünde domates üreticilerinin pazarlama sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmeyi ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın ana materyalini 60 domates üreticisiyle yapılan anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Bulgulara göre, üreticilerin yaş ortalaması 55 olup, eğitim düzeyleri genel olarak ilkokul seviyesindedir. Üreticilerin %91,7'si toptancı-tüccar kanalını kullanmakta, sözleşmeli üretim yapanların oranı ise sadece %8,3'tür. En önemli pazarlama sorunları; pazar yapısının düzensiz olması, ürün işleme ve değerlendirme tesislerinin yetersizliği, kurumsal ilişkilerin zayıflığı ve fiyat düşüklüğü olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %90'ı ürün fiyatlarından memnun değildir. Çiftçilerin en önemli beklentisi kooperatifleşmenin güçlendirilmesi, gıda sanayinin kurulması ve planlı üretime geçilmesidir. Sonuç olarak, bölgede üretici örgütlenmesinin güçlendirilmesi, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, soğuk hava deposu ve işleme tesislerinin kurulması, coğrafi işaret potansiyelinin marka değerine dönüştürülmesi ve genç çiftçiler ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bashimov, G. (2016). Türkiye’nin domates ihracat performansı ve rekabet gücü. Alınteri Dergisi, 31, 1-8.
  2. Bozdemir, M., Bayramoğlu, Z., Karakayacı, Z., Ağızan, K., & Ağızan, S. (2021). Domates pazarlama kanallarıve pazar marjının belirlenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 31(1), 179-187.
  3. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2022. Tarımsal Veriler.
  4. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024. Brifing Raporu. https://canakkale.tarimorman.gov.tr/
  5. Çiftçi, M. B., & Tapkı, N. (2023). Türkiye’nin hatay ilinde açıkta domates üretiminin pazarlama yapısının analizi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 18-26.
  6. Daka, K., Gül, A., & Engindeniz, S. (2012). Muğla ilinde seralarda dışsatıma yönelik domates üretimi vepazarlaması. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 49(2), 175-185.
  7. Değer, H. C., Özder, U., Kınıklı, F., & Yercan, M. (2020). Muğla ilinde üreticilerin domates pazarlaması üzerine kooperatifleşme eğilimlerinin belirlenmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 26(2), 121-129.
  8. Durmuş, E., & Semerci, A. (2023). Sofralık domates üretiminde gelir, verim ve maliyet faktörlerinin farklılıkanalizleri: Çanakkale ili örneği. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 46-57.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tarım Politikaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

27 Nisan 2026

Kabul Tarihi

21 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 7 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Everest, B., Sarıyar, A., Ağkuş, Y. E., Tatar, T., Özer, A., & Sağlam, A. (2026). Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 7(14). https://izlik.org/JA56GZ23WW
AMA
1.Everest B, Sarıyar A, Ağkuş YE, Tatar T, Özer A, Sağlam A. Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması. LJAR. 2026;7(14). https://izlik.org/JA56GZ23WW
Chicago
Everest, Bengü, Atakan Sarıyar, Yunus Emre Ağkuş, Tolga Tatar, Ahmet Özer, ve Aliye Sağlam. 2026. “Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması”. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi 7 (14). https://izlik.org/JA56GZ23WW.
EndNote
Everest B, Sarıyar A, Ağkuş YE, Tatar T, Özer A, Sağlam A (01 Ağustos 2026) Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi 7 14
IEEE
[1]B. Everest, A. Sarıyar, Y. E. Ağkuş, T. Tatar, A. Özer, ve A. Sağlam, “Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması”, LJAR, c. 7, sy 14, Ağu. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56GZ23WW
ISNAD
Everest, Bengü - Sarıyar, Atakan - Ağkuş, Yunus Emre - Tatar, Tolga - Özer, Ahmet - Sağlam, Aliye. “Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması”. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi 7/14 (01 Ağustos 2026). https://izlik.org/JA56GZ23WW.
JAMA
1.Everest B, Sarıyar A, Ağkuş YE, Tatar T, Özer A, Sağlam A. Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması. LJAR. 2026;7. Available at https://izlik.org/JA56GZ23WW.
MLA
Everest, Bengü, vd. “Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması”. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy 14, Ağustos 2026, https://izlik.org/JA56GZ23WW.
Vancouver
1.Bengü Everest, Atakan Sarıyar, Yunus Emre Ağkuş, Tolga Tatar, Ahmet Özer, Aliye Sağlam. Domates Üreticilerinin Pazarlama Sorunları: Bir Alan Araştırması. LJAR [Internet]. 01 Ağustos 2026;7(14). Erişim adresi: https://izlik.org/JA56GZ23WW

Lapseki MYO Uygulamalı Araştırmalar Dergisi ücretsizdir. Yayınlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez