Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İstiridye Mantarında (Pleurotus Ostreatus) Farklı Depolama Sıcaklıklarında Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulamalarının Kaliteye Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 4, 48 - 55, 31.12.2021

Öz

Bu Çalışmada; Türkiye’de hızla popülaritesi artan, besin ve tat özellikleriyle farklı pazarlarda beğeni toplayan; buna karşın; muhafaza süresinin çok kısa oluşu ve özellikle raf ömrü süresince çok büyük oranda kalite kaybının yaşandığı İstiridye mantarında (Pleurotus ostreatus) modifiye atmosfer paketleme uygulamalarıyla muhafaza süresinin uzatılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Çanakkale- Işıklar köyünde bulunan özel üretim çadırlarında bulunan pamuk yetişme ortamında gelişim göstermiş ve ‘Cypra’ ticari markalı miselyum kullanılmış mantarlarda polimer özelliğe sahip modifiye atmosfer ambalaj materyalleriyle farklı sıcaklıklarda muhafaza işlemi söz konusu olmuştur. Bu muhafaza sıcaklıkları; stok depolamayı ifade eden 0-2°C; süpermarket sebze-meyve rafı koşullarını ifade eden 10-12°C; ve tüketici saklama koşullarını ifade eden 4-6°C olmuştur. Mantarlar farklı sıcaklıklarda 7 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza süresi sonunda ürünlerde; zemin rengi parlaklığı, ağırlık kaybı, SÇKM, protein içeriği ve görsel kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre modifiye atmosfer paketleme (MAP), tüm depolama sıcaklıklarında kalitenin korunumunu önemli seviyede sağlamıştır. Diğer taraftan; 0°C sıcaklık kalitenin korunumu açısından en iyi sonuçları vermesine karşın; ürünün diğer depolama sıcaklıklarında da büyük kalite kayıpları olmadan MAP uygulamasıyla muhafaza edilebildiği saptanmıştır.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., 1989. Kültür Mantarı (A. bisporus) Yetiştiriciliği. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, 19- 39, Ankara.
  • Anonymous, 2009. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), (http://faostat.fao.org). Erişim tarihi : 19.05.2019
  • Alexopoulos, C., Mims, C., Blackwell, M. 1996. Introductory mycology (Wiley & Sons, New York). Erişim tarihi : 19.05.2019
  • Birben, H., Çaycı, G., Kütük, C. 1999. Atık mantar kompostunun Begonya (Begonia semperflorens) bitkisinin gelişimi üzerine etkisi. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, . 14-17 Eylül, Ankara, s.187-191.
  • Burton, K.S. 1991. Modified atmosphere packaging of mushrooms-Review and recent developments. Mushroom Science. 13(2): 683-688.
  • Chang, S. T., 1999. World Production of Cultivated Edible and Medicinal Mushrooms in 1997 with Emphasis on Lentinus edodes (Berk.) Sing. in China. International J. Med. Mush. 1: 291–300.
  • Çavuşoğlu, Ş. ve Gökçenay, G.,2018. "Farklı Dozlarda Uygulanan Sitokininin Beyaz Şapkalı Mantarın (Agaricus bisporus) Muhafazası Üzerine Etkisi". Mantar Dergisi 9 / 1 (Nisan 2018): 80-91.
  • Gormley TR & MacCanna C (1967). Pre-packaging and shelf life of mushrooms. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 6: 255-265.
  • Güler, M. 1988. Kayın Mantarı Yetiştiriciliği. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, 669: 52, Ankara.
  • Henze, J. 1989. Storage and transport of Pleurotus mushrooms in atmospheres with high CO2 concentrations. Acta Horticulturae. 258: 579-584.
  • Pekşen, A., B. Kibar, G. Yakupoğlu. 2007. Yenilebilir Bazı Lactirus Türlerinin Morfolojik Özelliklerinin, Protein ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. OMÜ Zir.Fak. Dergisi. 22(3):301-305.
  • Poppe, J., 2000. Use of Agricultural Waste Materials in The Cultivation of Mushrooms. In Proceedings of The 15th İnternational Congress on The Science and Cultivation of Edible Fungi, ed. Van Griensven, L.J.L.D., pp. 3-23. Rotterdeam: Balkema. ISBN 90- 5809-1449.
  • Sánchez, C. 2010. Cultivation of Pleurotus ostreatus and Other Edible Mushrooms. Appl Microbiol Biotechnol, 85:1321-1337
  • Sanmee, R.,B. Dell, P. Lumyong, K. Izumori, S. Lumyong. 2003. Nutritive Value of Popular Wild Edible Mushrooms from Northern Thailand Food Chem.84(4): 527-532.
  • Vetter, J. 2003. Chemical Composition of Fresh and Conserved Agaricus bisporus Mushroom. Eur Food Res Technol (2003) 217:10–12.

