Cilt: 4 Sayı: 1, 25.04.2022

Yıl: 2022

- Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi-Journal of Nationalism Studies (MAD-JNS) akademik ve bilimsel olan Milliyetçilik ve Milliyetçilik Teorileri üzerine yapılan araştırma, inceleme, kritik ve çeviri makaleleri yayınlayan, hakemli, açık erişimli uluslararası bir dergidir.
- Dergi, farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin girişimleri sonucunda hazırlanan bilimsel bir yayındır. Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
Derginin temel amacı, disiplinler arası yaklaşımlar ve sosyal bilimlere ait tüm alanlarda milliyetçilik olgusuna yönelik bilimsel ve etik niteliği yüksek orijinal makaleleri yayınlamak ve tüm Dünya'da bu kapsamdaki yayınlara iyi bir örnek teşkil etmektir.
- Derginin misyonu, kapsamıyla ilgili makaleler yayınlayarak dünyaya dağıtmak ve bu kapsama yönelik araştırmalar yapan akademisyenleri bir araya getirmektir. 


"Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi", disiplinler arası yaklaşımlar ve sosyal bilimlere ait tüm alanlarda milliyetçilik olgusuna yönelik çalışmalara yer verecektir.  

YAZARLAR İÇİN BİLGİ


-Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

-Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir.


1. Genel Kurallar

a. Makalelerin, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Makale, bildiri, yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmiş ise mutlaka makalenin ilk sayfasında Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmelidir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi ilk yayımlama haklarına sahip olacaktır. Yayın Kurulunun, makale kabulü konusunda hem içerik hem de biçim bakımından nihai karar hakkı saklıdır.

b. Dergiye gönderilen yazılar Yayın Kurulunca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, rapor çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine ya da üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir. Yayımlanmayan yazılar yazara geri gönderilmeyecektir.

c. Yazardan revizyon istenmesi durumunda, minör revizyonun 2, majör revizyonun ise 4 hafta içerisinde tamamlanarak makalenin dergiye ulaştırılması gerekmektedir.

ç. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinin yazı dili Türkçe olmakla birlikte, İngilizce çalışmalar da yayımlanmaktadır. Yazı bu dillerden hangisinde yazılmış olursa olsun en az 150, en çok 250 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özetler yazıya eklenerek gönderilmelidir. Aynı şekilde, hangi dilde yazılmış olursa olsun yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi, ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak 5 anahtar sözcüğün belirtilmesi gerekmektedir. (Bkz. Kapak Dosyası-Ana Makale Dosyası)

d. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinde “Kitap İncelemeleri”ne ve “Çeviri Yazı”lara da yer verilir.

e. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazıların yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu kabul edilmektedir. Yazı teslim edildikten sonra baskı düzeltmeleri için ayrıca yazara gönderilmeyecektir. Bu nedenle yazım yanlışlarının olağanın üzerinde olması yazının geri çevrilmesi için yeterli görülecektir.

f. Yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

g. Yazılar https://dergipark.org.tr/madergisi adresi üzerinden gönderilmelidir.

ğ. Bir adet matbu dergi yazara ücretsiz olarak gönderilecektir.

2. Kapak Dosyası-Ana Makale Dosyası

Çalışmalarını dergimize gönderen yazarlardan, Ana Makale Dosyası ve Kapak Dosyası talep edilmektedir. Hakem değerlendirme sürecinin gecikmeye uğramaması ve derhal sürecin başlatılabilmesi için yazarların dosyalarını aşağıda belirtildiği şekilde yüklemesi önem arz etmektedir.

a. Kapak Dosyası

Kapak dosyasına öncelikle; Türkçe ve İngilizce başlık yazılmalı, Türkçe ve İngilizce özet ile birlikte anahtar kelimeler eklenmelidir. Başlığın altına sağ tarafa yazarın adı yazılmalı, birden çok yazarlı çalışmalarda virgül kullanılarak yazar adları yan yana yazılmalı, akademik unvan belirtilmemelidir. Yazarların akademik unvanı, çalıştığı kurum (üniversite, fakülte, bölüm veya diğer) adları ve ORCID numaraları (https://orcid.org/) * simgesi kullanılarak dipnot olarak eklenmelidir. 

b. Ana Makale Dosyası

Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinde (Double blind review) çift kör hakemlik uygulaması yürütülmektedir. Bu nedenle hakem değerlendirme sürecinin tüm aşamalarında ana makale dosyasında yazarlara ait kurum, kimlik ve unvan bilgisi yer almamalıdır.

3. Yazım Kuralları

a. Çalışmalarda Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu’na uyulması tavsiye edilmektedir.

b. Kâğıt boyutu; özel boyut, genişlik 16 cm, yükseklik 24 cm olmalıdır. Kenar boşlukları üst 3.5 cm, alt 2.5 cm, sağ 2.5 ve sol 2 cm, cilt payı 0 cm olacak şekilde düzenlenmelidir.

c. Çalışmalar Word programına göre 11 punto, Book Antiqua yazı karakteriyle, girinti ilk satır 1 cm, aralık önce 0 nk, sonra 6 nk ve tek satır aralığında, en çok 7500 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. 

ç. Başlıklar, “1. 2. 3.; 1.1., 1.2.; 1.2.1.” şeklinde oluşturulmalı ve 1 cm içeriden başlamalıdır. Birinci derece başlıklarda (YÖNTEM ve BULGULAR dahil) yer alan tüm harfler büyük harfle koyu yazılmalıdır: GİRİŞ, 1. BAŞLIK, 2. BAŞLIK, SONUÇ; KAYNAKÇA gibi. İkinci, üçüncü ve dördüncü derece başlıklarda yer alan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük harfle başlatılmalı ve koyu yazılmalıdır. 

d. Alıntılar; Üç satırdan az alıntılar çift tırnak ile metin içinde verilmelidir. Alıntı içindeki alıntılarda ise tek tırnak kullanılmalıdır. Alıntı üç satırdan fazla ise ayrı paragraf halinde Book Antiqua 9 punto ile sayfanın sol tarafından 1 cm, sağdan ise 0,5 cm olarak yazılır, çift tırnak kullanılmaz.

e. Tablo, şekil ve resimlere numara verilmeli ve adlandırılmalıdır. Kaynakları, kaynakça kurallarına uygun biçimde, tablo adları üstte, şekil ile resim adları ise altta verilmelidir. Tüm tablo, şekil ve resimler sayfa kenarlıklarına uygun bir şekilde düzenlenmeli ve 9 punto olmalıdır.

4. Atıflar, Dipnot ve Kaynakça

Dergiye gönderilen çalışmalar "The Chicago Manual of Style, 17th Edition" (Yeni versiyon derginin Ekim 2021 sayısı itibariyle uygulanmaya başlanmıştır) veya    "APA 6" kurallarına göre hazırlanmalıdır. 

a. CHİCAGO (DİPNOT) YÖNTEMİ:

KİTAP

Notlar

Mehmet Kaan Çalen, İkinci Meşrutiyet Döneminde Türk Tarih Düşüncesi (İstanbul: Ötüken Neşriyat, 2013), 115-16.

Azar Gat ve Alexander Yakobson, Nations the Long History and Deep Roots of Political Ethnicity and Nationalism (Cambridge: Cambridge University Press, 2012), 22.

Ayşe Onat, Sema Orsoy ve Konuralp Ercilasun, Han Hanedanı Tarihi Hsiung-Nu (Hun) Monografisi (Ankara: TTK, 2020), 75.

Mehmet Akif Okur vd., Avrasya Paradoksu Beklentiler ve Endişeler (Ankara: Nobel, 2013), 101.

Kısaltılmış Notlar

Çalen, İkinci Meşrutiyet Döneminde, 120.

Gat ve Yakobson, Nations the Long History, 37.

Okur vd., Avrasya Paradoksu, 105.

Onat, Orsoy ve Ercilasun, Han Hanedanı Tarihi, 80.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Çalen, Mehmet Kaan. İkinci Meşrutiyet Döneminde Türk Tarih Düşüncesi. İstanbul: Ötüken Neşriyat, 2013.

Gat, Azar ve Alexander Yakobson, Nations the Long History and Deep Roots of Political Ethnicity and Nationalism. Cambridge: Cambridge University Press, 2012.

Okur, Mehmet Akif, Reha Yılmaz, Galip Çağ, Hatice Yazgan ve Sedat Demirci, Avrasya Paradoksu Beklentiler ve Endişeler. Ankara: Nobel, 2013.

Onat, Ayşe, Sema Orsoy ve Konuralp Ercilasun, Han Hanedanı Tarihi Hsiung-Nu (Hun) Monografisi. Ankara: TTK, 2020.

KİTAP BÖLÜMÜ
Notlar


İbrahim Şirin, “Türkiye’de Zihniyet Tarihçiliği ve Sabri Ülgener,” Türk Tarihçileri içinde, ed. Ahmet Şimşek (Ankara: Pegem, 2016), 241.

Kısaltılmış notlar

Şirin, “Türkiye’de Zihniyet Tarihçiliği,” 244.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Şirin, İbrahim. “Türkiye’de Zihniyet Tarihçiliği ve Sabri Ülgener.” Türk Tarihçileri içinde, editör: Ahmet Şimşek, 239-57. Ankara: Pegem, 2016.

ÇEVİRİ KİTAP
Notlar


Justin McCarthy, Ölüm ve Sürgün, çev. Fatma Sarıkaya (Ankara: TTK, 2012), 29.

Kısaltılmış notlar

McCarthy, Ölüm ve Sürgün, 173.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

McCarthy, Justin. Ölüm ve Sürgün. Çeviren: Fatma Sarıkaya. Ankara: TTK, 2012.

E-KİTAP
Notlar

İbrahim Agâh Çubukçu, Türk Düşünce Tarihinde Felsefe Hareketleri (Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, 1986), 49-50, https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/ handle/20.500.12575/14835.

Kısaltılmış notlar

Çubukçu, Türk Düşünce Tarihinde, 218-19.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Çubukçu, İbrahim Agâh. Türk Düşünce Tarihinde Felsefe Hareketleri. Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, 1986. https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/ 20.500.12575/14835.

DERGİ MAKALESİ
Notlar


Bülent Yıldırım, “Balkan Savaşları'nda Bulgar Ordusu ve Komitacıların Batı Trakya’daki Faaliyetleri,” History Studies. 6/2 (Şubat 2014): 146, https://doi.org/10.9737/history S1107.

Haluk Kayıcı, Gamze Yıldız Erduran, "Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in Üçlü Tasniflerinin Karşılaştırılması,” Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi. 2/2 (Ekim 2020): 50.

Kısaltılmış notlar

Yıldırım, “Balkan Savaşları’nda Bulgar Ordusu,” 148-49.

Kayıcı, Erduran, “Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in,” 52.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Kayıcı, Haluk, Yıldız Erduran, Gamze. “Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in Üçlü Tasniflerinin Karşılaştırılması.” Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi. 2/2 (Ekim 2020): 47-62.

Yıldırım, Bülent. “Balkan Savaşları’nda Bulgar Ordusu ve Komitacıların Batı Trakya’daki Faaliyetleri.” History Studies. 6/2 (Şubat 2014): 143-60. https://doi.org/10.9737/history S1107.

HABER VEYA DERGİ MAKALESİ
Notlar


Yalçın Ademoğlu, “Avrupa Günü: Avrupa Oluşumunun Doğum Belgesi,” Euronews, 9 Mayıs 2021, https://tr.euronews.com/2021/05/09/avrupa-gunu-nedir.

Kısaltılmış notlar

Ademoğlu, “Avrupa Günü.”

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Ademoğlu, Yalçın. “Avrupa Günü: Avrupa Oluşumunun Doğum Belgesi.” Euronews. 9 Mayıs 2021. https://tr.euronews.com/2021/05/09/avrupa-gunu-nedir.

TEZ
Notlar

Emin Ünsal, “Girit’in Türk Hakimiyetinden Çıkışı” (Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, 2009), 99-100.

Kısaltılmış notlar

Ünsal, “Girit,” 150.

Kaynakça girişleri (alfabetik sırayla)

Ünsal, Emin. “Girit’in Türk Hakimiyetinden Çıkışı.” Yüksek Lisan Tezi, Trakya Üniversitesi, 2009.

b. APA 6-METİN İÇİ KAYNAK GÖSTERİMİ

Kitap:

a) Tek Yazarlı Çalışmalar:

(Meriç, 1978: 70).

Kaynakçada: Meriç, C. (1978). Mağaradakiler. İstanbul: İletişim Yayınları.

Makale: (Çalen, 2017: 228).

Kaynakçada: Çalen, M. K. (2017). “II. Meşrutiyet Döneminde İki Farklı Cengiz Han Tasavvuru”. Modern Türklük Araştırmaları Dergisi. 13 (4): 227-254.

Aynı yazarın, aynı yıl birden fazla eserine atıf yapılması durumunda: (Meriç, 1978a: 70; 1978b: 99).

b) İki yazarlı kitaplar ve makaleler:

Kitap: (Şimşek ve Yalı, 2019: 35).

Kaynakçada: Şimşek, A. ve Yalı, S. (2019). Gerçekte(n) Öyle mi Olmuş?. İstanbul: Yeniinsan.

Makale: (Bölükbaşı ve Yücel, 2011: 103).

Kaynakçada: Bölükbaşı, Y. Z. ve Yücel, G. (2011). “Cumhuriyetin Ötekisi Olarak Geleneksel Milliyetçilik ve Türk Ocaklarının Kapatılması”. Akademik Bakış e-Dergi. (26): 103-117.

c) İkiden çok yazarlı kitaplar ve makaleler:

Kitap: (Eldem vd., 2012: 58).

Kaynakçada: Eldem, E., Goffman, D. ve Masters, B. (2012). Doğu İle Batı Arasında Osmanlı Kenti: Halep, İzmir ve İstanbul. Çev. Sermet Yalçın. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.

Makale: İkiden çok yazarlı makaleler de yukarıdaki örneğe göre hazırlanmalıdır.

ç) Kurum yayınları:

Metin içinde: (DİE, 1995: 45).

Kaynakçada: DİE (1995). 19. Yüzyılda Osmanlı Dış Ticareti. (Ankara).

d) İnternet Kaynakları:

Metin içinde: (Okur, 2013).

Kaynakçada: Okur, M. A. (2013). “Büyük Ortadoğu Fırtınası ve Türkiye”. https://www.sabah.com.tr/yazarlar/perspektif/makifokur/2013/10/26/buyuk-ortadogu-firtinasi-ve-turkiye. (15.06.2010).

Atıf dışındaki açıklamalar için dipnot kullanılmalıdır.

 

  1. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin girişimleri sonucunda ortaya çıkan bilimsel bir yayındır. Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
  2. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan araştırmayı okuyuculara ücretsiz olarak ulaştırma ilkesini benimsemekte ve içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Açık Erişim Politikası, Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin (BOAI) kurallarına dayanmaktadır. 
  3. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan makalelere Creative Commons Attribution (CC BY NC) lisansını uygulamaktadır. Makalenizi yayınlanmak üzere gönderirseniz, CC-BY-NC lisansının çalışmanıza uygulanmasını kabul etmiş olursunuz.
  4. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarda, EASE (The European Association of Science Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınır.
  5. Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
  6. Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir (Başvuru esaslarından biri de bu beyanın onaylanmasıdır.)
  7. Makale yazarı, https://dergipark.org.tr/tr/pub/madergisi linkini kullanarak makalesini sistem üzerinden yüklemelidir. 
  8. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi tematik özellikte bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler öncelikle dergiye uygunluğu, özgünlükleri, metodolojisi, önemi, kalitesi ve etik yapısı açısından incelenir.
  9. Tüm editörlük ve hakem değerlendirme süreci birbirini izleyen adımlara bölünebilir:

            - Makaleye editör atanması,

            - Atanan editör tarafından gelen çalışmanın dergiye uygunluğu üzerine ilk inceleme [reddetme veya ileri değerlendirme]

            - Benzerlik kontrolü [reddetme veya ileri değerlendirme]

            - Yazım ve Dil Editörleri tarafından inceleme [revizyon veya ileri değerlendirme]

            - Çift taraflı kör hakemlik uygulamasına göre hakemlerin atanması [revizyon, reddetme veya kabul]

            - Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin olumsuz olduğu durumlarda yazı üçüncü bir hakeme gönderilir.

            - Hakemler tarafından düzeltme istenen makaleler yazarlarına geri gönderilir. İstenen sürede geri dönmeyen yazarların çalışmaları yayından düşürülür.

            - Değerlendirme süreci tamamlanan araştırmalar, yayın programına göre izleyen ilk sayıda yayınlanır.

            - Yayınlanan makaleler için yazar/yazarlara telif ücreti ödenmez.

           - Editör atanması ve ilk inceleme genellikle birkaç gün içinde yapılır. Yazım ve dil kontrol süreci genellikle 2 hafta, hakem raporlarının tamamlanması ise 2-4 hafta sürebilir. Yazarlara revizyon için verilen süre 2 haftadır. 

          - Gönderimin ardından yazarların sırasının değiştirilmesi, yazar adlarının silinmesi veya eklenmesine yönelik talepler dergi editörlerinin onayına tabidir. Bu talebi içeren ve tüm yazarların imzaladığı uygun bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Bir makalenin geri çekilmesine yalnızca en zorlayıcı ve kaçınılmaz nedenlerle izin verilecektir. Bir makalenin geri çekilebilmesi için tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir geri çekme yazısının derginin iletişim adresini gönderilmesi gerekmektedir. Yazar(lar), bu hususta uygun bir bildirim alana kadar yazılarının geri çekilmiş olduğunu varsaymamalıdır. 

          10. İntihal ciddi bir problem ve bilimsel araştırmayı etkileyen en yaygın etik sorundur. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi hiçbir şekilde intihale izin vermez. Tematik özellikteki dergide intihal kontrolü editörler ve intihal yazılımları ile yapılmaktadır. Dergimiz, %15’in altında intihal oranına sahip olan çalışmaları kabul etmektedir. %15 oranının üzerindeki benzerlik durumunda Hakem Değerlendirmesi yapılmadan çalışmalar reddedilir.

          11. İtiraz ve şikayetler Editör Kurulu tarafından COPE yönergeleri kapsamında ele alınmaktadır. İtirazlar, makalenin bilimsel içeriğine dayanmalıdır. İtiraz ve şikayete ilişkin nihai karar Baş Editör tarafından verilir. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri için dergi@milliyetcilikarastirmalari.com adresinden e-posta yoluyla iletişime geçmelidir.

- Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yazarlardan gönderi, işleme veya yayın için herhangi bir ücret almaz.

- Kaliteli yayını teşvik için kâr amacı olmayan bir girişimdir.

- Dergi, tüm makalelerin tam metinlerine anında ücretsiz erişim sağlar.

16893   17185    17425 18595 20106



20144


Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.