Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri
Öz
Çağımızın bilgi çağı olması ve öğrenmede kazanılması gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışların gün geçtikçe artması, bireylerin bu bilgileri edinmesi için öğrenme süreçlerini öğrenmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencilerinin öğrenme stillerini belirlemektir. Araştırmanın verileri, Kolb (1985) tarafından geliştirilen, daha sonra da Akkoyunlu ve Aşkar (1993) tarafından Türkçe’ye çevrilerek, güvenilirlik çalışması yapılan Öğrenme Stilleri Envanteri ve oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Kişisel bilgi formu ve envanter yoluyla toplanan verilerin çözümlenmesinde; frekans, yüzde ve Ki Kare (Chi-quare) Testi kullanılmıştır. Bu çözümlemeler sonucunda öğrencilerin; %42,6’sının Özümseyen Öğrenme Stili’ne sahip oldukları tespit edilmiş; cinsiyet özellikleri ve sınıf düzeylerine göre ise anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açıkgöz, Kamile. Etkili Öğrenme ve Öğretme. Kanyılmaz Matbaası, İzmir: 1996. Ateş, A. ve Altun, E. (2008). Learning Styles and Preferences For Students of Computer Education and Instructional Technologies. Eurasian Journal of Educational Research, 30. Aşkar, P. ve Akkoyunlu, B. (1993). Kolb Öğrenme Sitili Envanteri. Eğitim ve Bilim, (87).
- Akkoyunlu, B. (1995). Bilgi Teknolojilerinin Okullarda Kullanımı ve Öğretmenlerin Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11.
- Babadoğan, C. (2000). Öğretim Stili Odaklı Ders Tasarısı Geliştirme. Milli Eğitim Dergisi, (147). Chen, C. J., & Toh, S. C. , Ismail, W. M. F. W. (2005). A Feasible Instructional Development Model for Virtual Reality (VR)-Based Learning Environments: Its efficacy in the novice car driver instruction of Malaysia. Educational Technology Research & Development, 53(1), 111– 123.
- Çubukçu, Z. (2005). Öğretmen Adaylarının Düşünme Stillerinin Öğrenme Biçimlerini Tercih Etmelerindeki Etkisi, Çağdaş Eğitim, 324.
- Dalkılıç, N. (2004). İngilizce Öğretmen Adayları Tarafından Kullanılan Dil Öğrenme Stratejileri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (www.e-sosder.com), Duckworth, A. L., Seligman, M.E 3 (10). Demirkaya, H (2004). Yaşantısal Öğrenme Kuramının Coğrafya Öğretimine Uygulanması. SDÜ Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (7). Diaz, David P. ve Ryan B. Cartnal. “Students Learning Styles In Two Classes”, College Teaching. 47, 4, Fall 1999.
- Dunn, R., Beudury, J., Klavas, A. (1989). Survey of Research on Learning Styles, Education Leadership. s. 50-57, Çev. Cem Babadoğan, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2001, 24-2.
- Dunn K. ve R. Dunn. “The Look of Learning Styles”, Early Years. 8; 46 - 52, March 1986.
- Erden, M. & Altun, S. (2006). Öğrenme Stilleri. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları Ltd. Şti.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Feti Çelik
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Şubat 2018
Gönderilme Tarihi
15 Ağustos 2017
Kabul Tarihi
21 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 45
Cited By
BIOLOGY TEACHING THROUGH SELF-REGULATED LEARNING AND COGNITIVE STRUCTURE: AN ANALYSIS OF THE EFFECT OF LEARNING STRATEGIES FOR COGNITIVE DEVELOPMENT VIA LATENT GROWTH MODEL
Journal of Baltic Science Education
https://doi.org/10.33225/jbse/17.16.20THE EFFECT OF MICROTEACHING ON THE TEACHING SKILLS OF PRE-SERVICE SCIENCE TEACHERS
Journal of Baltic Science Education
https://doi.org/10.33225/jbse/14.13.789