The Effects of Modified Atmosphere Packaging at Different Storage Temperatures on Quality of Oyster Mushroom (Pleurotus Ostreatus)

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 4, 48 - 55, 31.12.2021

Öz

The effects of modified atmosphere packaging (MAP) on quality parameters of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) at different storage temperatures were determined. Thus oyster mushrooms grown on cotton culture were stored at 0-2 °C (bulk cold storage temperature), 10-12°C (supermarket shelf condition temperature) and 4-6 °C (consumer refrigerator temperature) for 7 days respectively. Some quality parameters such as skin color (L*- brilliance), weight loss, soluble solids content, protein content and visual quality were assessed after cold storage. According to the results, MAP treatment prevented the quality losses including all parameters assessed at each storage temperature. Moreover the best results of quality parameters were fixed on oyster mushrooms stored at 0-2 °C. However, quality losses were insignificant with MAP treatment at other storage temperatures.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., 1989. Kültür Mantarı (A. bisporus) Yetiştiriciliği. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, 19- 39, Ankara.
  • Anonymous, 2009. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), (http://faostat.fao.org). Erişim tarihi : 19.05.2019
  • Alexopoulos, C., Mims, C., Blackwell, M. 1996. Introductory mycology (Wiley & Sons, New York). Erişim tarihi : 19.05.2019
  • Birben, H., Çaycı, G., Kütük, C. 1999. Atık mantar kompostunun Begonya (Begonia semperflorens) bitkisinin gelişimi üzerine etkisi. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, . 14-17 Eylül, Ankara, s.187-191.
  • Burton, K.S. 1991. Modified atmosphere packaging of mushrooms-Review and recent developments. Mushroom Science. 13(2): 683-688.
  • Chang, S. T., 1999. World Production of Cultivated Edible and Medicinal Mushrooms in 1997 with Emphasis on Lentinus edodes (Berk.) Sing. in China. International J. Med. Mush. 1: 291–300.
  • Çavuşoğlu, Ş. ve Gökçenay, G.,2018. "Farklı Dozlarda Uygulanan Sitokininin Beyaz Şapkalı Mantarın (Agaricus bisporus) Muhafazası Üzerine Etkisi". Mantar Dergisi 9 / 1 (Nisan 2018): 80-91.
  • Gormley TR & MacCanna C (1967). Pre-packaging and shelf life of mushrooms. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 6: 255-265.
  • Güler, M. 1988. Kayın Mantarı Yetiştiriciliği. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, 669: 52, Ankara.
  • Henze, J. 1989. Storage and transport of Pleurotus mushrooms in atmospheres with high CO2 concentrations. Acta Horticulturae. 258: 579-584.
  • Pekşen, A., B. Kibar, G. Yakupoğlu. 2007. Yenilebilir Bazı Lactirus Türlerinin Morfolojik Özelliklerinin, Protein ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. OMÜ Zir.Fak. Dergisi. 22(3):301-305.
  • Poppe, J., 2000. Use of Agricultural Waste Materials in The Cultivation of Mushrooms. In Proceedings of The 15th İnternational Congress on The Science and Cultivation of Edible Fungi, ed. Van Griensven, L.J.L.D., pp. 3-23. Rotterdeam: Balkema. ISBN 90- 5809-1449.
  • Sánchez, C. 2010. Cultivation of Pleurotus ostreatus and Other Edible Mushrooms. Appl Microbiol Biotechnol, 85:1321-1337
  • Sanmee, R.,B. Dell, P. Lumyong, K. Izumori, S. Lumyong. 2003. Nutritive Value of Popular Wild Edible Mushrooms from Northern Thailand Food Chem.84(4): 527-532.
  • Vetter, J. 2003. Chemical Composition of Fresh and Conserved Agaricus bisporus Mushroom. Eur Food Res Technol (2003) 217:10–12.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Samed Başyiğit 0000-0002-5643-5308

Mustafa Sakaldaş 0000-0002-4105-6399

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Başyiğit, S., & Sakaldaş, M. (2021). İstiridye Mantarında (Pleurotus Ostreatus) Farklı Depolama Sıcaklıklarında Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulamalarının Kaliteye Etkileri. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 2(4), 48-55.

Lapseki MYO Uygulamalı Araştırmalar Dergisi ücretsizdir. Yayınlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez